2374

"Казвам сбогом на илюзиите": Виктория Василева напусна парламента

Със 162 гласа "за" от всички парламентарни групи депутатите гласуваха напускането на депутата от "Има такъв народ" Виктория Василева. "Винаги съм се ръководила от убеждението си, че политика се прави с ум и сърце, а не с лакти, зъби и нокти. Ако липсата на ум може да бъде компенсирана по един или друг начин, то липсата на сърце никога", каза тя в обръщение към народните представители.

"Ще е хубаво, ако веднъж завинаги разберем, че това, което ни прави успешни хора, не само политици, е когато забравим "аз" и започнем да говорим с "ние", каза още Василева.

Днес не ви казвам "сбогом", защото казвам "сбогом" единствено и само на собствените си илюзии.
 


 Виктория Василева, депутат от "Има такъв народ"
 Обикновено такива гласувания минават без дебати и коментари, но за Василева добри думи казаха представители на всички парламентарни групи, освен "Възраждане".


Добри думи от всички

Пръв се изказа Кристиан Вигенин от БСП, който посочи, че "думата ѝ никога не ставаше на две" и каза, че се надява, че напускането ѝ на парламента да е само "кратка почивка". Председателят на досегашната ѝ парламентарна група Тошко Йорданов каза, че Виктория Василева е достойна, защото се отказва цялостно от парламента и не пропусна да атакува шестимата депутати от "Има такъв народ", които напуснаха парламентарната група и критикуват партията и лидера ѝ Слави Трифонов.

Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС под претекста за добри думи за Виктория Василева използва възможността да говори за напусналата групата на "Възраждане" Елена Гунчева. Атанасова отхвърли обвиненията на Гунчева, че се разграничава от групата на Костадин Костадинов заради близост на "Възраждане" с ГЕРБ.


Йордан Цонев от ДПС посочи, че е единственият, който е работил с Виктория Василева в 38-мото Народно събрание от 1997 г., когато тя е била по негови спомени най-младият депутат. "Изказвам благодарност за конструктивната работа. Надявам се, че пак ще бъдете тук", каза Йордан Цонев. На Василева благодари и Борислав Антонов от "Продължаваме промяната".

"С Виктория минахме през огън и лед", каза съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов, припомняйки, че е работил с Василева в последните три парламента, като в предходния "Има такъв народ" винеше най-вече "Демократична България" за неуспехите около създаване на редовно правителство.

"Познавайки Виктория като човек с характер и ресурси, съм сигурен, че няма да скучае без нас. Въпросът е ние, колкото и време да остава на този парламент, да си направим извода, че губим колега, с когото можеше да се говори и до каква степен тук изобщо разговорът е възможен", каза Христо Иванов.

Поне това, което аз виждам, причината тя да си тръгне, е именно скъсването на възможността за разговор по голямата картина, по дългосрочните приоритети

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?