2374

Каримански поздрави Гюров за оттеглянето, обяви следващия си ход

Любомир Каримански няма да оттегли кандидатурата си за шеф на БНБ, въпреки че три от 4-те партии в коалицията настояват за нова процедура и единна кандидатура, съобщава БНТ.

Каримански е решен да се състезава за поста гуверньор на БНБ сам със себе си след като кандидатът на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров оттегли своята кандидатура.

"Не смятам, че ще се оттеглям. Първо искам да поздравя господин Гюров за държавническата му позиция. Ние сме абсолютно на едно мнение с него, че корупционният капитал в банковата и финансовата система трябва да бъде премахнат. Това е залегнало и в моята концепция. Разчитам на тясно сътрудничество със службите, разчитам на тясно сътрудничество с ЕЦБ.

Премиерът Кирил Петков отново призова за диалог, единна номинация и подкрепа от всички.

"Ние вярваме, че когато има конфликт за номинации много по-добре е да се отдръпне тази номинация, да се седне да се говори и да се избере една номинация, където цялата коалиция застава зад нея. В момента господин Каримански, както всички знаете, има подкрепата на един от четирите. Това не е според мен правилният начин да се взимат решения за толкова важни постове", каза Петков.

От "Демократична България" са убедени, че когато три от четирите формации в една коалиция не са съгласни с нещо, то това трябва да бъде чуто.

"Всеки има право на лична амбиция, но заради една лична амбиция или за едно лично желание ние да поставим управлението на страната на карта, да доведем до сериозно сътресение управляващото мнозинство в толкова кризисен момент - аз не мога да си го обясня това нещо", каза Христо Иванов.
Коалицията не е създадена за избора на управител на БНБ, заяви Любомир Каримански.

"Очаквам също така и всички онези, които уважават цялата тази процедура, да мислят за институцията БНБ надпартийно. Аз не мисля, че коалицията и изобщо коалиции се създават за един пост", коментира той.
 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?