71

Кабинетът не мина! 14 от ДПС гласуваха против СНИМКИ

98 депутати гласуваха "за" Росен Желязков да бъде премиер, 138 бяха "против", а двама се въздържаха

 

Парламентът не избра Росен Желязков за премиер на България. 

Народните представители гласуваха проектокабинета, връчен с първия мандат на ГЕРБ-СДС. Това се случи в присъствието на държавния глава Румен Радев и служебния премиер Димитър Главчев. 

Росен Желязков беше подкрепен от 98 депутати - цялата група на ГЕРБ-СДС и 30 от ДПС.

138 гласуваха "против", като заедно с ПП-ДБ, "Възраждане", БСП, ИТН, "Величие" и двамата независими, червеното копче натиснаха и 14 от ДПС.

Двама бяха "въздържал се" - 1 от ДПС и 1 от ПП-ДБ.

При 219 регистрирани сутринта в пленарната зала, за да мине кандидатурата на Желязков бяха необходими 110 гласа. В пълен състав и единно гласуване ГЕРБ-СДС и ДПС имат 113 човека.

Това на практика означава, че правителство с първи мандат няма да има. 

Председателят на Народното събрание Рая Назарян даде старт на заседанието. След това депутатът от ГЕРБ Теменужка Петкова представи кандидатурата на кандидата за министър-председател Росен Желязков. „Ако подкрепите Росен Желязков, то той ще бъде достоен премиер на България“, каза Петкова.

Кандидатът за премиер Росен Желязков представи персоналния състав на проектокабинета на ГЕРБ–СДС, пише dariknews.bg.

Ето кои са имената в проектокабинета на ГЕРБ:

 БГНЕС


След това думата взе депутатът от ПП–ДБ Николай Денков. „За последните 3 години само ни от ПП–ДБ успяхме да сформираме редовни правителства, които осигуриха по-високи доходи на хората. В резултат за първи път в историята на България Световната банка ни постави в най-горната група на страните с високи доходи. И двете ни правителства бяха подкрепени в Народното събрание след трудни преговори. За техните приоритетни задачи, определени в управленска и законодателна програма. Получихме политическа подкрепа тук, а след това същите ни свалиха “, каза Денков от парламентарна трибуна.

 

БГНЕС


Той определи предложения състав като кабинет "забравете за бъдещето". 

След като започнаха дебатите „за“ или „против“ проектокабинета „Желязков“, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов излезе от залата на Народното събрание по време на изказване на Николай Денков. Малко след него залата напусна и председателят на ДПС Делян Пеевски, след което се върна.

 След като народните представители превърнаха дебатите в спорове и лични нападки, Бойко Борисов се върна в залата. 

Той се обърна към ПП-ДБ. "В трудни ситуации ние се подкрепихме. Било е взаимно, ако е имало ползи, те са общи, ако е имало негативи, те са общи", заяви той. И се обърна към Петков да не прикрепят ГЕРБ към ДПС. "Ние досега имахме нужда от осъзната подкрепа от десетина депутати да си поемем цялата отговорност. Искам да питам на кого дадоха българските избиратели това право - такава избирателната система и в момента имаме такова зацикляне", коментира Борисов и пак излезе от залата. 

 

БГНЕС


Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков също излезе на трибуната. "Ако Борисов беше казал: "Наистина се покайвам и искам прошка, че съдебната реформа никога не влезе реално в сила. Ако беше казал, че службите на България не работят за българския народ, ако беше казал покайвам се, че не си спазихме уговорката, че два пъти свалих две правителства, дори само с тези две правителства влязохме в категорията на най-богатите страни", посочи Петков.

 

БГНЕС


Припомняме, че в понеделник президентът Румен Радев връчи първия мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ - СДС. Кандидатът за премиер Росен Желязков получи мандата и представи структура и състав на Министерски съвет. Предложеният състав на Министерски съвет се състои от министър-председател, един зам.-председател и 19 министри.

Бойко Борисов напусна пленарната зала на НС: Не мога да слушам лъжиЗа да събере нужната подкрепа, проектокабинет "Желязков" трябва да събере 121 гласа "за" . Някои политически партии вече обявиха, че няма да подкрепят правителството на ГЕРБ - СДС. 


Коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) обяви в понеделник, че няма да подкрепи проектокабинета. На следващия ден те потвърдиха позицията си и отново заявиха, че ще бъдат опозиция, ако правителството мине.

Партия "Възраждане" обяви, че няма да подкрепи проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС. "Позицията на "Възраждане" остава непроменена. Кабинет на ГЕРБ и ДПС няма да подкрепим", посочиха от партийната формация.

Какви са нагласите на депутатите преди гласуването на кабинета „Желязков“? (ОБЗОР)БСП също припомниха, че има решение на Националния съвет парламентарната група да не подкрепя правителство с мандата на ГЕРБ. "Предложеният състав на МС не кореспондира със заявката, която направи ГЕРБ за експертен кабинет", заяви в Русе народният представител от БСП за България Иван Иванов в понеделник.

Като първа точка в програмата на НС за днес е предвидено изслушване на служебния министър-председател и министър на външните работи Димитър Главчев, служебния министър на отбраната Атанас Запрянов и служебния заместник-министър на външните работи Невяна Митева относно подготовката за предстоящата юбилейна Среща на държавните и правителствените ръководители на страните членки на НАТО от 9 до 11 юли 2024 г. във Вашингтон, по предложение на Николай Марков от "Величие" и група депутати.

В проекта на дневния ред на НС е и освобождаване от длъжност на Владимир Савов, заместник-председател на Комисията за финансов надзор, във връзка с подадена от него оставка от 2 юли 2024 г. 

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?