965

Кабинет на ГЕРБ или избори наесен? Всичко зависи от чара на Рая днес

Политическият чар на блондинката Рая Назарян ще наклони днес везните към кабинет на ГЕРБ или към поредни предсрочни избори наесен.

Това е големият залог на първото заседание на новия парламент, което започва в 9 часа. А причината е ултиматумът, който Бойко Борисов постави вчера. Обяви го веднага след новината, че ГЕРБ ще предложи за председател на новото Народно събрание 38-годишната юристка Рая Назарян. 

"От гласуването ще стане ясно дали изобщо ще продължим нататък да преговаряме. Мине ли гласуването, ще продължим разговорите, не мине ли - дотам", отсече Борисов. 

От думите му стана ясно, че засега той изобщо не е оптимист за шансовете да се сформира кабинет.

"Всички ни съветват да има правителство, за да понесем само ние тази отговорност. Дори колегите от ПП-ДБ не искат да ни се реваншират за това, че ние една година с един министър крепихме тази сглобка в името на геостратегическата насоченост на страната. Те самите виждат, че в Европа, в Брюксел нашите семейства са заедно. Преговарят за общо управление.

Ние няма по никакъв начин да ви доставим удоволствието да действате на наш гръб. Няма да ви забравя билбордовете, няма да ви накарам да оживеят тези билбордове. Ние от първия ден сме казали, че само с ДПС и някаква подкрепа е нестабилно.  Ще ни намерят кусур за това, че оправяме техния хаос" , аргументира се Борисов. 

И настоя, че най-стабилно би било "евроатлантическо мнозинство между първите три партии".

На практика идеята на ГЕРБ да преговаря с всички за експертен кабинет удари на камък, защото на поканата откликнаха само ДПС и "Има такъв народ". Гласовете на трите формации могат да осигурят мнозинство, което да наложи Рая Назарян за шеф на парламента. До последно обаче не е сигурно дали хората на Слави Трифонов ще влязат в комбина с партията, която се заканваха да изчегъртат завинаги от властта. 

Родената във Варна арменка Рая Назарян пък в момента повече е като жертвено агне, отколкото като фаворит за парламентарен шеф. Нейната звезда изгря през 2022 г., когато лично Борисов я представи като ново лице на партията и спец по съдебната реформа. През януари тази година тя стана зам.-шеф на групата на ГЕРБ в парламента, влезе в преговорния екип за сглобката, сега отново е сред "трите каки", които преговарят за кабинет.

Назарян е завършила право в УНСС, преди политиката е малко известен столичен адвокат. Ревниво пази личния си живот. Неомъжена е, има едно дете. Покрай налагането й като острие на ГЕРБ изскочиха нейни стари снимки, на които днешната блондинка е брюнетка в компанията на собственика на модната империя "Денил"  Емил Арабаджиев, с когото живеела. Рая е изтрила профила си във Фейсбук, а близките й споделят, че е запалена планинарка. 

Упорито се твърди, че възходът и в ГЕРБ се дължи на втория човек в партията Томислав Дончев, който я препоръчал на Борисов. Номинацията й за председател на Народното събрание обаче изненада дори много от нейните съпартийци. Още повече след ултиматума на Борисов, който превърна избора й на шефския пост в залог дали изобщо ще има преговори за кабинет.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?