71

Желязков: Съставът на кабинета не е от поредните, а от проверените министри

През последните години българското общество преживява една от най-тежките политически кризи от създаването на съвременната българска държава. Липсата на лидерство и отговорност беше съпроводено с редица експерименти с неясен смисъл, заяви Желязков. 

 

Предложеният от мен състав на правителство има основна политическа задача да възстанови ефективното управление, за да се преодолеят следните дефицити – дефицит на доверието и легитимността, дефицит на целеполагането и целепостигането, дефицит на правоприлагането. Това коментира кандидатът за премиер с първия мандат Росен Желязков.

„През последните години българското общество преживява една от най-тежките политически кризи от създаването на съвременната българска държава. Липсата на лидерство и отговорност беше съпроводено с редица експерименти с неясен смисъл. Войната между институциите и фрагментирането на обществото на твърди партийни ядра, които са противопоставени вече хронично, са напът да трансформират политическата криза в криза на демокрацията”, предупреди той.

„Цената на тези явления се изразява в безвремиe, липса на ясна перспектива за гражданите и забавяне на темповете за развитие на цялото общество. И още по-лошо - за всяка нация. Безкритичен популизъм. Публичната легитимация е необходимо условие за осъществяване на стабилна държавна власт у нас в условията на растящо международно напрежение, граничещо с хаос и опасност от световен конфликт. Гражданите одобряват или не одобряват действията на властта по различни начини, включително чрез участие или неучастие в такива публични действия, каквито са изборите”, обясни кандидатът за премиер.

Желязков отчете, че от началото на демокрацията в България са проведени 15 парламентарни избори. „От тях 4 са редовни. Кредитът на доверие 90-а година започва с 83% участие на избирателите в изборния процес, за да стигне до 34% през последните избори. 2021 година е белязана с 4 избора. 3 парламентарни и 1 президентски. Средно през последните 3 години в България се провеждат избори на всеки 6 месеца. Всичко това доведе до дезинтересиране на обществото, което стана апатично и няма вече доверие да дава доверие. Това представлява умора, липса на интерес в избирателите и гласуване само на твърдите ядра. Това е реакцията на народа”, е мнението му.

Според него има два пътя за развитие. „Единият е лесен - това е пътят на разделението, който ни е практикуваме вече трета година. Другият е труден. Труден, защото пътят на единението винаги е труден, но го дължим заради основните задачи, които предстоят пред държавата за добруване на народа”, категоричен е Желязков.

„Предложеният от мен състав на Министерски съвет не е от поредните, а е от проверените министри. Затова поемам ангажимент, че ако получим доверие, ние и моите колеги ще работим усърдно, честно и почтено за това България да си върне самочувствието и уважението”, каза още Желязков.

За преодоляване на тази тенденция той предложи на депутатите сформиране на правителство с ясен политически мандат и приоритети за защита и развитието на националните ни интереси, в това число чрез принадлежността на България към европейската ценностна система, базиране на равноправното ни членство в ЕС и НАТО.

„Представих структура и състав на кабинета без осигурено мнозинство. Нито политическо, нито плаващо. Този кабинет ще упражнява изпълнителната власт като правителство на малцинството. Ще изпълняваме програма с политики, насочени към наваксване на загубеното време, минимизиране на щетите до момента и насочено към обществено-икономическо развитие. Ще го постигнем заедно, с модернизация, дигитализация, индустриално и инфраструктурно развитие. Рестарт на големите инфраструктурни проекти и тяхното завършване. Повишаване на производителността на труда. С промяна на продуктовата структура към такава с по-висока добавена стойност. Дигитализация не само като модернизация, но като инструмент за ефективност на публичните процеси, намаляване на административната и на корупционната тежест. Ще посветим основна част от политиките си към образованието и пазара на труда. Политики, които ще подготвят учениците за живота. От заучаване към умения, от формализъм към резултати, с основен фокус учителите и инфраструктурата, ясли, градини и училища. Дуално образование, борба с сивата икономика, насърчаване на предприемачеството. Конкретни ресурси за справяне с безработицата, обвързани с преквалификация или сертифициране на съществуващи умения. Привличане на работна сила от българските диаспори и от трети страни. Ще приоритизираме обоснованото и устойчиво реформиране на институциите, с фокус върху гражданите, техните интереси и необходимостта от поставяне и постигане на правда и справедливост. Съобразени с конституционния ред и при широко обществено участие”, допълни той.

Повече гледайте във видеото.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?