71

ИЗВЪНРЕДНО! ДАНС арестува шефката на митниците и нейния заместник

При акция на ДАНС са арестувани директорът на Агенция "Митници" Петя Банкова, както и заместникът ѝ Людмил Маринов, предаде БНТ.

Пред агенцията в момента има засилено полицейско присъствие.

Според служители другият заместник на Банкова - Георги Александров е на работното си място.

От дома на Петя Банкова в столичния квартал "Сухата река" е иззет договор за кредит на съпруга ѝ на стойност 12 хиляди лева. В момента се извършва претърсване и в жилището на нейния заместник Людмил Маринов, който преди да поеме поста през март е бил служител на ДАНС.

Очаква се от кабинета ѝ в агенцията, Банкова да бъде отведена в сградата на  КПКОНПИ, където да бъде разпитана.

Според информацията, с която разполага БНТ, операцията на ДАНС е свързана с раследване на сочения за контрабандист Николай Николов - Паскал от Хасково и неговите евентуални връзки, чрез които е осъществявана контрабанда.

Освен в София, операцията на ДАНС е в ход и в Хасково. 

Петя Банкова доскоро бе сравнително неизвестно лице извън системата. Тя бе заместник-изпълнителен директор на агенцията, но в края на февруари изненадващо финансовият министър Асен Василев обяви сливане на НАП и митниците. Директорът на митниците Павел Тонев бе преназначен като съветник на министъра (вече в оставка), а за шеф бе назначена Банкова.

Тя е сестра на уволнения дисциплинарно през 2021 г. от тогавашния министър Бойко Рашков директор на "Вътрешна сигурност" в МВР Стефчо Банков, основен герой на последната серия "СГП Лийкс", които Антикорупционният фонд публикува. От седмата порция документи става ясно, че Банков, в качеството му на бивш прокурорски помощник, е свидетелствал цели три пъти по спешност по сигнал, тръгнал от документи намерени в кошчетата за боклук в дамската тоалетна на прокуратурата на четвъртия етаж на Съдебната палата. Сигналът, по койтоБанков  е давал обяснения, уличава бившия му началник Иван Гешев и неговия екип в поръчкови медийни публикации.

Банкова е и бивш шеф на НАП в Добрич, освободена през 2009 г. с идването на ГЕРБ на власт. От Добрич е сегашният директор на приходната агенция Румен Спецов.

Със заповед на Банкова преди две седмици начело на пловдивската митница беше назначен Мирослав Беляшки.

 

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?