71

Изненада: Плугчиева хвърли оставка като съветник на Главчев

Вероятно напускането на Плугчиева е заради казусите в Министерството на външните работи, свързани с предизборната борба и назначаването на служебния премиер и за външен министър

 

Меглена Плугчиева, която бе назначена като съветник на служебния премиер Димитър Главчев, е подала оставка. Плугчиева изпълняваше ролята на външнополитически съветник на служебния  премиер, който в понеделник стана и министър на външните работи, съобщи "24 часа". Самата Плугчиева не бе открита за коментар.

Вероятно напускането на Плугчиева е заради казусите в Министерството на външните работи, свързани с предизборната борба и назначаването на служебния премиер и за външен министър.

Главчев и Плугчиева на няколко пъти са спорили по това кой трябва да стане външен министър, след като премиерът реши след по-малко от седмица управление да махне първоначално назначеният дипломат Стефан Димитров. Първото предложение на служебния премиер бе постът да бъде даден на зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов, но той сам се отказа от номинацията след острата реакция от страна на президента Радев.

Начело на Министерството на външните работи в служебно правителство трябва да бъде поставен дипломат, настоявала Плугчиева до последно, но Главчев не се съобразил с мнението й. Самата тя е отказала да стане министър на външните работи, тъй като въпреки трите си мандата като посланик на България, винаги е била от политическата квота и не може да бъде третирана като кариерен дипломат.

"Има изключително добри кариерни дипломати. Става дума за служебно правителство, в което ще бъдат включени повече експерти, а не политически оцветени. Аз съм била три пъти посланик на Германия, Швейцария и Лихтенщайн и в Черна гора, но винаги съм била политическа квота на Външно министерство. Спазвам принципите, човек като мен не е редно да поеме поста на външен министър в служебно правителство", каза в неделя Меглена Плугчиева в интервю за БНТ.

"Предложени ми бяха министерски постове, които съм отказала. Димитър Главчев е поставен в изключително трудна ситуация и има нужда от хора, които имат управленски, политически и дипломатически опит", допълни тогава тя. Плугчиева разказа, че заради кризата с външния министър в момента България не стои добре в Европа.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
7 коментара
Спешна среща за изборите! Ето кого привика Главчев

Спешна среща за изборите! Ето кого привика Главчев

24.04.2024 | 00:26

https://demokrat.bg/archives/41733

Отговори
3 0
Военният министър с голяма новина за чаканите F-16: Ако дойде тренажор

Военният министър с голяма новина за чаканите F-16: Ако дойде тренажор

24.04.2024 | 00:24

Военният министър с голяма новина за чаканите F-16: Ако дойде тренажор… https://demokrat.bg/archives/41779

Отговори
3 0
Е,какво сега,да ревем ли за Плугчиева?Врътнала се,не става на нейното,

Е,какво сега,да ревем ли за Плугчиева?Врътнала се,не става на нейното,

23.04.2024 | 18:27

Много важна.Г-н Главчев ще намери друг на нейно място,като не иска тя.Много фасони,много нещо на тия от кариерите,като идат в чужбина и цялата страна трябва да се върти около тях.

Отговори
2 1
Тройна коалицийка

Тройна коалицийка

23.04.2024 | 14:44

Тая няма да ми липсва изобщо!

Отговори
3 1
Какво каза

Какво каза

23.04.2024 | 11:22

Галя ?!

Отговори
2 5
Боли ни за Галя

Боли ни за Галя

23.04.2024 | 11:27

Който се чувства гражданин и подопечен на САЩ,да се интересува от Галя и галените слугинажи-ПП подлогите

Отговори
5 4
Янка

Янка

23.04.2024 | 11:09

Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto

Отговори
0 4

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?