44

Изгори, за да светиш: Политици за един ден

Проф. Габровски може да падне жертва като Атанас Герджиков, шампион по шахмат и прочути сценаристи изгоряха покрай залеза на ИТН

 

Като гледа човек генерал проф. Венцислав Мутафчийски, се пита резонно защо му е на колегата проф. Габровски да се хвърля в дълбоката политика, и то, когато водата е мътна? Шефът на ВМА беше месеци наред човекът с най-висок рейтинг в държавата. Бойко Борисов го беше харесал и за кандидат срещу Румен Радев в президентския вот. И за какво ли не. Но! Моята болница е моята крепост, отсече генералът, който продължава да превръща ВМА в истински оазис на модерната медицина. И със сигурност отпива доволен любимото червено вино, когато гледа политическите новини.

Проф. Габровски получава мандата от президента Румен Радев

 

Всъщност трябва да похвалим и друг член на Щаба срещу коронавируса -професор Кантарджиев, който е отказал, по наша информация, поне две номинации от ГЕРБ. Една - за лидер в листата на столичен район, друга - за кметска надпревара. 

То училище за политици у нас няма, но мнозина се изкушаваха през годините да изгреят директно на високите позиции, без да са минали елементарна школовка, било то по партии, било по министерства и агенции. Малцина успяваха да се задържат и продължават да бъдат фактори. Други не, но си тръгнаха по-богати. Други бързо залязоха.

Професор Габровски е поредният рисков играч с решението да бъде кандидатът на ГЕРБ за премиер с първия мандат в това Народно събрание. Нито една сила не оспори страхотните професионални качества на неврохирурга от „Пирогов“. Има ли обаче политически такива? Какъв управленски опит притежава, тъй като е бил заместник-директор на болницата, но по чисто медицинската част? Професорът се изложи доброволно на кръстосан огън, още повече мисията му изглежда като на камикадзе. Просто някой трябваше да се жертва, за да може ГЕРБ да излезе от положение на първи мандатоносител без достатъчна подкрепа.

Медикът вероятно повтаря упражнението на друг професор ​- Атанас Герджиков, който миналата година се кандидатира за президент, уж независим, но явно подкрепен от ГЕРБ. Отново никой не оспорваше безспорните професионални качества на ректора на СУ „Климент Охридски“. Филологът отнесе куп обвинения, че се превръща в играчка на политическа партия, като до голяма степен залага авторитета и на една от най-големите български институции. За капак, Румен Радев го би с лекота, макар и след балотаж. Проф. Атанас Герджиков загуби битката за „ректор на ректорите“ и сега кара далеч от светлините на прожекторите последната си година на пост номер 1 в СУ.

Бойко Борисов бързо прежали адашката си по фамилия Анна-Мария Борисова

 

Като сме на тема медицина, не може да не припомним друг римейк на филма „Тя танцува едно лято“. Ама буквално. Уважаваният иначе ендокринолог д-р Анна-Мария Борисов смени през април 2010 година Божидар Нанев като здравен министър в първия кабинет на Бойко Борисов. Хитово беше обяснението на премиера за назначението:

„Не само в партиите, но и в цялата държава има изключително малко неоцапани хора. Избрах госпожа Анна-Мария Борисова за здравен министър по документи, от службите, когато видях, че е чиста. Вече тръгвам отзад напред. 

Госпожа Анна-Мария Борисова я намерих там, преди Търново, на един разклон

Поговорих с нея около половин час, горе-долу разбрах какво мисли и сиреч в една и съща посока са ни разбиранията по реформата, по съкращенията, по безкомпромисното действие", култов беше Бойко Борисов пред Би Ти Ви.

Министър Борисова беше уволнена през септември същата година, когато поиска пациентите да си доплащат пътеките и опозицията в парламента внесе вот на недоверие. 

Последните кратки парламенти родиха безброй политици еднодневки, но ще „оценим“ само най-ярките. Слави Трифонов успя да изстреля в небосклона куп звезди, които също толкова рязко изгаснаха с партията му. Едва ли мнозина вече помнят, но Антоанета Стефанова беше пратена да върне втория мандат, този на ИТН, в 45-ото Народно събрание. То остана в историята като най-краткото, с едва 9 заседания и 28 календарни дни. Шампионката по шахмат беше част и от следващия, 46-и парламент. Той също не изтрая много ​- по-малко от два месеца. След това обаче Слави изненадващо запокити софиянката Ети на неизбираемо място в Русе. И така великата спортистка изпадна от политиката по схемата „тя танцува само едно лято“.

 

Юристът Петър Илиев не можа да стане вицепремиер и вътрешен министър

 

Припомняме, че във въпросния парламент ИТН беше първа сила и дори предложи правителство, но го оттегли. Там буквално за дни изгря и залезе политическата звезда на Петър Илиев. 

Слави беше номинирал юриста от СУ за вицепремиер и министър на вътрешните работи. Партиите в парламента скочиха точно заради Илиев, който получи прякора Пепи Барбадоса. Причината - отказа се, че е почетен консул на малката държава у нас. В медиите бързо бяха извадени притеснителни връзки на Петър Илиев. За капак, Етичната комисия на СУ обвини Пепи Барбадоса, че е преписал труд на колежката си доцент Киселова. И се оказа истина.

Слави се ядоса и реши да не внася проектоправителството си за гласуване. Така сложи, на практика, край и на този парламент, и на политическата кариера на Петър Илиев, който се покри вдън земя. Преди това лидерът на ИТН даде култово обяснение как никой не му е лансирал юриста, а той го намерил случайно. Илиев вдигнал телефона, когато от "Шоуто на Слави" позвънили в Юридическия факултет на СУ да търсят някой, който разбира от референдуми.

Покрай "Има такъв народ" изгоряха набързо сценаристите Филип Станев и Ивайло Вълчев. Първият блесна за едно лято със скъсаните дънки и нетрадиционните тениски. Ивайло беше най-симпатичният на медиите депутат на Слави. Двамата категорично отказаха да се кандидатират трети път миналия ноември. И когато босът ги застави явно да влизат отново по листите на последните избори, беше твърде късно. Сценаристите напуснаха политическото шоу.

Шампионката по шахмат  Антоанета Стефанова също се докосна до мандата за малко

 

Отстъплението на  „Продължаваме промяната“ също изхвърли бързо някои „звезди“.

Извън борда се оказа екстравагантният заралия Атанас Михнев. Той блесна на няколко пъти от трибуната. Веднъж се появи с шал на любимия „Берое“. Друг път извади джипка играчка, купена за 15 лева от подлеза на СУ. С нея той онагледи атаката си срещу управлението на Бойко Борисов. Не е ясно какво прави в момента икономистът. За разлика от други бивши депутати на ПП, които пак са в парламента, но като съветници, Михнев изчезна от политиката.

Лена Бориславова също изчезна от голямата политическа сцена след оставката на правителството на Кирил Петков и Асен Василев. Сега първата дама на ПП не е в светлината на прожекторите и макар че е в националното ръководство на партията, се появява в медиите по-скоро като спътница на приятеля си Мирослав Иванов ​в екзотични пътувания.  

 

От учител властник не става, примери колкото щеш

 

Политическата кариера поблазни с предизвикателствата си не един и двама представители на просветата в Пловдив. На повечето от тях обаче пътят в управлението и политиката се оказа много кратък, макар че както бившите, така и действащите политици са наясно, че са със статут на временно пребиваващи.

Достолепният директор на ОУ „Алеко Константинов” Красимир Ангелов  беше назначен от кмета Славчо Атанасов (2007 - 2011) за негов заместник по социалните дейности. През 2010-а обаче той се завърна на поста си в училището, след като Атанасов съкрати щата с мотив, че Общината няма пари заради „финансов геноцид” от страна на правителството спрямо община Пловдив.

Аматьори в местната политика се оказаха Райна Петрова и доц. Павлинка Кацарова, принудени да напуснат кметските си постове в „Централен” и „Южен”. Райна Петрова скочи в райкметското кресло от учителския стол, а доц. Кацарова ​- от преподавателската банка във филиала на Техническия университет. Петрова си тръгна от кметството, преди да й свърши мандатът, по обвинение в злоупотреби при провеждане на обществени поръчки за снабдяване с храни на детски заведения. Доц. Кацарова пък се раздели с поста след акта за ПТП, при което бяха ударени две момичета. Очевидно и двете не са си давали сметка, че във властта си като на рентген и всяка погрешна стъпка може бързо да те свали на земята.

Кметицата на „Западен” Десислава Желязкова също се завърна при учениците си след само две години на кметския стол в район „Западен”.

Не се задържа във властта и Валентин Василев, бивш управител на ВиК и за кратко кмет на район „Южен”, предпочел частния бизнес пред ветровитите коридори на властта. Политическо поприще се опита да пробва навремето и Лазар Лазаров, с прякор Скю, в качеството на кмет на район „Централен”, но не се задържа на тази спирка. 

Дори и футболната легенда на Локото Христо Бонев беше завладян от амбицията да участва в управлението на Пловдив, макар и като общински съветник, избран в местния парламент през 2003 г. като кандидат на  Българската социалдемокрация (БСД). От мястото си в опозиция на управляващото мнозинство Бонев след всяка сделка, риторично, като на стадиона, питаше на висок глас: „Колко сгъна?”. Но за четирите години от мандата така и не получи отговор, а накрая и той самият си купи общински терен. 

 

Д-р Иван Чомаков изкара случайно два кметски мандата

Цяла плеяда лекари се подвизаваха в местната политика в Пловдив през 30-те години демокрация. Всеки от тях е имал свои подбуди да обърне гръб на благородната професия и да се озове във висшите етажи на властта, макар и за кратко. Вероятно именно на хуманната професия се дължеше повишеният интерес на гилдията към управлението на "болната" държава, въпреки че да лекуваш болно гърло, да оперираш язва или да даваш упойка не е същото като да съставиш бюджет, да изготвяш градоустройствени планове или да провеждаш обществени поръчки.

По тази или друга причина нито един от лекарите в Пловдив не успя да се задържи трайно на кормилото на властта. Повечето от тях се разделиха и с активното си участие в политиката.

Най-дълго - цели два кметски мандата, изкара лекарят анестезиолог д-р Иван Чомаков. По негови думи в интервю за „Марица”, той случайно се е изкачил на гребена на вълната в управляващото през 90-те години СДС, след като го замъкнали болен и по пижама на партийно събрание. След кариерата си на депутат, шеф на СДС в областта и два мандата като кмет, д-р Чомаков се самоизключил от партията, като тихо и кротко спрял да плаща членския внос, за разлика от своя предшественик Спас  Гърневски, посветил живота си на политиката.

 

Д-р Недялко Генчев, считан за дясната ръка на д-р Чомаков, изпадна от кораба на местното управление, след като се разбра, че покрай ангажиментите си с общински имоти си е построил хотел на първа линия в Слънчев бряг.

Първият демократично избран кмет на Пловдив д-р Гарабед Томасян се раздели с политиката, след като му свърши мандатът. Хирургът, който в еуфорията през 1991 г. беше внесен на ръце в сградата на Община Пловдив, стана жертва на яростните междуособици  на СДС и  КТ „Подкрепа”. Демократите отлюспиха доктора, лека му пръст.

Портрети на двама губернатори медици красят сградата на областната администрация в Пловдив на ул. „Никола  Мушанов” 1. Д-р Гьока Хаджипетров, стоматолог по професия, управляваше Пловдивско по времето на царя и НДСВ, след активното си участие в СДС. За кратко, в средата на 90-те години, постът беше поверени  на д-р Арменак Кантарян.

Д-Р ГАРАБЕД ТОМАСЯН

Д-р Ина Филипова, спечелила в зората на ГЕРБ мажоритарни избори за кмет на район ”Северен”, се завърна към професията си нефролог веднага след като й изтече мандатът.

Автор: Валя Йеремиева

 

Петя Раева преподава на студенти и пише книги

След два мандата в 41-вото и 42-рото Народно събрание като депутат от ДПС, от политическия живот излезе и Петя Раева. „Скъсах с политиката, но ми останаха приятели. Човек, когато приключва с една дейност, не трябва да затваря нацяло вратите зад себе си. Приятелствата остават. Виждам се с някои хора от парламента, пием кафе, обсъждаме актуални въпроси“, казва бившата депутатка. Хобито си да готви, с което се разтоварвала, докато се занимавала с политика, е превърнала в професия.

Има ресторант в „Капана“ и покрай ресторантьорството се засилва интересът й към здравословното хранене и хранителните добавки. В момента е преподавател в Университета по хранителни технологии. Подготвя докторантура, а темета на дисертацията й е „Функционални храни и техният здравословен ефект“.

 Продължава да пише книги. Вече има две, които са енциклопедии - едната е за зърнените храни, а втората - за зеленчуците. В момента обаче дисертацията <210> е приоритет и е оставила издаването им, след като я завърши.

Петя Раева

„Не съжалявам, че излязох от политиката, защото съм щастлива от това, което правя сега. Естествено, интересувам се от събитията, които се случват в момента. Много хора, които сега са в политиката, не са достойни за уважение“, казва Петя Раева и не крие, че е  получавала предложения да се върне, но те не са били достатъчно интересни за нея. 

Автор: Илияна Ангелова

 

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Ивайло Дражев:Сезирахме Конституционния съд заради оръжието за Украйна

Ивайло Дражев:Сезирахме Конституционния съд заради оръжието за Украйна

11.12.2022 | 11:56

Горещият картоф е в”Дондуков”2-да го видим пак големият борец с мафията дали няма да се скрие като Мики Маус (ДОКУМЕНТИ) https://pik.bg/%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%B9%D0%BB%D0%BE-%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B5%D0%B2-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4-%D0%BF%D0%B8%D0%BA-%D1%81%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%85%D0%BC%D0%B5-%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D1%83%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D1%81%D1%8A%D0%B4-%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8-%D0%BE%D1%80%D1%8A%D0%B6%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%B7%D0%B0-%D1%83%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B0-%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B5%D1%89%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%BA-news1146434.html

Отговори
4 1
И кое е обединяващото звено?

И кое е обединяващото звено?

11.12.2022 | 04:53

Всичко се върти около ОПГ "Цветари", т.н. СДС /внедрили на дело плана Ран Ът/ и члга патерицата им. За тях най-важното са количеството заграбено /пари или имоти/. А човешко достоинство и чест е непознато понятие - в книгата "Винету" няма такова нещо. С една дума - използвани и захвърлени кати употребен презерватив.

Отговори
4 5

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?