49

Ивайло Мирчев към "Промяната": Да потиснем егото и да се обединим за изборите

“Искаме да направим голямо демократично обединение за изборите - такова, което да изхвърли въобще въпроса, ще се коалирате ли с ГЕРБ, с БСП или с друга политическа сила. Хората ще имат възможност да гласуват за нещо голямо, което да гарантира проатлантическката ориентация на страната и това да бъде категорично. Затова искрено се надяваме на повече зрялост от колегите от “Продължаваме промяната”. Това заяви в интервю за “Нова телевизия” членът на Изпълнителния съвет на “Да, България” и бивш депутат от “Демократична България” Ивайло Мирчев. 

“Ние искрено вярваме, че на страната е нужен общ политически субект, за да не се чудим дали ГЕРБ ще бъдат първи на изборите”, аргументира се още Мирчев. И  съобщи, че в ДБ очакват отговора на ПП за предизборна коалиция.

“Имаме общи избиратели и всички трябва да потиснем егото, да излезем от детската градина и да осъзнаем, че страната е в тежка ситуация. Нямаме изобщо проблем с реденето на листите - ние сме свикнали да работим с преференции. Имаме проблем с войната в Украйна, с енергийната криза, с икономическата криза, със здравната криза, която идва”, добави политикът сред аргументите за съвместно явяване на ДБ и ПП на изборите на 2 октомври. 

Според Ивайло Мирчев протестите пред президентството срещу връщането към доставки от “Газпром” и отклонението от геополитическия курс на страната не е необходимо да ги организира някоя партия, защото има много будни граждани, готови да отстояват геополитическата ни независимост. И припомни, че по време на протеста в петък вицепремиерът Христо Алексиев му се е обадил с обещанието, че служебното правителство ще защити интересите на страната. “Никой не е по-голям от България. Трябва истински да останем независими, а не да сменим сега зависимостта си от Русия със зависимост от САЩ или друга страна. Както за газа, така и за петрола и ядреното гориво на АЕЦ “Козлодуй”, каза Мирчев. 

По думите му, служебният кабинет трябва да резервира слотове на терминала Ревитуса и да издаде акт 16 за интерконектора с Гърция, който е построен през май. Газът за октомври е осигурен, но разговорът с Гърция и Турция е по-труден, когато се води от служебно, не от редовно правителство, каза Мирчев. За кабинета “Петков” пък е било трудно за месец и половина да се сключи дългосрочен договор при галопиращи цени. 

Бившият зам.-председател на парламентарната енергийна комисия предупреди, че   няма да са ни достатъчни резервираните 7 танкера втечнен и пълния обем договорен азерски газ, като нужните количества могат да се купят на свободния пазар. Но при всички положения най-скъпият газ в момента е руският, заяви Мирчев и даде за пример Унгария, кооято е зависима изцяло от руския газ и в момента го купува много скъпо, поради което трябва да плаща компенсации на домакинствата, каквито трябва да има и у нас. “Освен това руският газ спира, Путин просто го спира. На Германия, Франция и Италия им го спря. Каква гаранция имаме, че Путин утре няма да ни го спре, за да ни накаже за нещо си? ”Газпром” е продължение на политиката на Путин с енергийни средства”, предупреди членът на ръководството на “Да, България”.

“Иска ми се да вярвам, че в служебния кабинет няма хора, които не разсъждават държавнически. Всеки български президент, независимо дали се казва Румен Радев или е с друго име, трябва да иска страната да е независима, а тя няма да е такава, ако зависи от “Газпром”. Ние не сме отправяли обвинения към президента. Искрено вярваме, че той работи за геополитическата независимост на страната”, каза Ивайло Мирчев.

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
11 коментара
777

777

08.08.2022 | 18:52

Америк. подлоги от пп не желаят амер. подлоги от дб

Отговори
3 1
Ристо

Ристо

08.08.2022 | 16:52

Ви погуби, то добре, че си призна какви ги вършите с останалите!

Отговори
2 1
Под чертатата

Под чертатата

08.08.2022 | 13:08

Вижте в Пловдив какви са им хората - Данчо-брифинга, Веса-какадуто , Добромира психото.

Отговори
8 1
Христо Бойкикев ДПС-то

Христо Бойкикев ДПС-то

08.08.2022 | 13:06

Големи помияри сте Кради България

Отговори
8 1
Марш от парламента ДБ

Марш от парламента ДБ

08.08.2022 | 13:05

Ами жалкото разклонение на Дей Бъ “ Зелениге” състоящо се от ненормалници , леви резби и група лизни близни ? Със 40-50 члена в цяла България чак вице премиер имаха тези несретници

Отговори
11 1
Анализатор

Анализатор

08.08.2022 | 13:01

Горгото *тяло*,ще заслабне без дупетатска заплата!

Отговори
6 1
Йово

Йово

08.08.2022 | 13:01

Видно е, че чужди държави се месят във вътрешните и външните работи на България, но поне да изпратят европейската прокуратура, разследващи органи и да подхванат всички депутати, държавни служители на високи постове и техни близки, за да си докажат доходите. Няма как до вчера държавен служител едвам да си постоил къща и след като заеме ръководна държавна длъжност в някое държавно дружество да започне да си засажда цветя на двора по 300-500 лв/бр., да карат скъпи коли и да жиевеят в лукс на гърба на всички Българи, който се трудят и си плащат данъците.

Отговори
6 0
мира

мира

08.08.2022 | 12:23

Достатъчно се обединявахте. Време е да напуснете политическата сцена. Единствено страха от изборите и последващия ви оглушителен разгром ви кара коленопреклонно да се молите. Ако ПП се обединят с вас, жалки въртиопашки, ще получат много малко подкрепа. Но те го знаят.

Отговори
12 0
Коки

Коки

08.08.2022 | 11:11

Продай Бългрия ще целуват Фуй, само да са в парламента. Тези некадърници за нищо не стават.

Отговори
20 1
Павел

Павел

08.08.2022 | 10:35

Мисля, че всеки който дойде на власт, първата му работа да си обезпечи семейството финансово и всички роднини, вече видимо го правят кадрите в Пловдив. Няма партия или човек, който да мисли за народа. Влизат грабят колкото могат и дим да ги няма. Вече толкова явно го правят, че дори не им пука, че народа го вижда. В момента говоря за управляващите в последните две години, а не от преди, преди беше ясно.

Отговори
16 1

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?