49

Ивайло Мирчев: Има ли в Русия има демокрация, та да гоним противник на Путин?

Депутатът от “Продължаваме промяната - Демократична България” Ивайло Мирчев поиска на парламентарния блиц контрол днес отговор от служебния вицепремиер Иван Демерджиев за становище на Държавната агенция за бежанците, която е под негово наблюдение, относно руския гражданин Александър Стоцки. По-рано тази седмица Стоцки получи окончателен отказ от Върховния административен съд за политическо убежище в България с мотива, че в Русия няма драстични негативни промени, а обществото контролира демокрацията и гражданските права. Така съдът потвърди решенията на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) и на първоинстанционния административен съд, които Стоцки обжалва. 

Стоцки избяга от Русия в първите дни на войната срещу Украйна и с многобройни участия в публични протести и с медийни участия у нас категорично осъждаше руската агресия. Ивайло Мирчев попита Демерджиев дали е съгласен с констатацията на агенцията, че ако Стоцки се върне в Русия, няма да бъде застрашен от преследване заради гражданската си позиция. 

“Според Държавната агенция за бежанците положението в Русия не се е променило драстично в негативно отношение през последните две десетилетия. Въпреки някои по-строги политики, целящи консолидирането и централизирането на властта в ръцете на управляващата партия, в Москва има изградени демократични институции и действащи граждански организации, контролирани от обществото”, цитира агенцията Мирчев. 

И изрази изумлението си от политическата оценка на експертите в нея: 

“Очевидно Държавната агенция за бежанците все още има усещането, че Брежнев е на власт. Ние обаче много добре знаем какво се случва в Русия с враговете на Путинския режим.” 

Вицепремиерът и вътрешен министър Демерджиев, назначен от президента, отговори, че становището на ДАБ е минало през съответния съдебен контрол и не е негова работа да го коментира. “Съдът е преценил мотивите на Държавната агенция за бежанците. В момента няма какви действия да предприема в рамките на моите правомощия”, оправда се Демерджиев.

“Въпросът ми е, съгласно ли е българското служебно правителство, че в Русия има демокрация и всичко е цветя и рози? Въпросът ми е, дали ще предприемете нещо, а не да ми потвърдите какво е казал съдът, чието решение не коментирам”, репликира го Мирчев.

В началото на изказването си Мирчев заяви, че първоначално е искал да попита и служебния премиер Гълъб Донев, защо му отнема вече десет месеца да подмени представителя на държавата в “Лукойл Нефтохим Бургас”. Отсъствието на министър-председателя обаче бе обяснено с 2 юни и поклонението на връх Околчица. “Очевидно господин премиерът, както казват в армията, вече го е подкарал на уволнение”, каза Мирчев.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Мисирчев Ко казаха от посолството

Мисирчев Ко казаха от посолството

02.06.2023 | 16:49

А вие що биете негрите Или още по правилен въпрос Абе Мисирчев А тебе що те бъхтаха по Чииииифутската ти дебела чотура у Росенец при тая развихрила се демокрация със която май съ сватосахте

Отговори
2 1
В Русия има повече демокрация от вас шарлатани и авторитарни гербери

В Русия има повече демокрация от вас шарлатани и авторитарни гербери

02.06.2023 | 14:33

Чамодани и за__ Украйна!

Отговори
4 3
Няма!

Няма!

02.06.2023 | 13:33

Няма и скоро няма да има!

Отговори
7 4

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?