2374

Иванов за РСМ: България е на път да пропусне възможността за една добра сделка

Френското предложение за европейски гаранции по изпълнение на българските условия от страна на Северна Македония е успех за България. Отхвърлянето му е пропускане на възможност за добра сделка. Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов пред журналисти, предаде БНР.

"България е на път абсолютно да пропусне възможността за една добра сделка, която беше изработена от френското председателство. Най-важният параметър на тази сделка е това, че ще има ангажимент Европейската комисия да следи за това дали Северна Македония ще вкара българите в конституцията като другите народи, които са основатели на републиката, не става дума за малцинство. И това ако не се случи, няма да има преговори по първата глава. Това е успех за българската дипломация и това не е национално предателство", посочи Христо Иванов.

Той разкритикува поведението на външния министър в оставка Теодора Генчовска. "Външната политика на страната се определя от Министерски съвет, който пък е кабинет към премиера. И от тази гледна точка всеки министър, който твърди, че може да има някаква друга политика, просто си подава оставката, както впрочем и аз съм правил. Няма филм, в който някой министър има своя политика, премиерът има друга политика и министърът ще обвинява премиера", обясни Иванов.

 
В същото време президентът на Северна Македония Стево Пендаровски заяви след среща с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел в Охрид, че страната му е готова да включи българите в конституцията си.  Има политическа воля за промяна на конституцията, заяви Пендаровски, но този процес технически е дълъг и сложен, а и трябва всеки един гражданин на страната да бъде убеден, че това не вреди на интересите му.

„Ако влезем в този сериозен процес на обяснения защо го правим, това и си представете, че след 6 месеца или година следващото българско правителство или настоящото, все едно, да каже - искаме още нещо. По този въпрос търсим твърди политически гаранции и от Европейския съюз, не само от София – прощавайте, ама това няма да ни бъде достатъчно, търсим гаранции, че това ще е последното българско искане", категоричен е Пендаровски, цитиран от БНР.

На въпрос дали е възможен пробив на срещата на върха на европейските лидери, Шарл Мишел лаконично отговори, че не знае какво ще се случи, но всички работят усърдно за пробив възможно най-скоро. Шарл Мишел отказа и да разкрие какво предвижда френското предложение:

„Първия елемент не искам да коментирам – какво прави френското председателство, за да се направи крачка в истинска насока. Но ние искаме да посредничим за намиране на решение с общото съгласие на всички 27 лидери и това може да стане няколко дни преди срещата на върха, но трябва да бъдем дискретни, за да бъдем и ефикасни.“ 

На откриването на Преспанския форум за диалог външният министър Буяр Османи поясни, че на Скопие не е представяно френското предложение за вдигане на българското вето. Първо ще бъде постигнато съгласие между всички 27 държави членки и едва тогава ние ще бъдем запознати, поясни Османи:

„В тази фаза трябва да се потвърди, че има политическа воля за намиране на решение. Ние можем да започнем и сега да разговаряме за детайлите, но това е все едно да тръгнем за дърва, ама сме подминали гората. Ние не знаем дали има политическа воля от двете страни. Дали ще стане ясно през идните дни, че Република България е решена да завършим този процес на преговори, аз съм готов веднага след тази пресконференция да започнем разговори, където и да е.“ 

Днес и утре в Охрид на Преспанския форум за диалог лидери на страните от Западните Балкани, от Европа и представители на Съединените щати ще обсъждат бъдещето и предизвикателствата пред Западните Балкани в новата геополитическа ситуация на война в Украйна.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
7 коментара
Тами

Тами

17.06.2022 | 16:13

Много знае този Пинокио кое е добра сделка. Пълен некадърник!

Отговори
3 0
ако обича

ако обича

17.06.2022 | 13:12

христо да не се изказва за неща от който грам не разбира

Отговори
4 0
Обикновено

Обикновено

17.06.2022 | 06:47

Добрата сделка е под масата.

Отговори
0 1
Трайко

Трайко

17.06.2022 | 06:22

Балканската тъпотия няма край.

Отговори
3 0
тия, каквото им

тия, каквото им

17.06.2022 | 01:38

изс_ерат от САЩ го лапат, като пеликани!

Отговори
4 2
Трайко

Трайко

17.06.2022 | 06:24

Да ти е сладко, Пеликанчо! И ти си част от великата балканска простотия.

Отговори
0 3
Добрата сделка на Иванов :

Добрата сделка на Иванов :

17.06.2022 | 00:39

Ние се отказваме от суверенитет, а в замяна получаваме антибългарски психопати в съюза и кики ще го промотират като галеник на макрон. Брилиантно

Отговори
9 1

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?