49

Ива Митева: Никола Минчев е знаел за решетките още през януари

Бившият председател на Народното събрание Ива Митева обвини настоящия - Никола Минчев, за това, че е знаел още през януари за поставянето на металните решетки пред парадния вход на парламента и това е станало след среща с НСО. Тя го разобличи в лъжа с обяснението му, че не е знаел, тъй като, по думите й, именно той е разписал докладната с резолюция "да".

"Поисках да разбера каква е хронологията, тъй като, като човек от администрацията, ми е ясна процедурата. Оказа се, че още януари е имало среща на председателя с началника на НСО, на която е поставен въпросът с решетките, може би е провокирано от събитията тогава и протестите", разказа Митева по БНТ. Преди да стане председател на НС в 45-ия и 46-ия парламент, тя оглавяваше правната дирекция в Народното събрание.

"Тогава той (Никола Минчев - б.р) е дал съгласие. Естествено, че знае, и са се обединили в тази посока да се поставят евентуално решетки. След това е постъпило писмо от началника на НСО до главния секретар, той го е разпоредил за проучване на възможностите и за приемане на действия, има докладни записки", добави подробности депутатката от ИТН.

Накрая завършва април месец с една докладна до председателя на парламента за компенсирани разходи в бюджета. Там изрично пише, че една част от средствата са за три метални решетки за южния вход на НС. Върху докладната има неговото "да", това за администрацията означава, че има неговото разрешение", разобличи Минчев бившата шефка на Народното събрание.

Тя уточни, че 46-ото НС е приело поправка в правилника на парламента, според която всеки председател на парламента може да си назначи секретар и екип, така че сегашните са избрани от Минчев.

Митева коментира и коалиционното напрежение между ПП и ИТН. И тя, също като външната министърка Теодора Генчовска, повтори позицията на "Има такъв народ" по еврочленството на Скопие.

"Нашата позиция за Северна Македония не е изненада - пазарлъци със съвестта си с българските граждани и с правата им няма да направим", каза тя по повод изненадващото искане на премиера Кирил Петков президентът да свика КСНС.

 
По думите ѝ поведението и говоренето на Петков намеква, че трябва да пуснем РСМ на преговори. "Ние сме казали че това е нашата червена линия и тя ще бъде такава докрай", напомни Митева как се държи ИТН по темата.

"Знаете, че в момента сме пред одобряване на рамката за преговори, отваряне на конкретните глави, това е важно, но ще изпълняваме докрай договореностите и приетите документи Когато обстановката не е променена, когато условията не са променени и нищо не е свършено, ние няма как да обърнем нашата позиция"

Тя заяви, че за много неща от "Има такъв народ" научават впоследствие.

"Така беше и с националния план за приемане на еврото. При избора на гуверньор за БНБ много силно се коментираше за широката кампания за еврото и нашият кандидат ясно артикулираше широка информационна кампания. Тогава и от ПП и те започнаха с това говорене. А доколкото виждам, другата седмица отново е предвиден в реда на МС този план, без да е преминал през НС. С инат не става", смята тя.

Митева коментира, че "Продължаваме промяната" често поставят ИТН пред свършен факт и сами взимат решения.

"Независимо, че ние сме коалиция, ние не знаем повече от опозицията и от другите парламентарни групи", каза тя.

ИТН не само ходят на коалиционни съвети, но и са вътрешната опозиция там, категорична е Митева.

"Това, което чух от председателя на парламента, не ми хареса. Той каза - ако някой не идва на коалиционен съвет, то това най-често е ИТН", каза тя по адрес на Никола Минчев.

"Вчера се опита да се извини и обясни, реакцията му била вследствие на пост на Слави Трифонов във фейсбук. Той е председател на парламента и думата му тежи. Призовахме го да излезе и да каже кога, на точно кой коалиционен съвет не сме ходили. Такова нещо не сме чули, той по-скоро се опитва да се измъкне", разкритикува го Ива Митева.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Присмяла се хърба на щърба

Присмяла се хърба на щърба

22.05.2022 | 11:44

А ние Другарко Митева това го знаем още от преди 2022 години след Христа И това действие на това чифутче е описано във онази дебела книга наречена Библия Там е описана чифутската наглост двуличие лакомия притворство предателство Ама някой трябва да я чете и разбира тази книжка преди да стане патерица на чифутската пасмина както и да допусне чифут до себе си на разстояние на по малко от 100 километра А вие барабар със наглия и лъжлив чифут заедно осмърдявате сградата на Българския Парламент

Отговори
1 0

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?