1553

Ива Митева: Готови сме да вземем мандата

Показахме, че политическата ни класа се е изхабила, показахме ниска ефективност на политическия ни елит, показахме, че тази изборна система е дефектирала. Като че ли демокрацията се изхаби", коментира заместник-председателят на 47-ото Народно събрание Ива Митева в предаването "Политически НЕкоректно" на БНР.

Според Митева, когато си влязъл по пропорционалната система в парламента, най-достойното поведение е подаването на оставка и напускането му, както прави Елена Гунчева от "Възраждане".

Предсрочните избори са най-лошият сценарий, смята Ива Митева, която посочи като аргумент падането на избирателната активност с честотата на изборите.

Хартиените бюлетини не са причината. В ИТН са категорично против връщането им. "Машината е преграда пред купуването на гласове и минимизира недействителните бюлетини", каза Митева.

Запитана дали биха подкрепили нов кабинет с мандатоносител ПП, Ива Митева коментира:

"Много е важно какъв ще бъде съставът на кабинета, кой ще бъде предложен за министър-председател. Вратите не са затворени. Прекалено много обидни думи изговорихме, прекалено много граници прескочихме, прекалено голямо разделение показахме. Най-лесният вариант е да отидем на избори."

"Бяхме 19 в петък, но чувам от ПП, че ще разговарят с отделни народни представители. Силно се надявам да разговарят с групата като група", каза още Митева.

Ако третият мандат отиде при ИТН, отговорното поведение би било да се опита, обясни Ива Митева.

"Всеки е длъжен да опита. В името на българските граждани сме длъжни да опитаме. Надявам се, че няма да откажем да изпълним мандата."

Председателят на парламента не само е пръв сред равни, но той трябва да бъде най-добрия балансьор и арбитър в Народното събрание, подчерта Ива Митева. Според нея този избор трябва да бъде направен, когато бъде връчен първият мандат и се види "накъде отиваме".

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Дядо ПОП

Дядо ПОП

25.06.2022 | 21:32

Хората не ги щат в селото, те на попа за щерката питат. Наглеци.

Отговори
6 1
Леле мале

Леле мале

25.06.2022 | 19:13

Егати нахалната фъфла, имаха мнозинство в 46-я парламент, реален шанс в 45-я, всичките ги провалиха и последно в този парламент направо се из_сраха и сега тая дето има нужда от логопед има нахалството да наглее.

Отговори
13 2
Minko GEIO

Minko GEIO

25.06.2022 | 18:20

ta sa 6e prai virki

Отговори
2 1
Гошо

Гошо

25.06.2022 | 18:10

Пази Боже!

Отговори
11 1
Нели

Нели

25.06.2022 | 18:02

Ще ви дадат мандата даже и правителството ви е готово а ла Беров начело с малкия Мук подкрепено от партиите свалили правителството

Отговори
13 1

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?