46

ИТН спъна актуализацията на бюджета, разбраха се само за Здравната каса и пенсиите

Парламентарната комисия по бюджет и финанси отхвърли актуализацията на бюджета с 11 гласа "за" (ПП, БСП и ДБ), 8 "против" (ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане") и 3 "въздържал се" (ИТН).

"Оттук нататък трябва да се види дали зала ще го приеме. А надявам се в зала да се прояви разум, защото неприемането на бюджета означава, че няма да има увеличение на пенсиите, няма да има антикризисни мерки, увеличение за работещи родители. Това да си играят политически игрички на гърба на българския народ - за мен е недопустимо", каза вицепремиерът Асен Василев.

Преди това по два от три законопроекта от ИТН спазиха обещанието си и гласуваха „за” актуализацията на бюджетите на НЗОК и ДОО. Почти без дебат на първо четене депутатите от бюджетната комисия гласуваха да се увеличи бюджетът на ДОО с 1,4 млрд. лева, за да се индексират пенсиите от 1 юли и от 1 октомври.

Размяна на реплики предизвика единствено проблема с неплащането на осигуровки. "Аз съм далеч от мисълта, че всички фирми плащат пълни осигуровки - не ги плащат, работим по въпроса, данъчните се справят добре. 21,6% от БВП сме събрали, сега се очаква да съберем 0,5% повече, това е изсветляване на икономиката", успокои депутатите финансовият министър  Асен Василев.

Също днес вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова коментира, че не е време за нови избори. Според нея правителство на малцинството е нужно най-вече да се приеме актуализацията на бюджета, без която и хората, и държавата ще са изправени пред сериозни проблеми. Парламент трябва да има и за да се приемат законите по Плана за възстановяване, каза още Нинова. При предсрочни избори няма да има увеличение на пенсиите, няма да има подкрепа на младите семейства, редица предприятия ще фалират и ще се увеличи безработицата, очерта Нинова.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
Славуша

Славуша

10.06.2022 | 06:28

ИТН чалгарите искат шест милиарда за тях си а народа кучетата го яли въобще не ги е еня. А парите са от народа

Отговори
3 0
Искат ги

Искат ги

10.06.2022 | 09:29

За да може да направят пут.....к@та на майка ти , като тунела Витиня . Тук си личи , че колективът на Марица яко троли под собствените си некадърни статии.

Отговори
0 0
Ицо

Ицо

09.06.2022 | 23:35

ИТН са политически труп. Парламент повчее няма да помиришат.

Отговори
7 4
Казах ли ви аз

Казах ли ви аз

09.06.2022 | 23:09

За пенсионерите ще останат пак само обещанията. Това е всяка календарна година. Мръсници!

Отговори
8 1
Боян

Боян

09.06.2022 | 22:14

ИТН === ДПС и ГЕРБ

Отговори
6 5
Нинова

Нинова

09.06.2022 | 22:04

е най-алчната от всички

Отговори
7 2

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?