71

Христо Иванов заяви какво е видял в закритото заседание на парламента

Аз лично видях една добре свършена работа, за която ние трябва да благодарим и на службите, и на външно министерство, и на политическото ръководство на досегашното управление, защото е защитена българската национална сигурност. Това заяви пред журналисти председателят на ПГ на "Демократична България"  Христо Иванов след изслушването на премиера Кирил Петков и ръководителите на служби относно експулсирането от България на 70 руски дипломати и служители, предаде БТА.

Той посочи, че това е обсъждано в различни институции, т.е. изобщо не става дума за някакво еднолично решение, взето ей така. Стана ясно, че информацията е изпратена на външно министерство и именно то е институцията, която съгласно нормалната дипломатическа практика е взела това решение, допълни Иванов.

В парламента не можем да се занимаваме с разследвания, особено що се отнася до данни, свързани с шпионска или друга враждебна дейност на наша територия, но след като ДАНС казват, че са установили такава дейност, това беше изрично и ясно казано, няма какво друго да очакваме да направят институциите освен тези действия, коментира Христо Иванов. Той посочи, че тази информация е обсъждана на Съвет по сигурността към премиера, където са присъствали двама представители на Президентството, и представители на Министерския съвет. Ние сме обсъждали тази тема и публично, и на председателски срещи сме поставяли това, че има твърде голямо руско дипломатическо присъствие, което очевидно в този контекст създава определени рискове, коментира председателят на ПГ на ДБ. Така че лично ние констатирахме, че се е свършила работа в защита на българската национална сигурност, и целият ажиотаж, който се създава, е просто предизборна борба, добави той.

Помолен да коментира думи на руския посланик у нас Елеонора Митрофанова, че са изгонени също неин охранител и готвач, Христо Иванов каза, че дали са били в културния център, дали са били охранители и шофьори, руската шпионска школа е сериозна, използват всичките възможни средства и българската държава най-накрая е реагирала.

Става въпрос за две групи лица и за две основания, разясни той. Едната група се състои от дипломати по смисъла на Виенската конвенция, другата са друг персонал, който също е дипломатически, но не е със статут на дипломати, въпреки че се ползва с определени привилегии и ограничения, допълни Иванов. Едното основание е свързано с неприсъща дейност, а другото е свързано с установяването на пропорционалност между нашето представителство в Руската федерация и тяхното тук, които са в голяма диспропорция, обясни още той.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
7 коментара
Тото

Тото

30.06.2022 | 03:47

Човекът ви казва какво се е случило, с вие сте запушили мръсните си уши и бълвате глупости та пушек се вдига. Това е нормална реакция на суверенна държава. Колкото по-малко руски дипломати, толкова по-малко чингизи. Ако не ви харесва, Сибир ви очаква.

Отговори
4 2
Да ама

Да ама

30.06.2022 | 08:11

Къв Сибир, бе? Суверенна държава сме колкото Филипините. Премиера с канадски паспорт, назначен директно от посланика на САЩ. Цялото правителство е марионетно, обслужващо интересите на САЩ, обаче пък Русия виновни, че имали много дипломати, които можело да са шпиони. Вие олигофрени ли сте? Или просто пристрастни?

Отговори
1 1
Видял е

Видял е

30.06.2022 | 02:38

за обявена война на Русия - апартамент в Брюксел!

Отговори
0 3
Калуди

Калуди

29.06.2022 | 23:45

Дебата нямат шанс да влезнат в следващия парламент самостоятелно и затова така са се вкопчили в пипи-тата. Най-вероятно ще напъват на изборите да се явят като коалиция пипи-деба за да могат пак да помиришат кокала и капачката.

Отговори
4 4
Калуди

Калуди

29.06.2022 | 23:46

Кльопачката*

Отговори
2 2
Мамицата ви чифутска

Мамицата ви чифутска

29.06.2022 | 23:31

А някъде на закрито мое ли да ти падне чифутската дебела квадратна глава На ЗАКРИТО Бя чифут А щяхте да управлявате пред Народа на СВЕТЛО

Отговори
0 5
Ами,

Ами,

29.06.2022 | 22:52

благодари,че повече няма да видите парламент !

Отговори
5 4

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?