49

Христо Иванов: Трябва да търсим възможните съгласия преди нова вакханалия на разделение

България трябва да има правителство, а задачата на кандидат-премиера Асен Василев е не просто да намери 121 депутати, а заедно с коалиционните партньори да намери начин за политически съгласия и с останалите партии в парламента, каза съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов пред БНТ.

“Ние сме на политически кръстопът. В едната посока следва още повече разделение. Избори в изключително сложен сплит от кризи - вътрешни и външни, има шанс да излъчи парламент, в който още по-трудно ще се вземат решения. Другата посока е да овладеем парадоксите”, добави Иванов.

Той даде и свой прочит на възможните приоритети до местните избори следващата година, около които да се търси мнозинство за съставяне на ново правителство.

"Дотогава имаме да свършим няколко неща. Да влезем в еврозоната - ако не го направим в следващите 12 месеца, няма да се случи най-вероятно. Да направим модернизацията на българската армия или поне да я започнем най-накрая. Да се справим с инфлацията - нещо, което това правителство прави. Да се преборим за българската енергийна и геополитическа независимост. Това е фундаменталната кауза на тази страна", каза Иванов в студиото на “Панорама”.

Христо Иванов заяви, че без осъществяването на съдебна реформа няма да може да се продължи напред по важните политически теми.

"Това е инструментът, чрез който ние да разделим политиката от твърденията за корупция. Да кажем - в България има съд, в България има сериозно реформирана прокуратура, на която можем да имаме доверие да се занимава на твърденията на едни срещу други за определена престъпна дейност. И тогава политиката да се занимава със законите", добави лидерът на "Да, България".

Христо Иванов смята, че по определени приоритети може да се търси съгласие в това Народно събрание и даде пример приемането на бюджета, около който се обединиха 230 депутати. 

“Всъщност има възможност да търсим съгласие. Не означава безпринципни компромиси и изоставяне на важни позиции, а виждане на реалността, че страната ни е изправена пред изключително тежки предизвикателства, но и важни възможности. Такива, например, са отношенията с Русия и позиционирането си в средата за сигурност в Източна Европа”, добави той. 

“За мен ключът, който ще предопредели накъде ще тръгне страната, е дали ще поемем към изграждане на култура на възможните съгласия. Прилично, публично, принципно. Трябва да го направим в това Народно събрание преди да сме навлезли в нова вакханалия на разделение”, каза още той. 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Филибелия

Филибелия

03.07.2022 | 16:02

Не ти ли е неудобно,бе брадясал пръч,преди целуваше зад,ника на Борисов,а сега ми се правиш на демократ? Ами бъди мъж и застани зад позицията си,а не като Курванелия-където е келепира,там и тя! Обикновен келепирджия!

Отговори
1 0
Тъ Така Ристьо Чифутско изпражнение

Тъ Така Ристьо Чифутско изпражнение

02.07.2022 | 11:52

Със чифут може да има съгласие докато те върже да ти даде някакво кредитче От там нататък ти идват проблемите и съгласието със Чифута автоматически се изпарява Сладкодумието му се превръща във непосилни лихви Съдебни дела ЧСИ та докато те оглозга До това им достига разбирането за съгласие Ти трябва да бъдеш съгласен винаги със тяхната позиция по даден въпрос Имаш ли различна позиция по даден въпрос от тяхната печатницата им за етикети започва да работи на пълни обороти Ти си нацист фашист дивак неадренталец И няма отърване Медийте им ще сипят помия срещу всеки позволил си да изкаже различно от това което те наричат единствената истина

Отговори
4 0
То, Бойкикев

То, Бойкикев

02.07.2022 | 11:27

Е синоним на плужек и настоящ "Киряк Стефчовъ". Цялото оскотяло дЕсно.

Отговори
6 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?