2374

Христо Иванов предупреди: Нови предстрочни избори ще бъдат спечелени от Путин

В изказване от парламентарната трибуна съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов предупреди, че нови предсрочни парламентарни избори биха били "спечелени от Путин" и призова както за разум и нормализиране на политическия живот в страната, така и за възстанояване на дебата по промени в Конституцията. От ГЕРБ пък заявиха, че това може да се случи само ако получат извинение това, че били наричани мутри, мафия и статукво.


Иванов посочи, че България се намира в абсолютно безпрецедентна ситуация, по думите му никога не е било толкова сложно - политически, геополитически и икономически и добави, че това се случва в момент, в който българската политическа система няма език, на който да произведе съгласие.


"Ние не спорим просто за политически различия, не спорим за идейни различия. Ние се обвиняваме взаимно в криминалитет и в конспиративни теории. И аз съм го правил. Но това разделя българското политически общество, което прави въобще морално недопустимо да се търсят съгласия за разни неща, като например как отговаряме на предизвикателствата в Украйна", подчерта Иванов.


 

Самата възможност за някакъв разговор е поставена под въпрос, защото взаимно сме се нарекли престъпници.


 

 
Христо Иванов, съпредседател на Демократична България

Според него от тук нататък политическите формации трябва да се обединят около идеята за реформа на правосъдието, "за да няма нужда българският парламент да произнася присъди от тази трибуна". Иванов призова депутите отново да се захванат с реформата на антикорупционната комисия (КПКОНПИ), включително чрез промяна на нейното ръководство, както и да се опитат да изработят общ проект за промени в Конституцията, използвайки платформата на едноименната временна комисия. Тя беше създадена в началото на февруари месец по инициатива на "Демократична България", но опозицията я бойкотира като не излъчи свои представители в нея. Два месеца по-късно комисията не е провела нито едно заседание.


Христо Иванов посочи, че вчерашното закриването на специализирания съд на фона на напреженията и разделенията в управляващата коалиция е показало, че смисълът на това управление все пак е достатъчно важен, за да ни обединява. "Надявам се, че след Великденските празници ще можем да работим нормално, защото алтернативата на изборите е абсолютно непоносима за България сега в този момент. Рискът да предизвикаме избори, които да бъдат спечелени от Путин е нещо, което никой не може да си позволи да предизвика. Така, че колеги предлагам да продължим по линия на правосъдната реформа, да намерим начин да рестартираме комисията за промени на конституцията и да нормализираме политическия живот в страната", призова Иванов.


Веднага след неговото изказване председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасов отговори на призива му, съгласявайки си, че темата за промяна на Констутцията минава първо през парламентарната трибуна, но поиска извинение за това, че партията била наричана "мутри, мафия, статукво".


Атанасова припомни, че след парламентарните избори през април, които бяха спечелени от ГЕРБ нито една от останалите формации не пожела да води разговори с партията на Борисов за съставяне на правителство.


"Дойде ли момента, в който да осъзнаете, че в тази зала има една парламентарна група, излъчена от вота на българските избиратели, с която е наложително да говорите, защото да се променя Конституция, не е просто слоган на една политическа партия, а е общодържавна и надпартийна", обърна се Атанасова към Христо Иванов и заяви, че разкаянието и катарзисът не минават през политически хули, а през извинение.


"Искам да чуя как се отричате от всичко, което заявявахте в продължение на години", добави Атанасова.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
8 коментара
Плаши гаргите

Плаши гаргите

15.04.2022 | 14:46

Не дей да плашиш гаргите Бойкикев, Путин няма да дойде да спечели изборите (предстои му свободно поклащане висящ на въже). ГЕРБ и Бойко се завръщат със скоростта и силата на лавина. Вдигай си гащите и се махай на време. Дано черепа ти е платил подобаващо

Отговори
1 3
баба Слава Укринска

баба Слава Укринска

15.04.2022 | 14:36

Путин олицетворява нивото на компетентност на нашите соросояди, щом почнат да ти говорят за Путин, още за комунисти ясна е работата пръднали са си в гащите!

Отговори
0 5
Ченгелов

Ченгелов

15.04.2022 | 15:13

Дърева? Вие ли сте? Или Гунчева?

Отговори
2 0
Молдова забрани руски военни символи. А у нас как е?

Молдова забрани руски военни символи. А у нас как е?

15.04.2022 | 11:09

Молдова забрани руски военни символи. Молдова - малката Молдова, с наличието на руски войски в Приднестровието! А у нас как е? България - член на НАТО и на Европейския съюз, как е у нас? ГЕШЕВ, спите ли? иZZродите от иZZраждане докога ще развяват в центъра на Европейска София тези символи? ДОКОГА? Фандъковна, и Вас питам?

Отговори
6 4
Даааам

Даааам

15.04.2022 | 14:38

А защо не попиташ Мунчо рашетников и Копейкин?

Отговори
2 0
Молдова забрани руски военни символи. А у нас как е?

Молдова забрани руски военни символи. А у нас как е?

15.04.2022 | 15:14

И тях питам, и тях.

Отговори
2 0
МАСКВА НЕ Е ПОТЪНАЛА

МАСКВА НЕ Е ПОТЪНАЛА

15.04.2022 | 11:07

ФЛАГМАНЪТ, ГОРДОСТТА НА РУССКИЯ ЧЕРНОМОРСКИ ФЛОТ НЯМА НАЧИН ДА ПОТЪНЕ - ТОЙ Е НЕПОТОПЯЕМ! КАКТО КУРСК! ОСВЕН ТОВА, КАДИРОВ НАПИСА В ПРОФИЛА СИ, ЧЕ СЪЩО НЕ ВЯРВАЛ В ТОВА! Е, ВИЕ НЕ ВЯРВАТЕ ЛИ ПОНЕ НА КАДИРОВ? АЙДЕ НА МЕН МОЖЕ И ДА НЕ ПОВЕРВАТЕ, АМА НА КАДИРОВ...? НА НЕГО ПОНЕ ПОВЕРВАЙТЕ - ТОЙ Е ПОСЛЕДНАТА ИНСТАНЦИЯ..

Отговори
6 1
Не, не е

Не, не е

15.04.2022 | 14:41

Потънала. Просто премина към безаналоговите подводни военнокосмически сили :)

Отговори
3 0

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?