4232

Христо Иванов: Държим да има документални гаранции за продължаване на реформите след ротацията

“Продължаваме Промяната - Демократична България” ще настоява за писмен ангажимент за политиките на управлението след ротацията на кабинета на 6 март

“Ще има документално оформени ангажименти по отношение на политиките, които трябва да бъдат следвани, защото за нас наистина е много важен разговорът за приоритетите и гаранциите, че ще има продължение на реформи в ключовите области, а не толкова кадровите въпроси.

Как точно ще бъдат оформени, е въпрос на разговори, но ние ще държим да има гаранция, че реформите ще продължат особено що се отнася до области като корупцията, върховенството на закона, сигурността и доброто управление.” Това заяви съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов пред журналисти в кулоарите на Народното събрание по повод управлението след ротацията.  

Той е категоричен, че България има нужда от редовна власт и потвърди позицията на ДБ, че  въпросите за структурата и състава на Министерския съвет трябва да бъдат оставени на акад. Николай Денков и Мария Габриел. “Очакваме от тях да потърсят решение на всички въпроси, които стоят, и да предложат решение. Смятаме, че е разумно докато те правят това, ние да престанем с медийните изявления по темата”, каза Иванов.

Съпредседателят на ДБ заяви, че правителството изтегля от парламента промените в Закона за устройство на територията, докато не бъде попълнен съставът на Комисията за противодействие на корупцията: “В България са строени много обекти, които нямат строителна документация и не е ясно дали те отговарят на стандартите за строителството. Измененията в ЗУТ ще бъдат внесени отново когато КПК бъде съставена, за да може да сме сигурни, че първо обектите, които са построени по този начин, тяхната годност ще бъде проверена и хората ще бъдат сигурни, че ще могат да ги използват спокойно. Ще бъде уреден техният статут, ако те отговарят на всички изисквания. Ако не отговарят, ще бъде понесена отговорност и ще има орган, който да се погрижи за това да бъде понесена тази отговорност.”

Иванов уточни, че законът за дезинформацията на ПП-ДБ не е внесен в парламента, а е публикуван за обществено обсъждане, за да се изчистят всички внушения, че цели да налага цензура. “Този законопроект предлага възможности България да реагира срещу организирани форми на изкривяване на публичния дебат в социалните мрежи, които вредят на всички, и по никакъв начин в него не се съдържат възможности за налагане на цензура на медии, които си вършат работата”, каза лидерът на “Да, България”. И призова репортерите да се запознаят първо със съдържанието на документа, а не с опорките, които се пускат срещу него.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
6 коментара
Пацо

Пацо

20.02.2024 | 00:33

Много се дърви нещо тоя

Отговори
0 0
Красимира

Красимира

18.02.2024 | 11:51

Христо Иванов се чуди само как да се нагласи в тази ситуация, за да прибере пари ако може и от двете страни. Такива хиени като него нямат място в българската политика. Вече веднъж се провали като правосъден министър, но иска да продължи да лапа.

Отговори
0 0
Васил

Васил

16.02.2024 | 16:58

ДБ ги е страх след ротацията да не изпаднат от кораба

Отговори
1 0
Ирина

Ирина

16.02.2024 | 12:47

Страх лозе пази са казали хората

Отговори
0 0
Мая

Мая

15.02.2024 | 14:08

Треперят им гащите на ДБ май, май?

Отговори
1 0
Ей мравояд,

Ей мравояд,

14.02.2024 | 21:31

Можеш единствено да държиш и лигавиш на Доган пишльока. В това сте най - добри - ти и гнома "генерал".

Отговори
0 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?