1553

Христо Иванов: Борисов ми се обади, продължаваме диалога

Без да го има това правителство, няма да го има и този парламент. Без него решенията за регулаторите и законодателните реформи не могат да се случат". Това заяви в "Панорама" съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ Христо Иванов.

ПП-ДБ са готови да преговарят относно меморандума и Иванов очаква другата седмица това да се случи.

"Днес г-н Борисов ми се обади и възобновихме диалога. Ние ще разговаряме по тези въпроси и ще се опитаме да има правителство, защото разбираме нашата отговорност за това".
От ПП-ДБ настояват за ясен регламент при попълването на регулаторите. Преди да се случи ротацията искат да поставят ясни ангажименти и да покажат, че следващите 9 месеца ще продължи курсът към реформи.

"След промените в Конституцията беше заложен стандарт за това, че регулаторите трябва да бъдат независими. В това има известен парадокс - политическата система трябва да излъчи независими регулатори. Трябва да комбинираме яснота за политическата отговорност с гаранции за това, че хората, които пращаме там, ще имат високи нравствени и професионални качества".
Щом партиите се разберат за регламента, ще започнат и номинациите, посочи депутатът. На въпроса предлагал ли е Андрей Янкулов за главен прокурор, Христо Иванов отговори:

"Това би било страхотна реклама за нас и за това накъде вървим. Много бих се радвал да видим някой като Андрей Янкулов, надявам се той да се съгласи".

В меморандума се предлага процедура за номинации, според която не само партиите в парламента, но и организации от съответната област ще могат да правят предложения за реулаторите, обясни Христо Иванов.

"Искаме да има и отделна проверка за интегритет, след което да се проверят професионалните им качества. Едва тогава мнозинството сяда и решава. От тази процедура не са изключени номинации на други партии".

Скандала с Делян Пеевски и търсенето на подкрепа от ДПС Иванов коментира така:

"За промените в Конституцията винаги сме търсели широки мнозинства и аз нямам проблеми с това. В момента се опитваме да се разберем с нашите партньори от ГЕРБ-СДС и г-н Пеевски се самовзривява, защото вижда как няма да има гарантиран пай".

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
4 коментара
наведени

наведени

24.02.2024 | 08:27

бок.луци..................

Отговори
6 0
Оставка

Оставка

23.02.2024 | 22:27

Оставка носорог

Отговори
15 0
продажни бокклуци!!

продажни бокклуци!!

23.02.2024 | 22:26

ГНИЛИ ГНУСНИ!

Отговори
14 0
Валек

Валек

23.02.2024 | 22:22

Освен за постове и схеми за грабежи спомнете си че има и народ в тая т.н. държава долни ИБРИКЧИИ

Отговори
14 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?