71

Хората на Слави поискаха Радев да разсекрети стенограмата от съвета за С. Македония ВИДЕО

В момента имаме среща на мафията, ако слушаме част от политиците, които са се обявили за безгрешни, заяви Тошко Йорданов

 

Продължават консултациите при президента Радев с представители на парламентарните групи от 47-ото Народно събрание за връчване на мандат за съставяне на ново правителство в рамките на настоящия парламент.

Започнаха разговорите с представители на парламентарната група на "Има такъв народ". Представители от партията са Тошко Йорданов, Ива Митева и Станислав Балабанов.

Няма нужда да споделям, че консултациите се извършва в обстановка на каскада от кризи, което изисква решения на политиците. Това заяви президентът Румен Радев и допълни: "Това изисква действия не само от България, но и в международен план. Изисква се последователна политика да не допуснем България да остане в периферията на европейските инвестиции.

Година след дебюта ви както се убедихте са нужни компромиси. Не мога да не отбележа вашата последователна политика по отстояване на националния интерес за република Северна Македония. Очаквам вашата отговорна позиция. Сложен ще е процесът по създаване на правителство.

Важна е позицията на всяка една партия. Каква е вашата преценка за политическата обстановка в страната, вашето виждане дали може да се излъчи ново управленско мнозинство, как вие виждате успешната формула за изход от политическата криза“, каза Радев.

Отговори му Тошко Йорданов:

Че живеем в каскада от кризи, така е, за нас е удовлетворяващо, че президентската институция постъпва отговорно. Помним добре, за да направим сравнение с предишните президенти. Вие не се криете зад някой друг. Благодаря за оценката, че сме последователни. В българския политически живот, това не е на почит, на почит е лицемерието. В този ред на мисли ще помоля, малко нагло да разсекретите онзи документ, който е при вас, за да се види кои политици лъжат. Българските избиратели трябва да знаят кой лъже", посочи Йорданов.

От своя страна Йорданов каза, че в този съвет не са казани неща, които биха застрашили националната сигурност.

"В момента имаме среща на мафията, ако слушаме част от политиците, които са се обявили за безгрешни. Ние ще направим всичко по силите си, ако бъдем поканени на среща за създаване на правителство, но не на всяка цена. Ще направим всичко по силите си, без да прекрачвам морални граници", допълни Йорданов.

Радев посочи, че добре е да се знае истината. "Държа всеки един участник в този съвет да е уведомен. "Досега съм разсекретил стенограма не от консултативен съвет, а от консултативна среща за КТБ, но едва след като уведомих всеки един от участниците. Не искам да компрометираме участието в бъдещи съвети.

Големият грях на българската политическа класа в последните 30 години е, че забравиха македонските българи. Това не се съобщава нито в договора за добросъседство, нито в националната рамка, нито ветото, наложено от ГЕРБ. Темата за Северна Македония като страна, която дискриминира нашите сънародници, започна да се представя едва през 2020 г., каза още Радев.

Той изрично изтъкна, че очаква промяна в конституцията на РСМ, в която българите да бъдат записани като "държавотворен народ". Радев благодари на ИТН, които единствени са подкрепили това предложение, а "нашата политическа класа прегърна този подход едва, след като дойде френското предложение".

"Благодарен съм и на президента Макрон, и на френското председателство, защото това нещо най-сетне трябваше да бъде заложено", отбеляза Радев. Той допълни, че не иска да спекулира с изказванията на КСНС и отново заяви: "Радвам се, че Европа прие тази позиция и застана зад своите принципи и ценности", заяви президентът.

След срещата с хората на Слави от 10.15 часа са предвидени консултации с представители на парламентарната група на "Демократична България", а от 11,30 ч -  с ПП "Възраждане".

Припомняме, че вчера бяха проведени първите консултации - с представители на парламентарната група на ГЕРБ, а след тях и с ДПС.

"Продължаваме промяната" отказаха да дойдат на консултации с обяснението, че има заседание на бюджетната комисия в парламента. Те ще поискат ден за консултации след сряда. При президента не отиде и БСП, а посочената причина бе приемането на актуализацията на бюджета.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Младенов

Младенов

28.06.2022 | 10:38

Да, трябва да се каже истината. Кирил Петков беше обявен за национален предател без да е предприел нищо и четири месеца се повтаря това. Бат Бойко стана герой като каза дигам ветото. Единия предател че ще го дигне другия герой че дигна, Чалгарите били последователни, Последователни са че рушат държавата.За една година разтуриха три парламента че нямало пари. Зловещата им роля ще проличи при третия мандат като създадат правителство на спасението ала Беров начело с царския Ники Василев. Май закъсняхме с еднопосочните билети да напуснем Родината си.

Отговори
3 0
да ама не

да ама не

28.06.2022 | 09:44

всички трябва да изпълняват това което каже тошко афикански

Отговори
4 2

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?