71

Харвард падна, Радев реди нов кабинет

След първия успешен вот на недоверие в новата история на България

Според източници на "Марица" в „Продължаваме промяната” ще избират за евентуален нов премиер между Кирил Петков, Асен Василев, Никола Минчев и Евгени Ангелов

 

Кабинетът на Кирил Петков падна, съборен с първия в новата история на България успешен вот на недоверие. Опозицията в лицето на ГЕРБ, ДПС, „Възраждане” мобилизира всичките си депутати и с подкрепата на останалите верни на Слави Трифонов народни представители от ИТН събра 123 гласа за детронирането на премиера и неговия министерски съвет.

Сега топката отново е в полето на президента Румен Радев. По конституция той трябва да проведе политически консултации с всички партии и коалиции в 47-ото НС, а след това да връчи нов мандат за съставяне на правителство на най-голямата парламентарна група - „Продължаваме промяната”. Ако опитът за съставяне на второ правителство на Кирил Петков и Асен Василев не успее, Радев ще връчи мандат за кабинет на ГЕРБ.

При нов провал за мнозинство президентът сам ще избере на коя група да връчи третия мандат. Ако и той не е успешен, следва разпускане на 47-ото Народно събрание, назначаване на служебен кабинет и насрочване на нови избори, които трябва да се проведат в срок до 2 месеца от последния работен ден на парламента.

Времето за завъртане на рулетката може да бъде използвано от народните представители за актуализация на бюджета и други законодателни инициативи, сред които най-вероятно ще са и промени в Изборния кодекс. От ГЕРБ и ДПС настояват за връщане на хартиената бюлетина, като най-вероятно ще получат подкрепа за това от БСП и „Възраждане”.

Според източници на "Марица" в „Продължаваме промяната” ще избират за евентуален нов премиер между Кирил Петков, Асен Василев, Никола Минчев и Евгени Ангелов. 

Сред фаворитите за служебен премиер пък са Гълъб Донев, Иван Демерджиев и главният секретар на Президентството Димитър Стоянов.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
То и предишния кабинет го реди

То и предишния кабинет го реди

23.06.2022 | 09:39

И си замина. Какво следва сега?

Отговори
0 3
Харвард

Харвард

23.06.2022 | 10:44

"Екип Марица",завиждате на образованието им? Имате право!

Отговори
3 1

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?