4020

Главчев заложи на трима пловдивчани, изненада с кукувец

Мария Павлова, Галин Цоков и Найден Тодоров в папката с предложени министри

Хора с опит във властта, четирима досегашни министри от кабинета "Денков - Габриел" и бившият кукувец Евтим Милошев за цвят. Такъв проектосъстав на служебното правителство предложи досегашният  шеф на Сметната палата Димитър Главчев. 

По думите му, селекцията е балансирана по отношение на присъствие на хора от отделните партии. В бъдещия кабинет присъстват и трима пловдивчани, всички минали вече през министерските кресла. Главчев обяви, че най-трудното му решение било да остави Калин Стоянов като МВР шеф, но за това настояли полицейски синдикати, а и хвърлената от главния секретар Живко Коцев оставка.   

За заместник министър-председател и министър на финансите е предложена Людмила Петкова. За нея Главчев каза, че има над 30 години опит в управлението на данъчната политика и публичните финанси. От 2014 г. до момента оглавява Дирекция "Данъчна политика" в Министерството на финансите. Преди това от 2013 до 2014 г. е била заместник-министър на финансите в кабинета на Пламен Орешарски. Има опит като началник на отдел и заместник-директор на дирекция в НАП. Била е и част от Управителния съвет на Българския спортен тотализатор, назначена там през 2020 г.  

Възловият пост на правосъден министър получава родената през 1971 г. в Пловдив настояща заместничка на обвинител №1 Мария Павлова.  Тя заемаше същата длъжност и през 2017 година в служебното правителство с премиер Огнян Герджиков. Павлова е дългогодишна следователка, омъжена е за прокурора от Софийската градска прокуратура Александър Павлов. 


Тя е била и два пъти заместник служебен министър на правосъдието и остава на тази позиция до 2023 година, когато в средата на юни е назначена за заместник на временния главен прокурор Борислав Сарафов. Иначе кариерата й - след като се дипломира по право в Пловдивския университет - започва като следовател в Столичната следствена служба през 1998 година, където остава до 2006 година. 

След това шест години е прокурор в Софийската районна прокуратура, където работи във втори отдел "Престъпления срещу собствеността". През 2012 г. отново става следовател - след конкурс е назначена в Националната следствена служба, където е работила и до момента като редови следовател в отдела за икономически престъпления. 

Досегашният министър на образованието и науката Галин Цоков, който също е от пловдивското лоби в служебния кабинет, е предложен да остане със същия ресор. Той беше професор по управление на образованието в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", директор на Департамента за квалификация и професионално развитие на педагогическите специалисти на ПУ.  

Маестро Найден Тодоров стана третият пловдивчанин в списъка на Главчев, след като се съгласи за втори път да стане министър на културата. На 8 април знаменитият диригент ще навърши 50 години. Той вече натрупа стаж във властта на същия пост и в служебното правителство на Гълъб Донев миналата година. Със сегашния премиер Главчев си допадат по чувството за хумор.

От кабинета "Денков - Габриел" остават още министърът на земеделието Кирил Вътев и министърът на транспорта Георги Гвоздейков, който беше член на ПП. Лидерът на "Промяната" Кирил Петков обаче обяви, че Гвоздейков незабавно е изключен от партията заради решението си да остане в служебния кабинет. 

Предложеният за военен министър Атанас Запрянов беше зам.-министър на отбраната и съветник на министъра на отбраната в кабинети на ГЕРБ. Беше заместник на Тагарев в правителството на Николай Денков. Бил е представител на армията във военния комитет на НАТО и военния комитет на ЕС.

Досегашният зам.-министър на електронното управление Валентин Мундров поема министерския пост от Александър Йоловски. Йоловски се оказа с централна роля в спора, довел до отмяната на електронното гласуване на първия тур на последните местни избори. 

За министър на енергетика е предложен шефът на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов. Той беше избран да застане начело на газовия оператор в началото на 2018 г. по време на управлението на третия кабинет на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов. 

Изкаралият 13 години като председател на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) Петко Николов, издигнат на този пост от НДСВ, е номиниран за служебен министър на икономиката.

Бившият червен депутат Росен Карадимов е номинацията на Димитър Главчев за служебен министър на иновациите и растежа. Той ще трябва да оваканти поста "председател на Надзорния съвет на Българската банка за развитие", който заема от ноември 2022 г.

Външно министерство се поверява на Ивайло Ценов, който 15 години е бил български консул във Виена. Главчев посочи, че Австрия е единствената страна, която все още се противопоставя на пълноправното членство на България в Шенген, и затова опитът на Ценов се очаква да е полезен.  

За министър на регионалното развитие и благоустройството е предложена Виолета Коритарова. Тя е изпълнителен директор на Агенцията по геодезия, картография и кадастър от юни 2018 г. досега. Преди това е работила в Министерството на земеделието и горите и в Министерството на образованието и науката.

За служебен министър на труда и социалната политика е номиниран Ивайло Иванов. Към момента той оглавява НОИ, където беше назначен още през 2017 г., по време на тогавашния кабинет на ГЕРБ. Преди това, през юни 2016 г., по време на предишния кабинет на ГЕРБ, е назначен за заместник-министър на труда и социалната политика и остава на този пост и по време на служебния кабинет на Огнян Герджиков.

За министър на здравеопазването е предложена шефката на Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания Галя Кондева. Тя е специалист по вътрешни болести и хематология с над 30 години опит. Работила е още в НЗОК, болница „Пирогов“ и частната „Аджибадем сити клиник - Токуда“. 

За министър на околната среда и водите е предложен досегашният зам.-министър и хидроинженер Петър Димитров. Той беше служебен зам.-министър и в кабинетите "Янев" и "Донев" между 2021 и 2023 г.

За министър на спорта е предложен Георги Глушков, който стана първият българин, играл в Националната баскетболна асоциация (НБА). През 80-те Глушков е част от отбора на "Финикс Сънс", а по-късно играе в Италия и Испания. От 2011 г. е президент на Българската федерация по баскетбол.

Евтим Милошев по време на снимките на "Сървайвър" с жена си Христина Апостолова, която е бивша съпруга на Димитър Рачков

 

Димитър Главчев хвърли бомбата, като номинира за министър на туризма телевизионния и филмов продуцент Евтим Милошев. Той е един от създателите на студентската програма „Ку-Ку“ по БНТ.  Стои зад продукции като „Каналето“, „Хъшове“, „Вот на доверие“, сериала „Дяволското гърло“, един от създателите е на „Шоуто на Слави“, като дълги години работи с настоящия лидер на „Има такъв народ“ Слави Трифонов.

Лидерът на ИТН реагира с жлъчен коментар, че Милошев сигурно е станал министър на туризма, защото е турист.   „Шоуто в сектора ще продължи, както и до момента, да се управлява от хора без опит и експертиза. Вече се превръща в сериал с няколко сезона“, коментира проф. Георги Рачев, зам.-председател на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА). Според него избирането на човек без опит в туризма показва, че браншът не е приоритетен за държавата.

„Това е поредната постановка, която ще се играе в туризма. Пълна подигравка с бизнеса“, заяви Павлина Илиева, председател на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение Бъдеще за туризма“ (ОБТ).  

 

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
Проекто-кабинетът на г-н Главчев е силно издържан,с прецизно подбрани

Проекто-кабинетът на г-н Главчев е силно издържан,с прецизно подбрани

08.04.2024 | 09:39

Имена на доказали се експерти и лица,заемали подобни постове.На ППДБ гроздето е кисело,защото са си пълни некадърници и алчни лъжливи нагляри,неспособни да управляват в името на България,а само за собствения си джоб.Кучетата си лаят,керванът си върви.Ще вдигат шум ОПГ”ПП”,друго не могат,въпросът е да не им се обръща внимание на злобата и плюнките,те няма да се спрат,това им е физическата натурална алчна и нагла същност.

Отговори
2 2

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?