3906

Главчев възложи: ДАНС ще проверява причините за спиране на Симеоновския лифт

Служебният премиер Димитър Главчев възложи на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) проверка на фактите и обстоятелствата, довели до преустановяване на функционирането и на последното лифтово съоръжение в Национален парк "Витоша", съобщиха от правителствената пресслужба.

В писмото си до ДАНС Главчев акцентира върху широкото обществено недоволство по казуса. Премиерът изтъква, че със спирането на последния функциониращ кабинков лифт възникват въпроси по отношение на екологичната и транспортната сигурност на региона, както и във връзка с качеството на живота и здравето на гражданите.

С оглед на функциите, регламентирани в чл. 2 от Закона за ДАНС, служебният министър-председател възлага на Агенцията да извърши проверка и да го уведомява периодично за резултатите от нея.

Симеоновският кабинков лифт спря окончателно през миналата седмица и повече няма да бъде ремонтиран, обяви италианската фирма "ТехноАлпин", която притежава българския собственик на съоръжението "Витоша ски".

От "Витоша ски" АД днес излязоха с позиция, в която заявиха, че основната причина за спирането на Симеоновския лифт е остаряла техника, която има нужда от пълна подмяна.

"Не е рационално с ремонти да се поддържат отдавна амортизирани съоръжения, които при нужната нормативна среда, могат да бъдат заменени с най-модерните, които да се използват от софиянци и гостите на града", заявиха от дружеството и призоваха казуса да не се ползва за политическа употреба за пореден път.

"Витоша ски" като собственик и инвеститор е заявил готовността си да модернизира съоръженията и причината това да не се случва са двата проблема в нормативната среда - приетият през 2012 год. Закон за горите и действащия и неактуализиран план за управление на ПП "Витоша". Всички междуведомствени работни групи, кръгли маси и т.н. потвърдиха това. Но до момента нищо не се направи по въпроса, за което ние нямаме вина, заявяват още от дружеството и призоваха държавата да осигури условия за модернизация и поддръжка на лифтовете в планината.

Спирането и на последния лифт на Витоша предизвика поредното политическо напрежение по казуса.

По-рано днес председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров свика две извънредни заседания на съвета за казуса, както и организацията на движението в центъра на София. В телевизионно предаване Цветомир Петров заяви, че проблемът със Симеоновския лифт се дължи до голяма степен на безхаберието и бездействието на предишното управление и по-специално на кмета Йорданка Фандъкова.

Той допълни, че ръководството е наясно, че има проблем и се търси решение още от декември, но фактът, че лифтовете не са общинска собственост прави нещата трудни. В събота Цветомир Петров предупреди, че след години на престъпно бездействие от страна на тогавашните управляващи, сме напът да загубим окончателно Симеоновския лифт.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?