3906

Главчев с отлични новини за новите пенсии и тока ВИДЕО

   Премиерът Главчев зарадва с отлични новини за новите пенсии и тока
 

 

Пенсиите ще бъдат увеличени от 1 юли 2024 г. с 11 %, заяви служебният премиер Димитър Главчев по време на изслушването му в парламента във връзка с осъвременяването на пенсиите.  

Димитър Главчев цитира официален протокол от заседание на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ), проведено на 14 май т.г., в който се посочва, че решението е взето с 16 гласа от присъстващите членове на съвета. „На основание чл. 100, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване, Надзорният съвет реши: „Пенсиите, отпуснати до 31 декември 2023 г., се осъвременяват от 1 юли 2024 г. с 11 на сто“, цитира Главчев. 

Той припомни, че органите на управление на НОИ са Надзорният съвет и управителят и подуправителят. „Това са органите, които могат да вземат такова решение. Не знам защо намесвате правителството. Добре знаете, че има представители на изпълнителната власт в Надзорния съвет на НОИ, но те са 10 души. За да се вземе решение, трябват поне 11 гласа „за“, каза Главчев пред депутатите по време на изслушването. 

„Единственото, което може да направи министър-председателят, е да призове участниците в Надзорния съвет да гласуват за определен процент. Аз го направих, не знам защо сте го пропуснали. Останалите шестима, които са гласували, са представители на работодатели и на синдикални организации. Не виждам там по какъв начин може да повлияе министър-председателят, съмнявам се, че и Народното събрание може да повлияе на представители на синдикалните организации“, посочи още Димитър Главчев. 

В средата на предизборната кампания народните представители ще се съберат извънредно по инициатива на ПП-ДБ, които искат НС да задължи Надзорният съвет към НОИ да приеме 11% увеличение на пенсиите, информира БГНЕС.

В парламентарната комисия по труда и социалната политика решението не получи подкрепа, тъй 11%-то увеличение е вече гарантирано. От НОИ дори отправиха критики към законодателната власт с послание да уважават закона и определиха свикването на извънредни заседания 5 дни след като вече Надзорният съвет към НОИ е определил увеличение на пенсиите с 11%, за притеснителни.

По инициатива на БСП се очаква депутатите да изслушат и председателя на КЕВР както и министъра на енергетиката заради 30% увеличение на цената на тока в определени населени места.

"Кажете какво се случва в "Белене", защо е това искане за увеличаване на цената от "Козлодуй", дали е е свързано със шести блок и напрежението там", попита социалистът Борислав Гуцанов.

"Съвсем наясно съм, че ме карате да наруша правилника на Народното събрание и ако не реагират останалите депутати, ще кажа, че няма напрежение нито в "Белене", нито в "Козлодуй". Правителството, доколкото може, следи процеса. Има независим орган, който следи формирането на цената на тока, не го казвам за да прехвърля топката. Няма да има драматична промяна. Ако мога да ви дам индикативна стойност, тя е в рамките на инфлацията, че и по-надолу, но не е моя работа да казвам каква ще е цената", обясни Главчев.

Има ли промяна в политиката на българската държава по прилагането на швейцарското правило, запита пък икономистът от ПП-ДБ Георги Ганев.

"Не само по отношение на швейцарското правило, но никаква промяна по политиката на България не смята да прави служебното правителство. Наясно сме, че нашата задача е да организираме честни и прозрачни избори. Разбира се, ако се появяват проблеми, се опитваме да ги решаваме", отвърна Главчев.

"Администрацията на НОИ вече изчислява пенсиите на българските пенсионери с 11% увеличение в този ден, в който ние заседаваме тук. Това е буря в чаша вода", коментира накрая бившият социален министър и депутат от ГЕРБ Деница Сачева.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?