71

Главчев при президента: Вижте кои са министрите в служебното правителство ВИДЕО

Избраният за служебен премиер Димитър Главчев представя днес своите кандидати за министри пред президента Румен Радев.

На срещата са поканени представители на парламентарните сили, както е предвидено след промените в конституцията.

"Провеждаме днешната консултация в изпълнение на новите промени в Конституцията. За първи път провеждам консултации едновременно с всички парламентарно представени политически сили. Така следвам стриктно новите текстове в Конституцията. От друга страна мисля, че политическата ситуация изисква сериозна отговорност", поде Румен Радев. 

"Всички очакват яснота за служебното правителство и предстоящите извънредни парламентарни избори", добави той.

"НС чрез тези консултации е част от процеса по съставяне на служебно правителство, за което носи и отговорност. Напълно естествено е да получите още на този етап информация лично от г-н Главчев, а не от мен. Виждам, че представителите на БСП ги няма. Искам да направя уточнение, че заявките за опозиционност според мен не означават липса на политическа отговорност и правосъзнание. Всяка една партия трябва да има отговорност преди всичко и уважение към Конституцията на България", каза той. 

По думите му сега е ключов момент, защото вече отговорността за служебното правителство не е на президента, а изцяло в ръцете на кандидата за служебен премиер. 

"Г-н Главчев заповядайте да обявите изпълнението на проучвателния мандат и благодаря, че го изпълнявате ден по-рано", призова президентът.

"На основание чл. 99 ал. 5 от Конституцията на РБ, ви представям структура и състав на служебното правителство", поде Главчев.

"В състава има експерти и се надявам да има приемственост. Целях да е политически балансирано", добави той.

„Европейският път на България ще бъде следван и в общи линии това е“, каза той. 

Вижте предложенията за министри:

За служебен вицепремиер и министър на финансите предлагам Людмила Петкова. Тя е капацитет в областта на финансите с над 30 години опит. 

За шеф на МВР – Калин Стоянов – завършил е академията на МВР. Той бе и част от кабинета „Денков“. Това беше най-трудното ми решение, колебаех се и до вчера. Но след като и главсекът подаде оставка, реших, че е предизвикателство за системата и двамата да са извън нея. 

За служебен министър на регионалното развитие и благоустройството – г-жа Виолета Коритарова. Има дългогодишен опит в системата. 

За социален министър – Ивайло Иванов. Специалист в областта на социалното дело, директор е на НОИ. 

За министър на отбраната – генерал Атанас Запрянов. Добре познат е на всички. Бил е и военен представител на България в НАТО.

За министър на външните работи – Ивайло Върбанов – Ценов. 15 години консул на България във Виена. С чудесни връзки с правителството там. Ръководим се от това, че това, че именно тази страна е против влизането ни в Шенген по суша.

Министър на правосъдието – Мария Павлова – заместник е на главния прокурор. 

За министър на образованието и науката -  проф. Галин Цоков. Познат е на всички. Предстои оценяване в средното образование и една смяна мисля, че би утежнила процеса по тази преценка. 

За министър на здравеопазването – Галя Кондева. Изпълнителен директор на специализираната болница за лечение на хематологични заболявания. 

За министър на културата предлагам Найден Тодоров. Той е диригент в Пловдив и Русе. От 2017 е директор на софийската филхармония. 

Министър на околна среда и води – Петър Димитров, в момента е зам.-министър, чудесен специалист е.

За служебен министър на земеделието предлагам г-н Кирил Вътев. Пак се връщам на приемствеността. Той е и досегашният заемал поста. 

За министър на транспорта и съобщенията предлагам Георги Гвоздейков – сегашен министър на транспорта. Бил е народен представител. 

 

Знам, че предизборната кампания започна, но искам да ви призова за дипломатичен тон, даде думата на представителите на партиите Румен Радев.

Няколко много явни проблема видя обаче Кирил Петков. И напомни, че най-голямото задължение на един служебен кабинет са честните избори.

Изборът на Калин Стоянов е обида за нас, опит да се прикрият зависимости на служебния кабинет, обясни съпредседателят на ПП-ДБ. Изборът на Стоянов бил "политическа наглост".

 

В съответствие с основния закон задължителните консултации се провеждат с  представители на парламентарните групи в 49-ото Народно събрание.

От ГЕРБ присъстват Теменука Петкова, Томислав Дончев, Деница Сачева и Рая Назарян.

Делегацията на ПП-ДБ е представлявана от Кирил Петков, ген. Атанас Атанасов и Христо Иванов.

От ДПС пристигнаха Йордан Цонев, Хамид Хамид и Станислав Анастасов.

Тошко Йорданов, Станислав Балабанов и Ивайло Вълчев от "Има такъв народ" също влязоха в президентството.

Пристигнаха и лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, Петър Петров и Цончо Ганев.

От БСП обявиха, че няма да присъстват на консултациите. 

След като стане ясен състава на служебния кабинет президента трябва да го назначи с указ и да насрочи дата за предсрочни избори. 

 

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?