3906

Главчев от Брюксел: Има сигнал за заплаха срещу няколко фигури, сред тях може да има и партийни лидери

По думите на премиера най-добре е да се излъчи правителство с първия мандат

 

Служебният премиер Димитър Главчев потвърди, че има сигнал за заплаха, който е обширен и "може би засяга партийни лидери". Той отклони въпрос дали това засяга Бойко Борисов, Кирил Петков и Атанас Атанасов, като лаконично каза, че "сигналът, за който аз знам, не може да засяга г-н Атанасов". Това стана по време на отговори на въпроси пред журналисти в Брюксел, където министър-председателят ще участва в заседанията на Европейския съвет.

Ще припомня на колегите на Европейския съвет какви ангажименти бяха поети 22 юли 2022 г., тогава беше приета пътната карта за приемането на РСМ, а декември месец 2023 г. беше конкретизирано точно за конституционните промени. Напоследък чуваме не само партийни лидери, но и от правителствени ръководители в Северна Македония, че няма да се правят такива промени. Ще запозная колегите с тези настроения. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев от Брюксел, където е на Европейски съвет.

Само преди ден лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че преди седмица е получил сигнал за много сериозна заплаха срещу него, заради което от ДАНС, НСО и МВР са взели мерки.

По думите на премиера най-добре е да се излъчи правителство с първия мандат. И допълни, че се надява политическите сили да се разберат.

"Очаквам да се спазват уговорките и затова ще припомня на колегите какви ангажименти са поети още на 18 юли 2022 г., когато беше по-широката рамка и каква е пътната карта за приемане на Северна Македония. Декември 2023 г. беше по-конкретизирано и точно беше фокусът върху конституционните промени. Напоследък виждаме изявления от партийни лидери и от правителствени ръководители от РСМ, че няма да се правят такива промени. Ще запозная колегите от Европейския съвет какви са настроенията и просто да си припомним какво е било прието по този повод", посочи той.

На въпрос разговарял ли е с гръцкия си колега за някакви общи действия по повод позицията на Скопие, Главчев отговори:

"Не съм разговарял с колегата от Гърция по въпроса, но предполагам и той няма да остане безучастен. За мен е важно да покажем каква е българската позиция, която е общоевропейска впрочем."

Министър-председателят Димитър Главчев е в Брюксел, за да участва в редовното заседание на Европейския съвет на 27 и 28 юни. Преди срещата той коментира пред журналисти, че България ще настоява Европейският съвет да препотвърди заключенията си относно Северна Македония и да призове страната да спазва поетите ангажименти, за да продължи по пътя си към ЕС.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?