1553

Глас от БСП: Борисов, не разигравай парламента, а дай имунитета

Новото управляващо мнозинство на омертата иска да се създават комисии за имунитетите, за да протакат процеса с години. Това заяви Румен Гечев от БСП.

„Действаме съгласно правилника на Народното събрание. Пет дни господин Борисов не пожела по собствено желание да даде своя имунитет, което навежда на мисълта, че вероятно се чувства виновен.

Два дни след като изтече 5-дневният срок, БСП, следвайки правилника на НС, внесохме днес официално искане за разглеждане на въпроса в парламента, т.е. за гласуване дали да бъде свален имунитетът или не“. Това заяви народният представител от „БСП за България“ проф. Румен Гечев в ефира на bTV.

И допълни: „Това срещна неособено разбиране от ръководството на парламента, тъй като както вече от БСП заявихме – мнозинството на новите управляващи е омертата на хората, които крият своите имунитети и крият евентуални престъпления, за които твърди главният прокурор“. 

В предаването „Лице в лице“ проф. Гечев каза, че ръководството на парламента е разрешило само на лидера на БСП – Корнелия Нинова и на зам.-председателя на парламентарната група на социалистите – Георги Свиленски, да имат достъп до документите, свързани с разследването, познато като “Барселонагейт”, по което беше поискан имунитетът на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, внесени от главният прокурор в парламента. 

„Ние направихме допълнителна подписка, че искаме и останалите депутати да се запознаят с тях. Но НС не е следствие, следствието е минало, прокуратурата се е произнесла. Досега практиката на парламента не е била да се създават комисии. Очевидно тази комисия ще се прави с цел да се протака с месеци и с години“, категоричен бе социалистът. 

И отправи призив: „Ако господин Борисов е невинен, какво по-логично от това да не разиграва парламента, да не правим комисии, а просто да си даде имунитета и да започне съответният процес“. 

„Защо трябва да се занимаваме с интригите между главния прокурор и Борисов, след като имаме много ясен казус – Борисов да си даде имунитета, а съдът да реши дали е виновен или невинен. Има и решение на съда, че Борисов трябва да даде задължителен ДНК анализ – дава такъв и нещата стават ясни за няколко дни. Защо трябва да бъде разиграван българският парламент?“, попита народният представител от „БСП за България“. 

В ефира на bTV проф. Гечев заяви, че социалистите не са доволни от работата на главния прокурор и са го заявявали многократно. „Очевидно прикриваха тези престъпления, които бяха поставени „на трупчета“.

Ние многократно поставяхме тези въпроси за яростните грабежи от българския народ, но прокуратурата мълчеше. Сега след като има възможност за изясняване на истината, БСП изпълнява своите обещания пред избирателите си и иска това да се случи, а другите колеги от новото управляващо мнозинство правят всичко възможно да прикрият евентуални престъпления за милиарди, като създават комисии, за да разтъкават имунитетите“, каза той. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Става въпрос за престъпника Борисов

Става въпрос за престъпника Борисов

10.06.2023 | 01:37

Какви комисии какви 5 лв този престъпник трябва да влезе в затвора!

Отговори
1 0
Dii

Dii

09.06.2023 | 21:47

Румен Гечев е един от правителството на Жан Виденов дето разсипаха държавата. Трябваше сега точно да си е излежал присъдата и да го пуснат тия дни. Той като типичен комунист обикаля и ръси акъл. Нагъл и безсрамен.

Отговори
4 1
Какъв Гечев става въпрос за престъпника Борисов

Какъв Гечев става въпрос за престъпника Борисов

10.06.2023 | 01:34

Недей се прави на л.уд м.ръс.ник! Борисов е престъпника!

Отговори
1 1

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?