2374

Гешев: Връщаме се към мутренските години

„На път сме да излъжем себе си. Обърнахме механизма за сътрудничество и проверка в излишен инструмент. Той в момента не се прилага. Съдебната власт е много сериозно атакувана, има нужда от взаимодействие с европейските институции. След като отпадна този ефективен механизъм, ние се връщаме към нива на престъпност от началото на 90-те  и регресът е изключително бърз”. Това заяви в предаването „Офанзива” по NOVA NEWS главният прокурор Иван Гешев.

„Това не е съдебна реформа. Темата интересува между 4 и 7% от българите, според социологическите проучвания. Но от ръководството на прокуратурата смятаме, че достигнахме критична точка. Има реална опасност от засягане на върховенството на закона, правовата държава, правата на човека – едни основни стълбове на европейския ни дом. Има опасност, ако рухне някой от тях, да пострадат всички български граждани. Тази опасност е в различни посоки. Втората причина да съм тук е, че се атакуват магистрати, семействата им и приятелските им кръгове. Истината е, че българските политици не се интересуват от съдебна реформа, а под „реформа” разбират овладяване на прокуратурата и персонална смяна на главния прокурор. Надявам се, не с нелегитимни цели, с каквито най-вероятно ползват някои институции на изпълнителната власт", заяви главният прокурор.

„Обвиняем не може да бъде разпитан чрез видео връзка преди да му се предяви лично срещу подпис постановлението за привличане. Той може да бъде разпитан като свидетел, но в случай, че има съответни спогодби с приемащата държава или на принципа на взаимност. Това е една плитка пропаганда”, коментира Гешев призивите за разпит като свидетел на издирвания бизнесмен Васил Божков. Гешев подчерта, че допреди 20 дни Божков е бил със статут на обвиняем. 

„Дали е имало неотложност или не, е спорно. Това, което е безспорно, е, че арестите са направени от некомпетентен орган. МВР не може да арестува хора, които са били членове на Министерски съвет”, смята Гешев за арестите на Бойко Борисов, Севделина Арнаудова и Владислав Горанов.

Йорданова: Не очаквам този състав на ВСС да освободи Гешев

„Това противоречи на Конституцията. Целта е пак да се отстрани персоната главен прокурор. За да се случи това нещо, трябва Велико народно събрание”, обясни Иван Гешев за предложението съдия да разследва главния прокурор.

Гешев коментира и заплахата, която беше отправена срещу прокурора от Специализираната прокуратура Ангел Кънев.

„В резултат на това нападение, на което е подложена Съдебната власт, се случват персоналните заплахи срещу магистрати. Това е ежедневие за Специализираната прокуратура. Времето е Рай за престъпността. Много често има персонален натиск, особено срещу дами, заради техни конкретни произнасяния”.

ВСС откри процедура за предсрочно прекратяване мандата на Гешев

Прокуратурата може да изиска запис от камерите в Министерския съвет, но само по конкретно разследване. Това обяви главният прокурор, но отрече обвинението да има за цел да следи какви сигнали се подават към европрокуратурата, каквито съмнения изразиха от изпълнителната власт.

„Ако сме политическа бухалка, нека да ми кажат за един от управляващото мнозинство, срещу когото е реализирана наказателна отговорност. Мога да посоча десетки от предишното правителство – ГЕРБ, ВМРО, действащ тогава министър. Ако се визира бухалка за престъпността, то да, това беше целта на структурите. Проблемът беше, че никой не вярваше, че те ще постигнат резултати”, каза още главният прокурор.

„Притеснява ме, че няма връзка между фактите и твърденията на госпожа Надежда Йорданова. Не ме притеснява нищо в искането на правосъдния министър, защото в него няма никакви юридически основания. То е смесица от нейни свободни съчинения, политически неверни тези и свободно цитиране на някакви норми, като между трите няма никаква връзка”, категорично заяви главният прокурор.

„Единственото вярно е, че баща ми се казва Стоимен Гешев. Той ще навърши 83 години. Другото вярно е, че всичко това му се случва, защото синът му е главен прокурор. Той не е придобил дялове”, коментира Гешев казуса „Жоси”.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Боян

Боян

09.04.2022 | 22:04

Благодарение на теб и цацата стигнахме до тук ! Затвор за всички гнили ябълки в системата като вас!

Отговори
4 1

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?