965

ГЕРБ вече си търси кметове на София, Бургас и Пловдив

ГЕРБ вече търси кандидати за кметове в София, Бургас и Пловдив за местните избори догодина. Досегашните титуляри Йорданка Фандъкова, Димитър Николов и Здравко Димитров със сигурност няма да се борят за нов мандат.  Това стана ясно от думите на партийния лидер Бойко Борисов по време на днешната му визита в Пловдив.

"Здравко Димитров като човек, като приятел, като партиец има пълната подкрепа на партията. За съжаление, вече като почне човек да се лекува много, има и болежки. Ние говорихме преди месец, два - довършва мандата, прави си пречиствателните станции, стадионите, детските градини, това, което са започнали, и си остава на работа в партията. Той беше и областен управител, така че не го мислете него. Това сме го договорили първо с него. Така е и за кмета на Бургас, така е и за кмета на София", каза  Борисов в Пловдив.

Още преди няколко дни лидерът на ГЕРБ обяви, че Здравко Димитров няма да бъде издиган за нов мандат.

Решението за кмета на София Йорданка Фандъкова и за този на Бургас Димитър Николов също не е изненадващо. За това, че 60-годишната бивша учителка няма да се кандидатира за пети мандат неофициално се знаеше още преди да се яви на вота през 2019 г. Тогава тя едва победи на балотаж Мая Манолова. През април 2021 година Борисов намекна и публично, че вече търси нов вариант за поста, който той самият заемаше.

"Ще изберем новия кмет на София, новите общински съветници", каза тогава той. 

 Сега неофициално за евентуални кандидати на ГЕРБ за кмет на София се спрягат настоящият шеф на Столичния общински съвет Георги Георгиев, както и зам.-кметът по образованието Мирослав Боршош.

През 2021 г. Фандъкова и Николов бяха сменени като зам.-председатели на ГЕРБ. Тогава се заговори, че и бургаският кмет също няма да бъде издигнат за нов мандат.  Тогава Борисов обяви, че те трябвало да се фокусират върху кметската си работа, че ще продължат да работят за партията, че в никакъв случай не свалял доверието си от тях, но и че резултатите в двете области от местния вот били незадоволителни.

55-годишният Николов е кмет на Бургас от 2007 г. и се радва на широко обществено одобрение. Той печелеше мандатите си със сериозна преднина пред конкурентите, като през 2019 г. победи на първи тур с 65% подкрепа. Освен това през годините привлече инвестиции по европейски програми и от националния бюджет за модернизирането на града, който по много показатели изпревари морската столица Варна.

Фандъкова управлява София от 2009 г. Тогава тя стана първата жена кмет на града, довършвайки мандата на Бойко Борисов, който тогава за пръв път пое премиерския пост. След това Фандъкова спечели безапелационно и през 2011 и 2015 година, за да се стигне до измъчената победа с 5% аванс срещу бившия омбудсман Манолова. 
       

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Йоан

Йоан

16.11.2022 | 09:01

Вече който и да издигнат, няма да спечелят! Хората ще ги запомнят само с ГРАБЕЖИТЕ им!

Отговори
1 0
Тиквун

Тиквун

14.11.2022 | 15:09

Сливи за кмет , сливи за кмет

Отговори
0 1
угода

угода

11.11.2022 | 19:54

няма на никого,осоено на някои *политици* с 5% и по-малко!

Отговори
1 3
само уточни

само уточни

11.11.2022 | 19:53

ти от посраните ли си - от пп/пълни проститутки/ или от дабълните ахмаци?

Отговори
6 1
Дойдоха като аслани, отиват си пoсрани

Дойдоха като аслани, отиват си пoсрани

11.11.2022 | 18:46

Няма човек, на който бойко да не му е взел ЧОВЕЧНОСТТА.

Отговори
5 6

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?