49

Гечев: Земеделското министерство въвежда проследимост за качеството и цените на храните

По думите на земеделския министър България е солидарна с Украйна, но е платила висока цена


Днес пускаме за обществено обсъждане системата за проследимост за качеството, количествата и цените на храните. Това заяви пред Нова телевизия министърът на земеделието Явор Гечев. Той обясни, че системата ще следи пътят на всички вносни храни към българския потребител.

Гечев твърди, че подобен регистър би бил много полезен по няколко причини. Едната е, в случай че бъде получен сигнал за опасни храни, институциите да могат да изтеглят стоката от пазара до последния брой. Другото предимство е, че се улеснява контролът върху търговците.

По думите му стоките – най-вече маслодайният слънчоглед и зърното, които влизат безпрепятствено от Украйна в ЕС, „дебалансират пазара и подбиват и цените, и търсенето” на българските продукти. „Да, ние сме солидарна с Украйна държава, но цената, която платиха България и българските земеделски производители, е изключително висока”, категоричен беше той.

Земеделският министър обясни и как ще се борят нелоялните търговски практики. „Когато разликата на цените при производителя и при продавача е повече от 25% бруто или 10% нето, те ще трябва да известяват преди това КЗП и КЗК за този по-голям марж”, каза Явор Гечев. Той уточни, че по темата с тавана на цените тепърва предстоят срещи с представителите на хранителните вериги у нас.

Аграрният министър не скри, че има поскъпване на водата за напояване с между 15 и 300%, но подчерта, че ведомството, което ръководи, прави всичко възможно проблемът да бъде разрешен. „Имаме много добра комуникация с организаторите на протеста и те много добре знаят нашата декларация, че ние не просто имаме желанието, а ще решим проблема, но първо трябва да се срещна с министъра на финансите. Намерили сме вътрешни резерви да компенсираме така водата, че да не се повишава повече от миналогодишната цена”, каза още Гечев.

Като причина за поскъпването на водата министърът посочи повишените цени на електроенергията. Той подчерта, че напояването би трябвало да започне през юни.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Тая шия не е от туршия

Тая шия не е от туршия

22.03.2023 | 15:25

Чииииифута Гечев също като Гейшеф яко ръфат Чииииифутска царца жито слънчоглед от братската им Чииииифутска Окрайна Пълнят свинска гуша Чииииифутска без да мислят за Българина Надуват инфлацията А догодина гилзи от снаряди ли ще внасят и мелят Не Дотогава трябва да сме ги смлели Гечевци и Гейшевци на ситно като матрял за сапун

Отговори
0 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?