1939

Гълъб Донев: Ще предприемем мерки за овладяването на цените на храните

Усилията на второто служебно правителство ще бъдат насочени към постигане на реални резултати в овладяването на цените на хранителните стоки, заяви министър-председателят Гълъб Донев по време на форума на сп. „The Economist“ – „Светът през 2023“.

Премиерът Донев отбеляза, че по негова инициатива във вторник в Министерския съвет ще се проведе работна среща с участието на министри и шефове на агенции. Целта е да бъде представен анализ на образуването на цените, като спрямо резултатите от този анализ ще се търсят възможните решения за спирачка на покачването им.

Премиерът Донев беше категоричен, че независимо от вътрешната политическа неопределеност и турбулентната външна среда, правителството ще продължава усилията си за постигане на стабилност и предвидимост, за стимулиране на икономическата активност на българския бизнес и чуждестранните инвеститори.

Министър-председателят Гълъб Донев заяви още, че макар и с потенциално кратък формален мандат, служебният кабинет не може да си позволи да неглижира стратегически значими начинания. Премиерът даде за пример развитието на човешкия потенциал на българската нация и подобряването на демографската ситуация в страната, както и нуждата от стриктен контрол върху разходването на публичните средства във всички сфери. Министър-председателят припомни също съвкупността от кризи, с които трябваше да се справя служебният кабинет – цените на енергоносителите, инфлацията, липсата на предвидимост и сигурност за доставките и цената на природния газ, безпрецедентният мигрантскинатиск. „Днес по всяка една от тези невралгични теми се отчита успокоение, обстановката в страната беше стабилизирана“, изтъкна Донев.

В заключение министър-председателят Гълъб Донев оприличи света на малко дете, което се учи да върви в една различна демографска реалност, в която баланс може да се постигне чрез създаването на мрежа от политики за младите, семействата, децата и възрастните. „Лицето, което ще има нашият свят утре, зависи от решенията ни днес. Ако в тези решения ни води убеждението, че всеки човек е ценен, светът ни ще бъде по- човечен“, заяви министър-председателят.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
слава Украiна

слава Украiна

06.02.2023 | 23:04

санкциите работят!

Отговори
1 2
Гълъбче ли Гарга безподобна куманистическа Юдейска

Гълъбче ли Гарга безподобна куманистическа Юдейска

06.02.2023 | 22:56

Ся танковете и самальотите пушките и патроните хептен ще поевтинеят Усещам го Но бинзина дизеля електриката газтъ никога Нали

Отговори
2 0
Ами ела утре в борсата на Първенец без да се обаждаш на никого дори на

Ами ела утре в борсата на Първенец без да се обаждаш на никого дори на

06.02.2023 | 22:44

министъра си. И ще си изпълниш обещанието веднага.

Отговори
8 0
Западняк

Западняк

06.02.2023 | 22:36

Този гълъб говори като член на ЦК на БКП: хиляди думи без да каже нищо съществено. На него все още не му е ясно, че пазарът определя цените, а не правителството. Но ще има много заседания и срещи по министерствата - нали трябва да отчитат дейност за да си оправдаят заплатите. Много е трудно да научиш старо куче (или гълъб) на нови навици.

Отговори
8 2

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?