71

Гълъб Донев: Съдебната реформа ще върне доверието в институциите ВИДЕО

Друг е въпросът дали този Висш съдебен съвет, който е с изтекъл мандат, би могъл да излъчи следващия главен прокурор, заяви премиерът в Деня на отворени врати 

 

„Преди всичко би трябвало да се съсредоточим върху институциите в държавата. Главната прокуратура е една от тези институции, които олицетворяват държавността. Ако върнем малко по-назад лентата, ще си припомним, че през годините служебните правителства - и през 2021 г., и миналата година, и сега, внесохме законопроекти, които да регламентират механизма за контрол на главния прокурор. Това е истинският дебат, който трябва да съществува в обществото, за да се реши от народните представители каква трябва да бъде съдебната реформа, която чакат българските граждани, за да върнат доверието си в институциите".

Това каза служебният премиер Гълъб Донев пред журналисти в Министерския съвет по време на  инициатива за Деня на отворени врати.

По думите му основната роля е на ВСС. "Друг е въпросът дали този Висш съдебен съвет, който е с изтекъл мандат, ако се върви по процедурата, която трябва да бъде извървяна при смяната на главния прокурор, би могъл да излъчи следващия главен прокурор”, допълни премиерът. 

За внесеното искане за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев, премиерът посочи, че не би искал да коментира отстраняването на една личност, било то и на главния прокурор.

Той коментира и темата за съставяне на редовно правителство. По думите му кандидатурата на Мария Габриел за премиер е интересна. "Тя е професионалист, позната е навън, отговаря за важни сектори", каза още Донев.

"Надявам се и съм силно обнадежден от това да бъде съставено редовно правителство, което да поеме управлението на държавата и да решава най-наболелите проблеми на българските граждани", заяви премиерът. 
 

"Тази сграда за първи път отваря врати за граждани. Вярвам, че България може да има открито и честно управление", каза още той по време на отворените врати в Министерския съвет. "Струва ми се, че българските граждани все повече губят доверие към институциите и това е причина да се намираме в тази политическа ситуация днес", отбеляза още служебният премиер.  

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
И нящу друго за промяна има ли

И нящу друго за промяна има ли

13.05.2023 | 16:51

Ооооооопа Сега и Съда ша гу пременят у нови гащи

Отговори
0 0
Гено

Гено

13.05.2023 | 14:41

Излитай, гълъбе, довършихте ни със зеления вмирисан чорап !

Отговори
2 0

Анкета

Какво очаквате от кабинета „Денков-Габриел”