46

Гълъб Донев: От ротация на управлението влязохме в ротация на скандали

Това, което наблюдаваме, означава само едно - че искат да вземат държавата на концесия, казва Гълъб Донев.

Не съм броил последните 299 дни. Не съм се замислял дори, че е изминало толкова време откакто съм служебен премиер на страната. това е една изключително голяма отговорност, която се носи пред българското общество. Особено на фона на ситуацията, която заяви първият служебен кабинет през август миналата година.  Това заяви в студиото на „Събуди се” служебният премиер Гълъб Донев.

По думите му правителството се е сблъскало с много кризи през изминалите 10 месеца. „Това, което направихме може да бъде направено не от едно, а от две редовни правителства. Това е една изключителна отговорност, натоварване и изтощение не само за премиера, но и за екипа, който работи с министрите. В това включвам и държавната администрация, защото в тази специфична политическа ситуация – държавата има сигурност чрез действията и на държавните служители”.

Донев беше категоричен, че никога не е очаквал да остане толкова дълго на поста. „Още, когато встъпих в длъжност на 2 август казах, че съм готов да си тръгна още на следващия ден. И след предходните извънредни парламентарни избори отново заявих, че и аз и служебния кабинет имаме готовност да предадем властта на редовно правителство, защото това е нормалния ход, така е и по Конституция”.

Премиерът коментира въпроса колко близо сме до нови избори с думите: „След това, което за тези два месеца – от 2 април до сега гледаме, преговорите за съставяне на редовен кабинет, преговорите, които се оказаха замразени, се оказахме в ситуация в която, от ротация на управлението, се оказахме в ротация на скандали. Това, което всички гледаме – не само българските граждани, но и нашите чуждестранни партньори, показва уродливото лице на политическия цинизъм, който върви в момента. Той може да бъде описан с алабализми, но всъщност говори едно. Че искат да вземат държавата на концесия”.

„Никой няма интерес да няма редовно правителство, избрано от НС. България по всяко време има кабинет, независимо дали е служебно или редовно – държавата не остава без функциониращо правителство, което да води делата ѝ. Не виждам кой има интерес да няма кабинет? Имаме функциониращ парламент, но доколко депутатите се занимават с работата си по конституция, а именно да приемат закони, е друг въпрос”, коментира той.

„Въпросът с мандатите не означава само това през определен период от време да бъде връчвана и връщана папка с име. С връчването на мандата започва да тече обратното броене – седем дни да се представи състав на кабинет. Тук това не е само отговорност на мандатоносителя. това е отговорност, която трябва да изпълниш и пред обществото. А президентът, връчвайки мандата, носи отговорност и пред българските граждани. Не мога да давам съвет на президента, но според мен, когато той връчва мандата, той трябва да е убеден, че когато връчва мандата, той ще бъде изпълнен така, че българските граждани да бъдат спокойни за своето бъдеще”, отговори Донев на въпрос бави ли Румен Радев връчването нa втория мандат.  

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
10 коментара
А кои плюят служебното правителство?

А кои плюят служебното правителство?

28.05.2023 | 14:18

Продажниците, мафията и крадците!

Отговори
2 0
Копринков , Узунов

Копринков , Узунов

28.05.2023 | 12:02

КРАДЦИ

Отговори
3 2
Пътя на копринката

Пътя на копринката

28.05.2023 | 12:01

Гълъбче, защо зеления чорап не връчва втория мандат ? До кога ще управлява еднолично с пътя на копринката и Узунов? Тези са по лоши от Борисов

Отговори
3 3
999

999

28.05.2023 | 12:39

Как да го връчи бе галош, като големите евроатлантици не могат да се разберат как ще се изпират и крадат

Отговори
3 2
ИВАН ПЕТКОВ

ИВАН ПЕТКОВ

28.05.2023 | 10:16

АЗ МИСЛЯ ЧЕ ВСИЧКО ТОВА Е ОБИ ЧАЙНИЯТ СКЪПО ПЛАТЕН ТЕАТЪР ЧРЕЗ КОЙТО ДРУГАРИТЕ ДЪРЖАТ ДЪРЖАВАТА В ПОДЧИНЕНИЕ НА НЕЧИИ ИНТЕРЕСИ.ПРЕДАТЕЛИТЕ НИКОГА НЯМА ДА СВЪРШАТ. БЕЗЗАКОНИЕТО В БЪЛГАРИЯ Е РАЙ ЗА ЦАРСТВОТО НА ПРОДАЖНИЦИТЕ.

Отговори
6 1
Гери Йорданова

Гери Йорданова

28.05.2023 | 10:11

То , май , само служебното правителство си върши работата , както трябва ! Депутатите си взимат незаслужено заплатите и не вършат никаква работа - само интриги , само разправии и това е , че не избирате правилните депутати ! Виждате от години , чр като гласувате за ГЕРБ и ПП - ДБ държавата боксува , нама редовно правителство и въпреки това продължавате да гласувате за тях ! Защо го правите ? Престанете , ве ! На какво се.надявате ? Да се променят ? Вълкът козината си мени , но нравът НЕ !!!

Отговори
11 4
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

28.05.2023 | 10:27

много Вярно госпожа Йорданова

Отговори
6 3
Спокоен

Спокоен

28.05.2023 | 11:15

Тъй, тъй Гери, стана ясно КОЙ има интерес да караме със служебно правителство до Коледа (поне)!

Отговори
2 2
555

555

28.05.2023 | 12:41

Гласуват защото манталитета им е като техния, далавераджии и крадци рожба на голямата демокрация

Отговори
3 0
А кои плюят служебното правителство?

А кои плюят служебното правителство?

28.05.2023 | 14:20

Продажниците и предателите!

Отговори
3 1

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?