71

Гълъб Донев: Инхаус поръчките се превърнаха в емблема за източване на държавни средства

В понеделник внесох за разглеждане в Народното събрание одобрените от служебното правителство проекти на закони. В пет от тях са залегнали законодателни промени, които са свързани с второто плащане по Националния план за възстановяване и устойчивост. На днешното заседание ни предстои работа по още 3 закона от този пакет. Закона за обществените поръчки, Закона за медиацията и Закона за противодействие на корупцията сред лица, заемащи висши публични длъжности.

Това заяви служебният министър-председател Гълъб Донев в началото на заседанието на Министерския съвет, пише dariknews.bg.

В дневния ред на днешното заседание са включени 10 законопроекта, които имат за цел да подобрят и облекчат живота на българските граждани.

Донев открои защо е важен Закона за противодействие на корупцията сред лица, заемащи висши публични длъжности - защото независимият орган за противодействие на корупцията е силната имунна система на държавата срещу порочните практики, които допускат облагодетелстването на малцина за сметка на цялото общество. Инхаус (In house - бел. ред.) поръчките се превърнаха в емблема за източване на държавни средства. В предложенията за промени в Закона за обществените поръчки се забранява на изпълнителя да превъзлага поръчката, предвижда се санкция в случай на нарушаване на забраната.

На днешното заседание предстои да бъдат одобрени допълнителни 20 млн. лв. по бюджета на Министерството на труда и социалната политика за изплащане на еднократна финансова помощ за отопление в размер на 400 лв. 

Служебният премиер се обърна към министрите с думите: "Надявам се, че ударната вълна от въпроси на народни представители ви поддържа в добра форма". И посочи конкретни данни. "За първите два дни от дейността на 48-ото Народно събрание по груби сметки са зададени около 70 въпроса към министрите от служебното правителство. Забелязвам ударници в състезанието за най-питащ народен представител, както и министри, които са първенци в категорията "най-питан министър". Засега първенството води министър Иван Шишков със зададени 18 въпроса от страна на народните представители. Разчитаме на същия устрем и активност в същинската дейност на народните представители като законотворци.

Донев поздрави всички именици, котио празнуват на Димитровден включително и министърът на отбраната.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Няма добри или лоши

Няма добри или лоши

26.10.2022 | 11:18

Няма добри или лоши практики. Има работещи и неработещи. "Лошите" инхаус поръчки работеха и то здраво в продължение на 12 години. Сега добрите "поръчки" на марионетното правителство на потника вече две години буксуват а парите ги няма. При инхауса всичко беше открито и до стотинка отчетено а сега всичко е спряно и забатачено.

Отговори
5 3
Тиквоний

Тиквоний

26.10.2022 | 11:14

ВИП Педераса – Дани Митов внася предложение да се доставя оръжие на Укро нацистите. . . . . . . Мустафата го урежда да ни стане премиер, понеже бил много дащен и отговарял на американското понятие за демокрация - педерастията. . . . . . . Петата колона - ДПС ще го подкрепят с две ръце, тъй като е против Българските Национални Интереси .

Отговори
4 4
Гномий

Гномий

26.10.2022 | 11:20

Славчо Атанасов е гeй!

Отговори
4 3
Бъди българин !

Бъди българин !

26.10.2022 | 11:13

Има ли икономика, политика, суверенитет България ? . . . . . . . Ако имаш мнение : . . . . . . . Join Group : . . . . . . . Български Суверенитет . . . . . . . facebook.com/groups/1775440566153221

Отговори
2 4

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?