49

Евродепутатът Петър Витанов: Задава се нов удар за родния бизнес от Брюксел

Ивайло Йолчев, наш пратеник в Брюксел

България ще бъде ударена от европейска директива за преминаване изцяло към електрически камиони до 2040 година. Това предупреди евродепутатът от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Петър Витанов. „И то не защото родните компании няма да са готови, но се съмнявам, че държавата ще осигури необходимата инфраструктура у нас.

Това би ударило по този бизнес. Поради тази причина се боря за отлагане на датата“, сподели пред „Марица“ Витанов, който е лидер по транспортната политика в своята парламентарна група.

Той е оптимист, че годината за въвеждане на изцяло електрически автомобили – 2035, е напълно реалистична и ще бъде от полза за българските градове, които са сред най-замърсените в Европа.

„Интересът на България при представяне на териториалните планове и постигнатите договорки за затваряне на въглищните централи у нас не е защитен по най-добрия възможен начин и вече е късно това да се стори", категоричен беше още той.

По думите му страната ни е поела ангажимент за намаляване на използването на въглищата и отдавна сме изпуснали крайния срок през 2019 г. за дерогация. Витанов подчерта, че има няколко основни проблеми при договорите, които България е направила. 

"На първо място липсва енергийна стратегия, в която ясно да е посочено с какво ще бъдат заменени мощностите, които предстои да бъдат спрени. Няма и индустриална стратегия какво ще се случи при закриването на 27 000 работни места, при условие, че сме успели да договорим към момента компенсации за откриването на едва 4000 нови трудови позиции", обясни Петър Витанов. 

"Истинско престъпление е, че е пропуснато да се договорят по- високи компенсации от Фонда за справедлив преход, както, например, успяха да направят поляците. Нито пък се помисли за заместващи мощности", уточни депутатът, който беше изключен от БСП от 50-ия конгрес на червените като виден опозиционер на соцлидера Корнелия Нинова.

Очаквайте интервю с Петър Витанов

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
7 коментара
Дии

Дии

12.10.2023 | 21:28

Да му се не види. Тия европейци само и единствено мислят как да саботират българския бизнес. Специално българският бизнес, много им пречи. Масква гаварит го обясниха по радиоточката.

Отговори
0 0
Реалист

Реалист

12.10.2023 | 18:11

Турците си вземат руски газ и нефт, и хич не им пука. Хората си гледат интереса на държавата, а нашите глупци пак вземат руски газ, само че през фирми посредници на тройни цени. Строят си АЕЦ, а ние защото сме много умни ще закрием и малкото останало. Умен народ сме, какво повече да се каже!

Отговори
5 3
комунист

комунист

12.10.2023 | 19:12

Толкова си прав , че сме глупаците на Европа и зомбирани почитатели на краварите.

Отговори
3 2
Зърнар

Зърнар

12.10.2023 | 16:30

Под формата на субсидии ли ?

Отговори
6 0
Хм…

Хм…

12.10.2023 | 14:20

Значи закриваме въглищните централи, отказваме се от атомните като Германия, спираме газа, понеже е руски, а за друг няма тръби, нямаме вода за нови водни централи. Остават перките, които се въртят, когато има вятър, фотоволтаиците, когато грее слънце и няма сняг, и едните, и другите обезобразяват природата, докато я опазват, и с тях ще захранваме промишлеността, бита, търговията и целия транспорт? Това само брюкселски паразит може да го измисли.

Отговори
11 33
Дрон

Дрон

12.10.2023 | 15:27

Хм............ , да ! Това само един токсичен путльо може да го съчини и избълнува . Толкова му е пипето .

Отговори
22 4
ХА ХА ХА ХА

ХА ХА ХА ХА

12.10.2023 | 17:34

"...спираме газа, понеже е руски, а за друг няма тръби,..." - Абе извинявайте, тръбите нещо специални ли са пригодени само за руския газ???

Отговори
7 1

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?