71

Енергийният министър: По интерконектора от Гърция ще потече газ на 1 октомври

Получихме уверения от строителя, че проектът ще бъде пуснат в експлоатация навреме, подчерта Росен Христов 
 

По интерконектора от Гърция ще потече газ на 1 октомври. Това заяви енергийният министър Росен Христов след срещата на президента Румен Радев със собственика и ръководството на строителната фирма, изграждаща междусистемната газова връзка с Гърция - „Авакс“ и възложителя на строежа – фирмата ICGB, съобщи NOVA.

Снимка: Пресцентър на МРРБ

„Има някаква увереност, че проектът ще бъде завършен и пуснат в експлоатация навреме. Строителят пое всички ангажименти, че влизането в експлоатация ще бъде навреме – на 1 октомври по тръбата трябва да текат търговски количества газ” , подчерта министърът на енергетиката.

 

Снимка: Пресцентър на МРРБ

По думите му това, което го притеснява е, че строителят не е успял да предостави график за изпълнение на абсолютно всички дейности. „Разбрахме се, че в сряда ще направим среща на обекта и там ще ми предоставят изискания от мен график – съгласуван със строителя, подизпълнители, ако има такива по определените дейности, и възложителя – в случая ISCG, който график ще бъде проверен от МЕ и МРРБ. След това ще следим оперативно всяка дейност според този график”.

„Ако строителят работи наистина с интензивни темпове – този срок – до началото на септември за завършване на строителните дейности, както твърди компанията "АВАКС“, най-вероятно може да е нормален”, посочи от своя страна и министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков.

„В момента интензивно се работи между ДНСК и надзора и се окомплектова документацията, за да изчистим въпроса с етапите, за да може да го въведем в експлоатация”, допълни той. 

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
съмнения

съмнения

12.08.2022 | 20:19

Я потече, а не потече.... Далаверите на Кирчо и Кокорчо - на прокуратурата!

Отговори
3 2
Райски газ

Райски газ

12.08.2022 | 18:07

А турски поток даже и проекта не видяхме а си работи, що така бе джанъм, колко сме принципни ааааа

Отговори
2 3
Споко

Споко

12.08.2022 | 17:50

Чакаме танкерите на Киро.

Отговори
4 3
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

12.08.2022 | 17:45

лъжи

Отговори
4 1
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

12.08.2022 | 17:45

ВИЕ серьозноли ни вземате за БАЛАМИ

Отговори
5 1

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?