71

Енергийният министър: Отказаха ни удължаване на офертата за втечнен газ от САЩ

До утре е срокът да намерим терминал за доставката, заяви Росен Христов


Няма да удължат срока на офертата за танкерите с втечнен газ от САЩ. "До 19 август ние трябва да посочим терминал за доставка на втечнения газ". Това съобщи служебният министър на енергетиката Росен Христов, който инспектира българския участък на междусистемната газова връзка България - Гърция. 

В сряда Христов е имал среща със зам.-министърът на енергетиката на Турция. Турската страна е обещала преди изтичането на срока да отговорят дали при тях има терминали, който България може да използва през следващите месеци за разтоварване на някой от тези танкери, обясни българският министър.

"Два танкера са били разтоварени в Турция юни месец. Сега офертата е за три танкера, които трябва да дойдат тази година - през октомври, ноември и декември. Има и четири за следващата година. За тези три, които трябва да дойдат през настоящата година, няма осигурени терминали нито в Турция, нито в Гърция. Ние събрахме оферти от компании, които имат слотове в Гърция, но тук идва и въпросът с цената. На нас не ни трябва газ, който никой не може да плати", каза още той.

На 19 август, изтича срокът, в който управляващите трябва да решат искат ли договорените от предишната власт танкери с втечнен газ от САЩ или не. За да спечели още малко време за това решение, кризисният щаб поиска отсрочка от американската фирма.

 

"Булгаргаз" обяви търгове за газ, доставен по тръбопроводи, за да достави нужните количества за септември. Имам увереността, че може да го осигурим и за октомври. Т.е ако успеем да разтоварим някой от танкерите е добре, ако не успеем, имаме резервни варианти, но тук основното вече е не количеството, а цената, посочи Христов. Той каза още, че участници за търговете има, за септември дори са излезли резултатите и е получена доста добра цена.

"Булгаргаз" е трябвало доста по-агресивно и гъвкаво да погледне на нещата и да не се стига до ситуация за действия в последния момент, смята министърът. Според него е трябвало по-рано да се осигурят тези слотове. Те е трябвало да бъдат паралелно договорени с офертата за танкерите.

Един от най-големите проблеми в тази енергийна криза е несигурността. Никоя компания не може да си планира нещата, заяви Христов.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
14 коментара
https://lupa.bg/news/nechuvano-energiyniyat-ministar-padam-si-po-stari

https://lupa.bg/news/nechuvano-energiyniyat-ministar-padam-si-po-stari

18.08.2022 | 19:42

НЕЧУВАНО: Енергийният министър: Падам си по стари, но богати жени (ХИТ СНИМКИ) Росен Христов мълчи, че печели по 7000 евро на седмица от катамарана си, лепнаха му прякор "Капитан "Газпром" Тема Румен Радев пак управлява България Куриози 20:05 - 10 Август 2022 24119 НЕЧУВАНО: Енергийният министър: Падам си по стари, но богати жени (ХИТ СНИМКИ) Lupa.bg Автор: Lupa.bg Енергийният министър в служебното правителство на Гълъб Донев Росен Христов, който ще трябва да се грижи пряко за завършването на интерконектора с Гърция и получаването на пълния обем азерски газ през него, а освен това да следи търговете за доставките на втечнен, се оказа... капитан на катамаран и злато-, а не газо търсач. Смайващата история за низките страсти, които Христов таи зад строгата вратовръзка, наденал на шията си в последните дни, разказа оператор на рекламна компания в туитър. Трудно ще можем да перифразираме написаното от младия мъж зад камера, озовал се в компанията на министъра, докато снимали ТВ-спот за известна марка, затова го публикуваме без редакторска намеса: "Искам да ви разкажа една история. Историята е тъжна, но е важна, затова се надявам да я прочетете. Преди няколко месеца снимаме рекламен клип на катамаран. Капитанът на катамарана е пълен класик. Обяснява как ебе възрастни богати жени, докато сваля 26 годишната продуцентка. Как не слиза от яхтата и няма търпение да иде до Гърция, защото там се изкарват много повече пари. Накрая се опита да ни пробута за 120 лева някакво 10 левово пенливо вино. Защо ви я разказвам тази история ли. Защото това е капитанът", пише Георги Цеков-Цъки и цитира връзка към сайта на "Дневник" за биографичната справка на Росен Христов. Режисьор на въпросната реклама, за която пише операторът, е победителят от последния сезон на риалити шоуто "Сървайвър" Зоран Петровски. А продуцентът случайно е попаднал на ултраскъпия катамаран на министъра, нает за снимките. В клипа, както се вижда от фотосите, публикувани от Цеков, участва и актрисата Саня Борисова. Справка на Lupa.bg разкрива, че ветроходният катамаран, собственост на министъра - луксозният Lagoon 400S2 се наема за "скромната" сума от 7000 евро на седмица или за 700 евро за 4 часа, като може да превозва до 15 пасажери. Спалните места са 8, а каютите и баните - 4. Лодката е произведена през 2016 г., а Христов се занимава с ветроходство от повече от 10 години, както самият той признава. Че харесва да плава и се занимава професионално с това капитан "Газпром", както вече го наричат в социалните мрежи, министърът е избегнал в официалната си биографична справка. Когато бе назначен от Румен Радев и положи клетва, дебело се подчерта, че е възпитаник на Калифорнийския университет, има опит в чужди европейски компании, както и че е член на МЕНСА. "Започнах да се занимавам с ветроходство като хоби преди 10 години, а последните 5 съчетавам приятното с полезното като чартирам лодката си - ветроходен катамаран", казва той през 2020 г. в интервю за специализирано издание.

Отговори
2 0
Анализатор

Анализатор

18.08.2022 | 19:02

Сещам се за една мнооого гореща супа и духането,дано да изстине.

Отговори
1 1
Тия ПП-то

Тия ПП-то

18.08.2022 | 18:45

Не към НС,яко са сбъркали посоката.Вкупом към затвора в раирани костюми,вкупооом!!!! Миналото не се връща, само се прегръща.

Отговори
2 1
Вземете пример от Полша!

Вземете пример от Полша!

18.08.2022 | 18:11

Полската енергийна компания ПГНиГ (PGNiG) обяви днес, че е договорила 800 милиона куб. м. природен газ да бъдат транспортирани през последните три месеца на годината по новия газопровод "Балтик пайп" (Baltic Pipe), който ще свързва Полша и Норвегия, съобщи Ройтерс. Планирано е "Балтик пайп" да бъде пуснат в експлоатация през октомври. "През четвъртото тримесечие на тази година ще бъде използван приблизително между 30 и 38 процента от капацитета на "Балтик пайп", което се равнява на около 800 милиона кубични метра газ", заяви представител на полския газов оператор. Вицепрезидентът на ПГНиГ по финансовите въпроси Пшемислав Вацлавски заявява, че "в Полша няма да има недостиг на природен газ през предстоящата зима", предава ТАСС. Газовите хранилища в Полша са запълнени на 99 процента, съобщи от своя страна Артур Чеслик, вицпрезидент на полската енергийна компания по стратегическите въпроси. Той уточни, че тази година това ниво е постигнато по-рано от обичайното. Енергийната компания ПГНиГ съобщи, че е отбелязала "радикална промяна" при чуждестранните си доставчици на газ.

Отговори
6 0
Дрон

Дрон

18.08.2022 | 17:18

На кривата ракета , Космосьт и пречи . Мътковци и тутковци от селска седянка - готова работа зацапаха - профитата на Р. Радев .

Отговори
6 1
Западняк

Западняк

18.08.2022 | 17:17

Четете внимателно изавленията на поредния некадърник министър на енергетиката. “Няма да удължат офертата”, “отказаха ни удължаване на офертата”… като че вината е на американците. Вместо да каже НЕ МОЖАХМЕ ДА ОСИГУРИМ ТЕРМИНАЛ ЗА ДОСТАВКА НА ПОРЪЧАНИЯ ГАЗ.

Отговори
9 1
Коментар

Коментар

18.08.2022 | 17:13

Да чакаш последния ден и да започнеш пазарлъци, това или е брутална некадърност, или игра в интерес на Газпром, подплатена с лична материална изгода. При всички положения позорът е за Радев и поредното му военно правителство.

Отговори
8 2
Вземете пример от Полша!

Вземете пример от Полша!

18.08.2022 | 18:12

И двете, и двете!

Отговори
4 1
Поредно осиране

Поредно осиране

18.08.2022 | 16:45

"Булгаргаз" е трябвало доста по-агресивно и гъвкаво да погледне на нещата и да не се стига до ситуация за действия в последния момент, … е трябвало по-рано да се осигурят тези слотове. Те е трябвало да бъдат паралелно договорени с офертата за танкерите. “ Какво се правят на утрепани,това все едно не го знаеха от 1-ия ден?!Сега,днес..го прозряха.Хайде сега Кирчо да си разтвори бузките отзад..и да ги поеме танкерите с газта.Да посочи терминал къде да се разтовари??! И да я взима тая газ,негова си..той ги уговори така

Отговори
8 4
комунист

комунист

18.08.2022 | 16:37

Нима не беше ясно ,че това са лъжите на просто Киро и кокорчо? Тяхната тактика е такава хвърлят в пространтсвото ,че са решили проблема но в действително ядец.Така е интерколектора, Македония , ареста на Бойко,цените на тока и т.н. Политика тука има тука нема.Нито глас за тези измамници!

Отговори
9 5
А на бас

А на бас

18.08.2022 | 16:01

Ако Бойко Борисов състави правителство, цената на газа ще падне главоломно надолу, както и цената на тока и на горивата

Отговори
11 9
Западняк

Западняк

18.08.2022 | 17:06

Газ и горива са commodities, чийто цени се определят от световния пазар. Твоят Бойко не е магьосник а невеж селендур, който обикаляше магистралите с джип. Блажени са простите вярващи…

Отговори
7 5

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?