4020

ЕК потвърди пълната си подкрепа за влизане на България в Шенген

Имате пълната ни подкрепа за Шенген. Всички условия за приемането в шенгенското пространство са изпълнени“. Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) Вера Йоурова на министър-председателя акад. Николай Денков в Брюксел. Тя припомни, че същата позиция застъпва и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Вера Йоурова оцени високо усилията на България за опазването на външната граница на Европейския съюз. Според нея това би трябвало да се отчита и от останалите държави членки. ЕК очаква нидерландски експерти да посетят района на границата ни в предстоящата мисия през ноември.

Вера Йоурова отбеляза като голям позитив прекратяването на действието на Механизма за сътрудничество и оценка за България. Оттук нататък нашата страна и Румъния ще бъдат оценявани наред с всички останали държави членки на базата на обективни критерии по Годишния механизъм на ЕС за върховенството на правото.

Премиерът запозна заместник-председателя на ЕК с приоритетите на правителството, по които кабинетът работи усилено. Йоурова поздрави акад. Денков за политическата воля за приемането на антикорупционното законодателство и предстоящите промени в Конституцията.

Министър-председателят ще изложи доводите на България за присъединяването ни към Шенгенското пространство на заседанието на Европейския съвет (ЕС), което се провежда в белгийската столица днес и утре.

„Всички виждат и отвсякъде чуваме коментари, че промените в законите вървят с темпо, което съответства на най-оптимистичните очаквания, и с качество, което е достатъчно добро и съответстващо на очакванията и изискванията на Европейската комисия, Венецианската комисия, Базелския институт. Така че напредваме“, подчерта премиерът пред журналисти днес. Реформите, които правителството е предприело, са важни не само заради приемането ни в Шенген. „Тези промени са необходими на българите. Искаме по-добра правосъдна система, по-добре защитена на граница и ще ги имаме“, категоричен беше акад. Денков.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Хм…

Хм…

27.10.2023 | 15:05

Ами да. ЕС добри, пък има едни лоши нидерландци и австрийци, дето бъркат нещата, с които нямаме нищо общо..

Отговори
0 0
656

656

26.10.2023 | 21:47

Човека чиновник каза, ще видим, голяма работа сте

Отговори
2 0
Само че

Само че

26.10.2023 | 19:56

Пилците се броят на есен! И когато един или двама са против, мнението на останалите е без значение. Защо мълчат Сакса и НЕбългарина? Нека си кажатмнението за евроатлантическите ценности и солидарност!

Отговори
3 0

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?