49

Докато я държи за ръка: Бойко обеща на Урсула сигурни граници за Шенген

България е помогнала много повече на Украйна от големите и богати държави в Европа, каза лидерът на ГЕРБ

България е помогнала много повече на Украйна от големите и богати държави в Европа. Това каза лидерът на ГЕРБ през втория ден от конгреса на Европейската народна партия (ЕНП) в Букурещ.

Борисов започна словото си с лични обръщения към ръководството на ЕНП - уважаеми Манфред, скъпа Урсула, г-жа Мацола, и благодари на домакините за организацията на конгреса.

Той направи преглед какво се случва в България: През последните месеци, след агресията на Путин в Украйна, макар и с колебливо правителство, но много силен парламент. България, която разполагаше с остарял тип съветско въоръжение, тъй като виждам и Порошенко, и Юлия, и президента Зеленски, и с външния министър Кулеба работихме много... България може да каже, че е дала и помогнала на Украйна много повече от големите и богати държави в Европа. С боеприпаси, точно такива, каквито им трябват, с танкове, с бронетранспортьори, артилерия, с всичко, което българският парламент реши и изпрати за Украйна. И плюсът на това въоръжение е, че то отива директно на фронта, тъй като украинските войници и офицери боравят именно с такова, обясни Борисов.

Така че мога от името на България да кажа, че при тази кръвопролитна и абсолютно гадна война България направи много повече от много, много по-големи държави с повече възможности.

Видях колегата Мицотакис - през този период  диверсифицирахме България от руската газ, руския петрол и руското ядрено гориво. И започнахме строителство на две ядрени мощности, на новите реактори на Уестингхаус.

Мога да изброявам още много, но днес със самочувствие мога да кажа, че се справяме добре, отчете Борисов.

Той се обърна към колегите си от ЕНП заради Шенген.

Винаги сме били едно семейство. Заедно с нашите домакини от Румъния - само на 60 км от тази зала е Дунав мост 2, където с километри стои опашка от тирове. И колегите от Австрия за 30-40 минути могат да отидат и да видят каква екологична и антизелена среда съществува там. Защото стотици хора, шофьорите на тирове, прекарват с денонощия около тях. Това не е 21. век, това не е начинът, по който трябва да работи Европа. Каквито и избори и вътрешнополитически проблеми да има една държава, тя не трябва да ги решава чрез другите, призова Борисов.

Канцлерът на Австрия го уважавам много, днес ще се видя с него и мога да му обещая, защото и вие сте прави - няколко години българската границата не беше надеждна граница на ЕС. Преди 3 г. ние имахме нулева миграция, и аз ви обещавам, че ще направим и правим в момента така, че австрийците и европейците да бъдат сигурни в нашето шенгенско пространство. И моля, защото нито Румъния, нито България заслужават на мостовете да стоят живи хора, оставете стоките, товарите, загубите без тоалетни. Екологичната катастрофа - това са работещи двигатели.

"Каквито и вътрешнополитически проблеми да има една държава, тя не трябва да ги решава след другите. Няколко години българската граница не беше надеждна граница на ЕС. Нито България, нито Румъния заслужава на границите с часове да седят живи хора", каза Борисов. 

Борисов подкрепи Урсула фон дер Лайен за нов мандат начело на Еврокомисията, а тя му благодари.

Конгресът на Европейската народна партия ще продължи до 7 март. Главните точки в програмата са подготовка за изборите за Европейски парламент през юни, приемане на манифеста на ЕНП, както и избор на водещия кандидат на партията за председател на Европейската комисия. Очаква се Урсула фон дер Лайен да бъде водещият кандидат на ЕНП за ръководител на ЕК, обявяването ще се случи на края на конгреса.  

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
37 коментара
Чип за пералня

Чип за пералня

07.03.2024 | 22:13

Бойко я държал, а тя го държала за ... шлифера!

Отговори
0 0
От къдя на къдя ва?

От къдя на къдя ва?

07.03.2024 | 15:34

Ми да я хване за гъ зъ и да преключва тоя цирк ,че с тази Урсула ли е Уруспия ли е вече ни омръзнаха!Тези Евро тарикати ни вкараха в трета глуха искат да им пазим границата без пари,връщат ни всеки ден стотици осъдени мигранти ,които утре като ги изтърват ще ни стъжнят живота,не ни пущат в Шенген,баламосват ни за Евро зоната и само искат без да дават!България в момента е нетен вносител в еропейския бюджет!Повече даваме от колкото взимаме!Сега ние пак ще плащаме и милиардните лихви на самозабравелият се Зеленски ,който с голямата уста само иска без да дадава!Ми така и баба знае да води война !С чужда пита помен да прави и само да реве като магарица за ху ..й!

Отговори
1 4
А Българский Народ

А Българский Народ

07.03.2024 | 15:14

МУ обещава на Тиквун дебели и сигурни затворнически стени за да не може да избяга на някой остров Кое по рано ще стане времето ще покаже

Отговори
1 1
ДЕМАГОГИЯ

ДЕМАГОГИЯ

07.03.2024 | 14:33

БИВАЩЕ ДА ПОДЪРЖИ ЗА РЪКА АВСТРИЙСКИЯТ СИ КОЛЕГА ЗА ШЕНГЕН ,ДА АМА НЕ САМО ПРИКАЗКИ

Отговори
2 1
Не става само с държане за ръка

Не става само с държане за ръка

07.03.2024 | 14:11

И баба Меркел я държеше, а липсата на любов докара милиони талибани в Европа

Отговори
3 2
Докога този престъ пник ще гази българските интереси

Докога този престъ пник ще гази българските интереси

07.03.2024 | 13:55

Докога Сарафа ще му е чадър

Отговори
8 1
мдаа

мдаа

07.03.2024 | 13:50

Е, да , ама подписа под пътната карта е на Теменугата, не на бат Бойко селския хитрец. Така че ако има осъден от Европейския съд, това ще е теменугата. Милер отдавна е санкциониран. Освен ГЕРБ да пенсионират Теменуга в Дубай с тлъста пенсийка -да не я мислим.

Отговори
6 1
Бъдещият затворник обещава

Бъдещият затворник обещава

07.03.2024 | 13:50

От затвора ша ...

Отговори
5 1
ОСМАН БЕГ

ОСМАН БЕГ

07.03.2024 | 13:50

НА НИКОЙ НИЩО НЕ СЪМ ОБЕЩАЛ.

Отговори
1 2
Kubrat

Kubrat

07.03.2024 | 13:49

енп, нато и..ТИЯ ДНЕШНИТЕ У НАС до година най много ДВЕ СА ПЪТНИЦИ , НИКОМУ НЕ НУЖНИ БЪДЕЩИ ЗАТРВОРНИЦИ ПОТОПИЛИ В МОРЕТА НЕВИННА КРЪВ СВЕТА. А КОЙ ЩЕ ПОСЕТИ АДА СЕ РАШАВА НЕ ОТ ДНЕШНИ СОРОСОИДНИ И ЦРУЧНИ ПРЕСТЪПНИЦИ - НЕО НАЦИСТИ,А ОТ ОНЯ ГОРЕ ОКОЛО И НАД КОСМОСА ?????НАЙ- СПРАВЕДЛИВИЯТ??????

Отговори
4 3

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?