83

Доц. Борис Попиванов пред „Марица“: Вървим към нови избори, голямата битка обаче ще е на местните

Президентът ще връчи втория мандат за съставяне на кабинет в първия работен ден на 2023 г. – 3 януари. Теоретично винаги има изненадващ за всички вариант за формиране на правителство, но този шанс, както и при първия мандат, остава минимален. Причините са няколко. Първата е липсата на сериозни съществени преговори за кабинет, които да позволят съставянето на мнозинство за подкрепа. Единствените партии, които изглеждат склонни да подкрепят втория мандат, биха били Продължаваме промяната и Демократична България. Втората, дори по-важна причина за минимален шанс за кабинет, е в това, че ПП от изборите на 2 октомври и до сега не излъчва публично реално желание  да състави правителство. Още от първия ден те обявиха намерение да са конструктивна опозиция в 48-ото НС, след което периодично напомнят, че изборите биха били нелош вариант за тях. 

В този смисъл, независимо от изявленията, които ще последват, седмицата след връчването на мандата ще бъде използвана по-скоро за затвърждване на позицията и посланията на ПП, отколкото за реално намерение да се намери подкрепа за кабинет. 

И при третия мандат вероятността за съставяне на кабинет изглежда също толкова малка, колкото и досега. Твърде измъчени ми се струват хипотезите, че едва партиите, които са били склонни да подкрепят първия мандат, но не са го направили заради ГЕРБ, биха го направили, ако мандатоносител е друг. 

Вариантите за трети мандат са пет, като два от тях можем да смятаме за почти изключени – ДПС и Възраждане. Остават като потенциални носители на третия мандат БСП, ДБ и Български възход. В нито един от тези три случая обаче не се очертава по-голяма вероятност за формиране на мнозинство. 

В случая с БСП е ясно, че т.нар. партии на промяната не приемат социалистите за партньор, камо ли за мандатоносител на тяхно правителство. А ГЕРБ и ДПС едва ли биха били склонни на такава формула в този момент. 

ДБ едва ли биха могли да предложат нещо по-различно от това, което ПП ще предложи в предния мандат. А дори да има някакъв шанс, самата ДБ не би искала много да реализира мандат, защото  е много голяма  вероятността при проектокабинет на малцинството той да бъде подкрепен изненадващо от ГЕРБ и ДПС, за да бъде свален после. Затова по-скоро ДБ биха били много предпазливи  

Да не направят грешна стъпка, която ще ги доведе до много по-тежки позиции при следващи парламентарни избори. 

А колкото до Български възход, те демонстрираха отвореност към всички, най-голямата възможна всеядност, но те нямат физиономия, нямат присъствие в българската политика. Така че мандат, връчен на тях, би изглеждал твърде изкуствено, няма да е ясно кой носи отговорността на едно такова правителство. Така че и там вероятността да се реализира мандат е твърде малка. 

Трите партии в еднаква степен биха могли да са потенциални мандатоносители, но без съществен шанс да съставят кабинет. 

Да, в България всичко се случва, но ако следваме политическата логика, се движим към предсрочни избори.  

Всички избори дават възможност за пренареждане, можем да получим по-различни конфигурации. При избори напролет е почти изключено в следващия парламент да се появи нова значима формация, нова надежда, която би могла да пренареди сериозно залозите. Т.е. вероятно играта ще се състои между същите участници, както и досега. Но не знаем дали подреждането би останало същото, защото голямата битка между партиите у нас, която тече от месеци насам и ще продължи, е кой да бъде виновен за провала на НС. И според това кой ще надделее в тази битка, кой би бил припознат като основен виновник, можем да очакваме известни размествания в предпочитанията на избирателите.  Например в миналата предизборна кампания като основен виновник беше припознат ИТН и съответно беше наказан от избирателите. Спечелиха онези, които твърдяха, че ИТН е виновник за липсата на стабилно правителство. 

Кой ще спечели при следващи избори е рано да кажем, но би могло да пренареди нещата. 

Има обаче още една причина, поради която би могла да се очаква известна промяна оттук насетне – в едни нови избори, дори участниците да са същите, дори да имат приблизително същите мандати като парламентарни групи, това би било нова ситуация. И досегашните червени линии, досегашните разногласия  между играчите биха могли да бъдат преодолени по-лесно. Всяка от партиите би могла да заяви: след като избирателят отново ни нарежда по същия начин, трябва да се примирим с тази реалност и да преодолеем досегашните си неприязни, несъгласия и да направим компромиси, които не бихме направили преди. 

В тоя смисъл не е сигурно, че едни предсрочни избори, дори да имат същия резултат като предишните, биха довели до същата безизходица, до същата невъзможност за съставяне на кабинет. Просто играчите ще станат по-компромисни. Те са готови и сега, но ги е страх избирателят да не ги накаже, ако приемат коалиция, след като месеци наред са твърдели, че няма да го направят. Още един филтър е нужен, за да могат партиите да обяснят, че са направили всичко възможно да направят каквато са искали, но вече могат да направят само това, което е възможно. 

Всъщност кардиналната битка са местните избори. Цялата афера около хартиената бюлетина е насочена към местния вот, където ще има значение дали няколко бюлетини са действителни или не. Там няколко гласа ще имат реално значение. Затова как ще се гласува на местните избори е много по-фундаментално за партиите, отколкото как ще се гласува на парламентарните избори. Битката е за там. Освен това поредицата кризи, които връхлетяха България - войната в Украйна, както и вътрешни, свързани с инфлацията, с цените на основните стоки, плашат много българските партии. Те нямат готови решения, поради което предпочитат да не носят толкова отговорност за управлението на страната в точно такъв момент. Но партиите знаят добре, че присъствието им в българската политика зависи от местното присъствие. Поради това голямата битка ще е за местния вот, а не толкова за евентуалния парламентарен. 

Резултатите обаче не са предизвестени. ГЕРБ и ДПС имат най-значимо присъствие в местната власт, но техните общински мнозинства, кметове са по-компрометирани от всякога. Неслучайно ГЕРБ обявиха, че основни техни кметове няма да се кандидатират за нови мандати. Местните избори ще са много по-интересни от всички досегашни след 2007 г. Чака ни изключително драматична политическа 2023 г.  

 

Визитка

Доц. Борис Попиванов е преподавател  по политически идеологии и български политически процес в СУ  "Климент Охридски”. Автор на монографията „Променящи се образи на лявото в България”, публикувана през 2015 г. в Щутгарт. Автор на изследването "Новият избирател", както и на много статии. 

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Най-после достоверен анализ.На всички ни бе ясно,че само ще се карат в

Най-после достоверен анализ.На всички ни бе ясно,че само ще се карат в

30.12.2022 | 10:14

Парламента и няма да съставят правителство.Прекалено много алчбост за власт и пари има в нашите политици.Поне се доказа,че с разум работят само старите утвърдени партии.ПП-шарлатаните се сгромолясаха с трясък.БВ-новия проект на Радев,и той издиша,Възраждане пък супер крайни с неприложими идеи.Докато народа ни не се осъзнае,че трябва да гласува и да даде реален вот,а не великата глупост-“Не подкрепям никого”,защото с такъв безсмислен вот само отваря врата на партиите за спекула с вота(събраха се близо 5%такъв вот,колкото 1партия),т.е. Саботажът за блокаж на партийната ни система е с наличието изобщо на това безсмислено поле в бюлетината.И партиите удобно мълчат и не го премахват,за да изкривяват вота.Всички гласували така са съучастници в безвремието и нестабилността на държавата ни.Осъзнайте се,бъдете българи,не продажни мекерета като шарлатаните!

Отговори
3 1

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?