2374

Добри новини! Пристигат първите милиони по Плана за възстановяване

България е преодоляла последната пречка и вече може да получи първите пари по Плана за възстановяване в размер на 2,6 млрд. лв., включени в бюджета за тази година.

Парите се бавеха, защото не бе избран изпълнител на проекта за телекомуникационна мрежа за нуждите на МВР. Тя е за 110 млн. лв., а на първия търг не се яви никой.

 
В интервю за “24 часа” в края на август вицепремиерът Атанас Пеканов каза, че това е причината да не получаваме първия транш.

Вече има избран изпълнител - консорциум “Национална система за критични комуникации”, съобщиха от МВР. И уточняват, че условието е било поръчката да приключи до 30 септември и срокът е спазен, а в процедурата участвали три кандидата. В момента тече срокът за обжалване. След средата на октомври, ако това не се случи, договорът ще бъде сключен. 

“Процедурата е проведена законосъобразно и в конкурентна среда. Това ще гарантира безпроблемното първо плащане по плана за възстановяване”, каза зам.-министър Моника Димитрова-Бийчър, която отговаря за този проект.

Така България вече е изпълнила поетите ангажименти за отпускането на първия транш по плана за възстановяване. Сред тях са реформи, приемане на пътни карти, подготвителни процедури и други.

 
Очаква се окончателното одобрение на Европейската комисия и парите да пристигнат вероятно през ноември или в началото на декември.

За да се получи второто плащане по Плана, което е за над 724 млн. лв., трябва да бъдат изпълнени други над 60 мерки, като от тях 22 са промени в закони. В държавния сайт за европейски проекти са записани всички действия, които са условие за второто плащане, но са оцветени в червено, тоест не са изпълнени.

Предишният парламент успя да приеме промени само в един закон - за насърчаване на заетостта. Нови текстове в Търговския закон бяха внесени и минаха на първо четене в края на юни. Четири други закона са готови и приети от Министерския съвет и чакат парламента да ги гласува.

Други 10 са публикувани на обществено обсъждане. Те са главно на правосъдното министерство. По промените в Закона за енергетиката, които включват няколко мерки по второто плащане, още се работи.

Служебният кабинет си постави задача да подготви законопроектите и да ги остави на парламента.

Ако в началото на работата си новото Народно събрание ги гласува и Брюксел ги одобри, то в началото на следващата година може да се получи и траншът от 724 млн. лв.

За второто плащане от 724 млн. лв. се искат обаче промени в 22 закона.

Новият парламент трябва да гласува промени в 22 закона, за да може да се получи и вторият транш от 724 млн. лв. по плана за възстановяване.

Цялата статия може да прочетете ТУК.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
И дотук ще сме,ако нямаме правителство

И дотук ще сме,ако нямаме правителство

07.10.2022 | 19:20

Сами се съсипваме с тия тъ’панари за депут’Ета,дето вместо да работят за България,се циганят като на бит-пазар само за джоба си и схемите и лъжите им!

Отговори
1 0
Филибелия

Филибелия

06.10.2022 | 12:22

Колко от тези милиони ще потънат в джобовете на тъпите спортисти, управляващи Пловдив?

Отговори
2 3
честити 5-6 пъти по-високи сметки за ток!

честити 5-6 пъти по-високи сметки за ток!

06.10.2022 | 10:33

https://trud.bg/%D1%88%D0%B5%D1%81%D1%82-%D0%BF%D1%8A%D1%82%D0%B8-%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%87%D0%B0%D1%82-%D1%81%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-%D1%82%D0%BE%D0%BA/ Още от 2023 г. домакинствата трябва да излязат на свободния пазар Поели сме ангажимент пред Брюксел с Плана за възстановяване и устойчивост Необходимо условие да получим парите от ЕС Сметките за ток за битовите потребители може да нараснат над шест пъти през следващата година. Това ще стане, ако изпълним поетите пред Брюксел ангажименти за преминаване на домакинствата на свободния пазар на електроенергия. Ангажимент за това е поет от последното редовно правителство и е записан в одобрения от Европейската комисия План за възстановяване и устойчивост (ПВУ). В частта за либерализация на пазара на дребно в ПВУ е записано, че ще бъде извършен “постепенен и поетапен преход към либерализиран пазар на електроенергия до 31 декември 2025 г., чрез постепенно премахване на регулираните цени за битови клиенти, в условията на либерализиран пазар на електроенергия на едро в два последователни етапа (през 2023 г. и 2025 г.) и прекратяване на определянето на енергийни квоти за доставка на регулиран пазар от КЕВР”. Според енергийни експерти, които “Труд news” потърси за коментар, това означава, че доставчикът на електрическа енергия на домакинствата, крайният снабдител, ще излезе на свободния пазар, а няма да купува ток на цена, която КЕВР определя. Тоест цената на тока за бита ще бъде каквато е на свободния пазар, плюс дължимите такси за доставката и ДДС. Това представлява първият етап от либерализацията на пазара. На втория етап от либерализацията на пазара, от 2025 г. домакинствата ще могат сами да избират кой да им доставя електрическа енергия и ще могат да сменят доставчика си.

Отговори
0 2
Не се правете на луди,партиите и стига с претенции и алчност

Не се правете на луди,партиите и стига с претенции и алчност

06.10.2022 | 10:33

Ами се хващайте да направите правителство и да си гласивате промените в тия 22закона,за да се вземат парите по плана за възстановяване.Ай стига фръцкания и простотии,ами отивайте на работа в парламента,да работи правителството и държавата да функционира.Изработете си депутатските кресла,мързели с мързелите безотговорни.Само за претенции и пазарлък лаят с мижавите им 7-10%,а работа никаква не вършат,както и не свършиха нищо в последното редовно крадливо правителство.И стига се ослушвайте да я счупите държавата с алчността си,че на следващите избори(дето заради вас хвърляме по 70млн.на боклука)и 4% няма да ви дадем.Самозабравили се търгаши-ПП,ДБ,БСП,Възраждане!!С малките им % и се правят на луди да извиват ръце,та да не може да работи правителството!Я,марш на работа,стига пазарлък!!Писна ни от простотиите ви!!!

Отговори
7 1
това е план на УНИЩОЖЕНИЕТО

това е план на УНИЩОЖЕНИЕТО

06.10.2022 | 10:29

С него ще дойдат ОГРОМНИ сметки за ток 5=6 пъти по -високи. Но вие сте овце и ще ви е бат и стрижат щото сте послушни

Отговори
4 4
Кой ти го подшушна това?По звездите ли позна?

Кой ти го подшушна това?По звездите ли позна?

06.10.2022 | 19:36

Или по фазата на луната?Ментаджия

Отговори
2 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?