3906

Димитър Радев след срещата с президента: Не е добре да се въвлича БНБ в политическия процес ВИДЕО

"Имахме продуктивен разговор, решението ще бъде на президента. Аз му изложих моята позиция. А тя е, че не е добра идея да се въвлича БНБ в политическия процес - това каза пред журналисти управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев, след като се срещна с президента Румен Радев относно процедурата по назначаване на служебен премиер. 

 

Две са групите причини, поради които според Радев не трябва БНБ да се въвлича в политически процеси. 

Първата са чисто съдържателни - това ще хвърли политическа сянка върху институцията и то за дълъг период от време, каза Димитър Радев. Според него след 2015 г. е постигната здравословна дистанция между банката и политическия процес и сили.

Снимка от БГНЕС

 

По думите му има и редица правни причини. Има колизия с националното законодателство, която е очевидна, но това, за което малко се говори е, че колизия с европейското законодателство. Управителят на централната банка и неговата роля са изрично дефинирани в договора за функционирането на ЕС, протоколите към него, устава на Европейската централна банка, устава на европейската система на централни банки. Те са много експлицитни в това отношение, че не могат да се съвместяват тези длъжности, обясни Димитър Радев пред журналисти.

"Аз съм член на генералния съвет на Европейската централна банка. Етичният кодекс там изрично посочва, че управителят трябва да избягва каквото и да е участие в политическия процес и също така да прави опити да взема публични позиции извън тази на управител", коментира Радев. Управителят на БНБ обясни, че това до голяма степен се отнася и за неговите заместници. С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми и това не е редно да се допуска, добави Димитър Радев.

Президентът е ограничен след промените в Конституцията да избира измежду 10 имена - председателят на Народното събрание Росен Желязков, управителят на БНБ Димитър Радев, подуправителите Андрей Гюров, Петър Чобанов и Радослав Миленков, председателят на Сметната палата Димитър Главчев и заместниците му Горица Кожарева и Тошко Тодоров. 

Възможност бе и институцията на омбудсмана, но там заместничката Елена Чернева-Маркова подаде оставка вчера, а настоящият омбудсман Диана Ковачева предстои да замине за Страсбург, тъй като бе избрана за новия български съдия. Изглежда от списъка трябва да извадим и Росен Желязков след като за него лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов бе категоричен, че няма да позволи да е служебен премиер. 

Предвид думите на Димитър Радев изглежда и той няма желание да е премиер на страната във време на политическа нестабилност. 

Докато Радев беше в президентството, мъж на видима възраст около 50 г. се опита да нахлуе през централния вход. 

Мъжът е задържан от НСО, а след това и от полицията, след като започнал да вика по шефа на БНБ Димитър Радев, докато той излиза, след което се е държал агресивно. Той е бил принуден да се качи в линейка въпреки отказа си. 

След него Радев за среща с президента влезе и Димитър Главчев - шеф на Сметната палата.

Снимка от БГНЕС

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
3 коментара
ТИ СИ ПОД ИЗПЪЛНИТЕЛ  АМА НА КОГО

ТИ СИ ПОД ИЗПЪЛНИТЕЛ АМА НА КОГО

28.03.2024 | 19:54

МНОГО ИНТЕРЕСНО ТИ НА КОЙ СИ ПАТЕРИЦА ИНТЕРЕСНО ... ТРЯБВА РЕВИЗИЯ НА АРХИВА ....

Отговори
0 1
Спиро

Спиро

28.03.2024 | 19:12

Защо председателя на БНБ е с различни обувки на двете снимки. На едната снимка е с обувки без връзки, а на другата снимка е с обувки с връзки. Това фалшиви снимки?

Отговори
0 1
Тагарен чук

Тагарен чук

28.03.2024 | 17:33

В отговор на въпроси на журналисти, министърът на отбраната Тодор Тагарев посочи, че и в момента Министерството на отбраната работи интензивно, за да се засили присъствието на НАТО на наша територия. „Наличието на съюзни структури тук увеличава нашата сигурност“. ТОЗИ ДОЛЕН, ТЪ’П, ПРОДАЖЕН, ЗЛОБЕН БОК’ЛУК ТАГАРЕВ ЩЕ НИ ВКАРА ВЪВ ВОЙНА.

Отговори
8 1

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?