49

Дерогацията остава до октомври 2024 г., засега

Да не се прекратява дерогацията на "Лукойл" в тридневен срок, решиха депутатите на първо четене с промени в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна.

94 народни представители гласуваха "за", от които ГЕРБ и ДПС, "против" бяха от БСП, а "въздържал се" натиснаха бутоните ПП-ДБ. ИТН дори не участваха в гласуването.

Вносител е председателят на енергийната комисия Делян Добрев от ГЕРБ, а това е поредният му опит да прекара нейното отпадане в парламента.

Настоящите текстове предвиждат дерогацията да отпадне напълно през октомври 2024 г., но от ПП-ДБ ще вкарат предложение срокът да се скъси - до март. 

Днес се проведе и Съвет по сигурността, който започна в 8 ч. сутринта. Срещата бе свикана извънредно от премиера Николай Денков. На нея трябваше да се обсъди именно дали дерогацията за руски суров петрол може да се прекрати веднага, както искат от ГЕРБ и ДПС. Още тогава премиерът Денков допусна, че той може да се скъси до март 2024 г.

Представителите на ГЕРБ Десислава Атанасова и Делян Добрев напуснаха срещата по-рано след скандал. Малко по-късно ги последваха и депутатите от ДПС.

 Мотивите, които излага Добрев в законопроекта, са, че изключването на България от европейското петролно ембарго не е понижило значително цените на горивата в страната, както твърдяха неговите поддръжници, нито е довело до по-високи приходи от корпоративен данък. Министерският съвет не бил предприел никакви мерки за гарантиране на интересите на държавата и българските граждани.

Запазването на действието на дерогацията от забраната не е необходимо, според него.  Рафинерията „Нефтохим", която е собственост на Лукойл, може да работи нормално и без обработка на руски петрол. България може да получава доставки на суров петрол и други суровини от неруски източници, а може да получава и рафинирани продукти, ако те са необходими, посочва още депутатът от ГЕРБ.

Той добавя и че финансовите и политическите интереси, обслужвани от тази дерогация, не са интересите на българските потребители, а по-скоро са интересите на "Лукойл" и Кремъл. "За всеки барел, обработен в Нефтохим, "Лукойл" удвоява нетната си печалба от произведения в Русия петрол, в сравнение с обикновения износ на Уралс, което се изразява в значителна финансова помощ за руското правителство и рафинерията".

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Герб са продажници

Герб са продажници

16.11.2023 | 20:11

Мръсни продажници за долари мръсници

Отговори
1 0

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?