3906

Депутатите изслушват кандидатите за Конституционния съд

Комисията по конституционни въпроси в Народното събрание (НС) изслушва тримата кандидати за членове на Конституционния съд

За двете места от парламентарната квота има трима кандидати - Десислава Атанасова, Борислав Белазелков, Цвета Рангелова.

 

БТА

Номинациите от парламентарни групи са на ГЕРБ-СДС - Десислава Атанасова, на "Продължаваме промяната - Демократична България" - Борислав Белазелков, и на "Възраждане" - Цвета Рангелова. 

Преди седмица бе констатирано, че е направена проверка по документите. И тримата кандидати са представили нужните документи. 

На днешното изслушване в Комисията има множество депутати от различни парламентарни групи, както и представители на неправителствения сектор.

Кандидатурата на Борислав Белазелков бе представена от Никола Минчев от ПП-ДБ. Минчев посочи, че Белазелков има близо 40 години юридически опит, бил е съдия във Върховния касационен съд, преподавател, уважаван в юридическата общност, участвал е в изготвянето на редица законови промени.

БТА

Кандидатурата на Десислава Атанасова бе представена от Екатерина Захариева от ГЕРБ-СДС. Атанасова има нужния юридически стаж, каза Захариева и допълни, че Атанасова е била адвокат и юрисконсулт, един от най-опитните парламентаристи, народен представител е от 2009 г.  до момента. Участвала е в десетки комисии. Била е министър на здравеопазването. 

Снимки: БТА

Кандидатурата на Цвета Рангелова бе представена от лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов. Рангелова има над 20 години адвокатска практика. Работата й е свързана със защита във всички сфери на правото. Била е сред ръководните органи на адвокатурата. Освен това е обществено ангажирана личност. Била е два мандата депутат, а също и общински съветник, каза още Костадинов. 

 

Заседанието на парламента започна с декларация на „Има такъв народ“ във връзка с избора на членове на Конституционния съд от квотата на Народното събрание и предложените от ГЕРБ и „Продължаваме промяната - Демократична България“ кандидатури.

За двете места от парламентарната квота има трима кандидати - Цвета Рангелова, Борислав Белазелков, Десислава Атанасова. 

 Номинациите от парламентарни групи са на "Възраждане" - Цвета Рангелова, на ГЕРБ-СДС - Десислава Атанасова, и на "Продължаваме Промяната" - "Демократична България" - Борислав Белазелков.

Вече е направена проверка по документите, каза председателят на комисията Надежда Йорданова, като е установени, че всички са представили нужните такива. Кандидатите ще бъдат изслушани по азбучен ред. 

Преди седмица Конституционния съд реши, че ненавреме избраните съдии в няма да имат пълен мандат. Съдът бе сезиран от президента Румен Радев. Държавният глава искаше задължително тълкуване на текстовете от основния закон, с които се определя дължината на мандата на съдия в КС, като и дали ако той е встъпил по-късно, мандатът му може да започне да тече от деня на встъпването.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Била е министър на Здравеопазването!

Била е министър на Здравеопазването!

18.01.2024 | 19:48

Била е министър на Здравеопазването! Затова ли в България Здравеопазване НЯМА?

Отговори
1 1
Реалист

Реалист

18.01.2024 | 17:14

Нали уж имаше разделение на властите, или както всичко през последните 34 години и това е само за парлама.

Отговори
2 1

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?