3906

Денков за готвените протести: Опитват се да свалят правителството, но няма да се поддадем СНИМКИ

Очаквам тази година да сме приели всички позиции, провели преговорите и ако това е направено и не ни приемат в Шенген, тогава ще можем да кажем, че Европа не ни третира коректно. Това каза министър председателят акад. Николай Денков по повод новината, че Европейската комисия сваля механизма за наблюдение над България и Румъния. "Това е оценка за напредъка, който беше постигнат последните месеци, откакто работи това Народно събрание. Бяха приети няколко важни законопроекта, чакани от много години, и Европейската комисия ясно си дава сметка, че в момента ние сме тръгнали по правилния път, ускоряваме приемането на законите, които се очакват и биха помогнали на хората да живеят по-добре, каза още Денков. И допълни, че така отпада този специален механизъм, който бе използван само за България и Румъния. "Остава другият механизъм, който се прилага за всички европейски държави. Отново сме равни на другите европейски народи и съгласно този механизъм, има  определени препоръки и ако бъдат приети законите, които сме заложили, ние ще отговорим на всички препоръки , които в момента се очакват от България", допълни академик Денков.  

 

Днес той откри учебната година в ОУ "Васил Левски" в село Караджово, община Садово. Министър председателят пристигна с красив букет за директорката на училището Красимира Благоева. Сред гостите на празника бяха още областният управител на Пловдив д-р Илия Зюмбилев, кметът на Община Садово Димитър Здравков, колегите му от съседните населени места и още много други.

ОУ "Васил Левски" в Караджово е средищно училище в Община Садово, като в него учат 114 децаот три населени места - Караджово, Кочово и Моминско. То е сред първите училища, включило се в мрежата "Всеки ученик ще бъде отличник"  и пример за приобщаването на деца, отпаднали от образователната система. Тази година първолаците в Садовското училище са 22.

"Тук съм да ви убедя в няколко неща и първото е, че влизате в най-доброто училище в областта", каза Денков. И призова учениците и родителите да вярват в учителите и работят заедно, тъй като само така децата им ще успеят в живота.   Той  съпроводи първокласниците до класната им стая със заръката да учат усърдно, тъй като от време на време ще се обажда да ги проверява.    

Областният управител на Пловдив инж. Илия Зюмбилев влезе в класната стая заедно с премиера Денков

На зададен въпрос от журналисти кога ще бъдем приети в Шенген Денков припомни, че от години имаме препоръки, които не успяваме до сега да изпълним, но в момента с много бързи темпове наваксваме това закъснение. Той допълни, че когато си свършим работата, тогава нашата позиция ще стане толкова силна, че не вярва, че някой ще може да ни спре. 

Премиерът коментира и готвените протести и блокади заради отменената забрана за внос на украинско зърно.

На въпрос има ли опити за бутане на кабинета, Денков отговори, че тук няма нищо ново. "Все повече този протест придобива политически характер със заявките на партиите и с това, че част от хората , които оглавиха и организираха протестите, са близки до определени политически лица. Правителството няма да се поддаде на опити за шантаж", каза Денков. Ние сме готови да разговаряме с всеки, да обсъждаме  с всеки какви са конкретните му проблеми, но с числа и съответно да търсим решения, допълни министър-председателят.

Денков заяви, че пускането на украинското зърно у нас е решение на Европейската комисия: "Ние сме част от Европейския съюз и трябва да се съобразяваме с европейските политики. От друга страна, това решение, което беше взето и в Народното събрание, и в Министерски съвет, е в полза на всички граждани.

"Принципът трябва да бъде винаги един и същ, когато има някой конкретно засегнат - на него трябва да се помогне, но когато има общи интереси - и правителството, и народното събрание трябва да се грижат за общите интереси. Нека да повторя числа, които бяха ясно казани. Миналата година по време на война, по-миналата година преди войната , този сектор отчита 20-25 % печалби спрямо оборота. Така че когато някой казва, че секторът умира, мога да го уверя, че с такива печалби, в света може да е само повод за завист. "Това, че тази година има проблеми, е друг въпрос. Аз съм убеден , че има фирми, които продължават да печелят тази година и такива, които са в затруднение. Затова и подходът на аграрния сектор : на всички трябва да се помогне е грешен и е във вреда на хората. Подходът на правителството е, че трябва да се работи с данни, тези данни трябва да са конкретни и да разглеждат всеки сектор отделно, допълни министър-председателят. И призова всички части в аграрния сектор да бъдат обмислени от земеделските производители и да седнат да ги обсъдят.

 

 

 

Снимки от Валентина Биларева

 

Във връзка с коалиционното споразумение изпратено от ПП до ГЕРБ СДС той обясни, че става дума за същия документ, представен в края на юли на съответните ръководители на партии, които подкрепиха правителството. Не става дума за коалиционно споразумение, а за един механизъм, по който се вземат решения. "Истината е, че този механизъм работи в момента, но не е скрепен със съответно писмено споразумение", обясни Денков и на въпрос на "Марица" отговори, че няма срок, в който ГЕРБ да дадат своето становище за офертата от "Промяната" за коалиционно споразумение.

Снимки: Валентина Биларева

 

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?