1553

Денков: В "Пирогов" видях злоупотреби, затова директорът е сменен

"Министърът на здравеопазването ме информира за одитния доклад още миналата седмица, беше ясен, че има притеснителни твърдения. Беше въпрос на време и процедура да се вземе решение. Това е изцяло в неговите правомощия".

Това каза премиерът Николай Денков по повод смяната на директора на Спешната болница.

"Изненадан съм от тази агресивна реакция, защото работата на Народното събрание е да приема Бюджета и законите, ако основната му задача е да гледа кой директор на болница е сменен, има проблем. Всеки трябва да си гледа задачите, които съответстват на институцията. Има начини НС да се намеси в този процес - да извикат министъра и да го изслушат, но не е това начинът да блокираш Бюджета", допълни премиерът.

На въпрос дали е дал дума, че няма да освобождава шефа на Пирогов, той категорично заяви: “Не” и добави, че министърът на здравеопазването има права, и когато има основание, има съответните доклади, може да пристъпи към съответните действия. “Информиран съм. Не съм му казвал да го прави, но не мога и да го спра, защото ще излезе, че му въздействам върху работата”, смята Денков.

Той очаква здравният министър Христо Хинков да защити позицията си. “Крайно време е първо да се разберем кой какви правомощия има, НС да започне да си гледа законите и Бюджета. Второ, ако ще има механизъм, ние го искаме от месеци”, коментира той.

Денков поясни, че от няколко месеца е ясно, че те правят всичко възможно пазарът на горива да е спокоен и дерогацията да се съкрати без да се създадат рискове. “Очевидно Добрев не го интересува възможността да има рискове”, коментира премиерът и добави: “Ако някой иска да си играе с рисковете, това е тяхно право - на НС, но след това ще си носят отговорността”.

Според министър-председателя ако се вдигнат цените на горивата, то ще е от затруднения на доставките на неруски петрол. “Знам, че има интерес от различни страни за закупуване на Лукойл, но това което ме притеснява, е да не се окаже, че част от действията тук са опити на някой да наруши работата на Лукойл, за да му намалят цената”, отбеляза Денков.

Премиерът каза, че по никакъв начин едно изказване на Асен Василев не може да предизвика продажбата на Лукойл. “Няма такава връзка”, категоричен е той. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
9 коментара
Валери

Валери

07.12.2023 | 10:45

Тая мижитурка Денков няма ли да се разкара вече?пример как такава мишка като докопа власт се надува като паун!позор за Бьлгария!излага ни навсякьде по света.алоооо,Денков?абе нямаш ли огледало да водиш какво изчадия наднича от там?

Отговори
2 0
наши хора

наши хора

06.12.2023 | 06:37

За злоупотребите си има органи, г-н Премиер! Колко крадливи директори на болници, окрали Здравната каса са в затвора? Къде отиват постоянно увеличаващите се пари за здраве? В чии джобове?

Отговори
9 0
хахо

хахо

06.12.2023 | 03:38

Да си Държавник това означава да отстояваш не само личните си интереси, но основно тези на Гражданското Общество!

Отговори
6 0
Дано

Дано

06.12.2023 | 02:47

Дано скоро влезеш в пирогов...и да не излезеш...

Отговори
6 1
Младен

Младен

05.12.2023 | 19:57

Така нареди свинята, той освен МВР и горското, взе и здравеопазването.

Отговори
12 2
И ъи в затвора

И ъи в затвора

05.12.2023 | 19:50

Да ходишни там да изгниеш при мишкиъе продажни като тебе

Отговори
6 2
Как

Как

05.12.2023 | 19:46

се става академик със сапуни и прах за пране? Да си каже Денков

Отговори
9 3
Пловдив

Пловдив

05.12.2023 | 19:08

академика Хахахах Хахахах Хахахах Хахахах Хахахах Хахахах Хахахах Хахахах Хахахах Хахахах Хахахах

Отговори
9 7
Смешков

Смешков

05.12.2023 | 18:47

Пирогов е на печалба,по тази логика смени всички директори. Признай си,онзи Емин ли е причината,дето искаше детето му да се лекува с предимство.

Отговори
19 6

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?