4020

Денков с коледен отчет пред нацията: Доходите изпреварват инфлацията, ще влезем в Шенген

Коледата на 2023 г. ще бъде по-добра, защото цените на основните стоки на тържищата са под равнището от 2022 г. и с още по-добра перспектива в бъдеще. Това заяви премиерът Николай Денков в обръщение към нацията по повод 6 месеца от встъпването на кабинета в длъжност.

"Доходите изпреварват годишната инфлация. В Бюджет 2024 е заложено ново повишение с 11%, в пъти над очакваната инфлация".

Реформата в правосъдието започна не на думи, а по същество, коментира премиерът и посочи, че преди половин година контролът върху главният прокурор и антикорупционната комисия са били "политическа утопия":

"Това се оценява и от партньорите ни - Европа махна специалния мониторинг и признава, че имаме всички аргументи да бъдем в Шенген. Сигурни сме, че Австрия и Нидерландия също го осъзнават".

За първи път е въведена мащабна децентрализация на средствата на общините - този път те ще бъдат разпределени не по партийни симпатии, а там, където има разрешения за строеж или виза за проектиране, каза още Денков.

"През януари очакваме първите медицински хеликоптери, а преди Коледа - нови линейки за спешната помощ. Дадохме реален старт с финансирането на проекта за седми блок на АЕЦ "Козлодуй" - това е инвестиция в енергийната ни сигурност и гарантира дългосрочно по-ниски цени на електроенергията".

По думите на премиера инвестициите в икономиката в новия бюджет - над 6 млрд. лв. - са нараснали с над 50% спрямо миналата година.

"С тези пари бизнесът ще стане по-конкурентен, ще произвежда повече, ще предложи повече добавена стойност. Наша обща задача е да направим трансформация от икономика на евтината работна ръка към икономика на високата добавена стойност. Най-важни за нас са хората, затова, за да се борим с демографския проблем, в бюджетите за 2023 и 2024 въведохме комплекс от мерки, които да насърчат раждаемостта и да направят отглеждането на деца по-лесно за родителите", заяви Николай Денков.

'Очакваме повече от половината мерки от 18-месечната програма на правителството да бъдат приключени до края на февруари. Над 60% от общо 687 мерки ще бъдат изпълнени до средата на управленската програма", посочи премиерът и заяви, че единственият смисъл правителството да работи е, ако България се движи в правилната посока - към Европа, в полза на хората и на бизнеса.

"Точно преди половин година поехме управлението с ясното съзнание, че отговаряме на обществените очаквания за стабилно правителство, което се грижи за хората и бизнеса. Знаехме, че освен срещу часовника, се изправяме и срещу заварени проблеми, изборен популизъм, яростни политически атаки и дезинформация. Въпреки всичко показахме, че сме екип, който може да се отстъпи от политическото честолюбие и да се съсредоточи върху проблемите на хората", каза Николай Денков.

Премиерът посочи, че инфлацията е паднала на нивата отпреди войната в Украйна - през октомври 2021 г. е била 6%, докато този октомври е 5,8 на сто и е най-ниската от две години насам.

"За първи път въведохме мерки, които гарантират трайно ниски цени на продуктите от първа необходимост. С програмата "Достъпно за вас" правителството подкрепи и българските производители на храни", подчерта премиерът.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
17 коментара
хахо

хахо

07.12.2023 | 16:40

За работата на МЗ и НЗОК: Да не се изпълнява Закона! Да се произвеждат некачествени медицински специалисти! Да се държат и хранят в системата на Здравеопазването некомпетентни лекари и медицински кадри! Да се работи по противоконституционни и противозаконни закони, които си противоречат един на друг! Да се работи според закон в който един член противоречи на друг член от същия зокон( Закона за Здравето)! Да се работи по некомплектовани наредби изключващи цял ред заболявания! Това ли е работата на тези две? Да не се осигуряват помощни средства за хората със зрителни увреждания в разрез с чл 13, ал. 1, т. 3 от Кодекса са социално осигуряване! Както и ред други.

Отговори
1 0
eleniv

eleniv

07.12.2023 | 10:10

Абе, този в кой свят живее? На тържищата цените са - например на краставиците 3.50 лв., но в магазина - 7 лв. По една краставица прекупвачът на гръб да е носил нямаше да бъдат такива цените! Спрете нерегламентираното увеличение на стоките - има начин и вие като управляващи трябва да го знаете !

Отговори
4 0
Батко

Батко

07.12.2023 | 08:44

Денков, Москва не вярва на сълзи!

Отговори
4 0
Кака от фронта

Кака от фронта

07.12.2023 | 09:19

Така е, бате. Москва вярва на трупове, бомби, мини, автозак, наказателни колонии, психушки, новичок, боярищник, мобилизирани канибали, чеченски гвардейци, чукове с дълги дръжки, пакети с 1кг ориз и брашно за вдовици, детски танкчета, кръв и кал, много кал.

Отговори
1 1
Нокитика

Нокитика

07.12.2023 | 07:59

Скъпи журналисти на Марица, как не ви е срам да си опозорявате перото с долните простотии на разни раздувкобалончовци. Че то и Аз, облечен в костюмче, мога да ви обрисувам положението на страната като България в разцвет! Надявам се поне, че подчертаните редове са такива от чувство за сърказъм.

Отговори
4 1
ISABEL KEDEM

ISABEL KEDEM

07.12.2023 | 00:52

здраво пријатељу. Била сам повређена и сломљена срца када се десио велики проблем између мене и мог мужа пре седам месеци у мом браку. толико страшно да је случај однео суду ради развода. рекао је да више никада не жели да остане са мном и да ме више не воли. Па се спаковао из куће и натерао мене и моју децу на тешке болове. Покушавао сам на све могуће начине да га вратим, после много мољења, али безуспешно. и потврдио је да је донео одлуку и да више никада не жели да ме види. Тако сам једне вечери, враћајући се с посла, срела своју стару пријатељицу која је тражила мог мужа. Па сам јој све објаснио, па ми је рекла да је једини начин да вратим мужа да посетим бацача чини, јер је и она то заиста урадила. Тако да никад нисам веровао у магију, али нисам имао избора него да послушам њен савет. Затим ми је дала адресу е-поште бацача чини коју је посетио. ДР апата. Следећег јутра сам послала е-маил на адресу коју ми је дала, а чаролија ме је уверила да ће ми вратити мужа у наредна два дана. Каква невероватна изјава! Никада нисам веровао, па је разговарао са мном и рекао ми све што треба да урадим. Онда их радим, тако да ме је у наредна два дана, изненађујуће, мој муж који ме није звао у последњих 7 месеци звао да ме обавести да се враћа. Тако невероватно !! Тако да се вратио истог дана, са пуно љубави и радости, и извинио се за своју грешку и бол који је нанео мени и мојој деци. Тада је од тог дана наша веза била јача него раније, уз помоћ сјајног бацача чини. Дакле, посаветоваћу вас ако имате било каквих проблема, контактирајте др апату на мејл: драпата4@гмаил.цом или га контактирајте на ВхатсАпп и Вибер на овај број: (+447307347648)

Отговори
0 0
САМО ИСТИНАТА

САМО ИСТИНАТА

06.12.2023 | 23:27

Нека си дърдори - само става по-голям карикатурен герой от славуца и кирчо!

Отговори
10 0
мария

мария

06.12.2023 | 22:52

ТОЯ Е ПО-ТЪП, ОТКОЛКОТО ГО МИСЛИМ.................. цццццццццццццц НИЩОЖЕСТВО!

Отговори
15 1
хахо

хахо

07.12.2023 | 16:43

Сапунджия.... Какво да кажем!

Отговори
1 0
Чакай бе

Чакай бе

06.12.2023 | 22:48

До първи април има доста време!

Отговори
17 0
Ива х ти

Ива х ти

06.12.2023 | 22:33

и бклка. Тоя смотаняк съвсем е изперкал.

Отговори
17 1
Мухахахааа

Мухахахааа

06.12.2023 | 22:18

На кой доходите изпреварват инфлацията бе чируз? На такива като теб в парламента и на разни шефчета по фирми. На обикновеният български гражданин никога, ама никога през демокрацията доходите не са изпреварвали инфлацията мух-льо!

Отговори
20 0
Бухахаха

Бухахаха

07.12.2023 | 09:13

Викаш, преди демокрацията нямаше почти инфлация, а заплатите се удвояваха през няколко години, а? То билетчето от 4 ст. станало 6 ст., ама то тва инфлация ли е? Някакви си само 50%.

Отговори
1 1
хахо

хахо

07.12.2023 | 16:46

Да..... Яйцето беше 8 и 10 стотинки сега е 47 -50!

Отговори
1 0
хахо

хахо

07.12.2023 | 16:55

Таека беше 2 ст. Сега колко е? 20+!

Отговори
0 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?