4020

Денков: Имаме споразумение с протестиращите

Имаме крайно споразумение, което бе подписано с миньорите и енергетиците. Това е началото на доста по-подробно обсъждане.

Подписите стоят под 7 точки, първите 2 са по-експертни. Първите две ще бъдат внесени утре в НС, и ще бъдат гласувани като решения на НС, за да е ясно, че ангажиментът е не само на правителството, но и на партиите, които подкрепят това правителство.

Това съобщи премиерът Николай Денков след продължилата близо 7 часа среща с представители на протестиращите енергетици и миньори,

Разбира се, ще се радвам да се присъединят и други в НС, това е тяхно решение.

Първите две точки по същество означават, че държавата няма да затваря административно никакви централи на въглища, като електрически централи. Тези централи - независимо дали са държавни или частни, имат свободата да работят свободно, и пазарът ще реши кои ще останат. Но наред с това имаме нужда от базови мощности, за да е стабилна енергийната система така че да няма проблеми с електричеството в България.

Никой, нито правителството, нито която и да е от партиите, не може да рискува такова нещо. Така че първите две точки означават, че системата ще работи стабилно, допълни премиерът. Ще имаме базови мощности, колкото е необходимо, за да може да работи енергийната система, каза още премиерът.

И шестте искания на протестиращите са на практика удовлетворени. Успяхме да стигнем до консенсус, допълни Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС.

Малко по-рано премиерът Николай Денков заяви, че би подал оставка, ако точките от споразумението с протестиращите енергетици не бъдат изпълнени. 

Това стана на петия час от началото на срещата в Народното събрание с представители на  протестиращите енергетици и миньори и се чува във видео, публикувано в социалните мрежи от депутата от "Възраждане" Цончо Ганев.

Изявлението на Денков дойде в отговор на предложение на синдикалист в документа да се запише изрично, че ако ангажиментите в споразумението не бъдат изпълнени, правителството ще подаде оставка: 

"Моля, запишете в документа като точка 10, че ако всички тези точки не бъдат спазени, правителството ви ще подаде оставка и ще се ангажират, предполагам, колегите да го подпишат". 

"Няма да го впиша в споразумението, ако тези точки не бъдат изпълнени, пак казвам - с изключение на тези, които противоречат на европейските регламенти, аз ще си подам оставката".

Споразумението, в неокончателен вариант, се състои от 8 точки. Сред тях изненадващо е включена точка Министерският да изпълнява решенията на Народното събрание за преговори с ЕК за недопускане на спирането на производствения капацитет на въглищните централи от групата на БЕХ, като срокът за изпълнение е до 31 октомври. 

Отлагането на либерализацията на тока за битовите потребители до 2026 г., изработване на енергийна стратегия и категорично отпадане на териториалния план на предприятие за конверсия на въглищните райони, са другите точки в документа.

Записано е още, че ще се готви проект на закон за енергийния преход до края на декември тази година. До 31 март догодина пък трябва да бъде проучена възможността за улавяне, преработка и съхранение на въглеродни емисии за ТЕЦ "Марица Изток" 2.

Предвижда се и прозрачност на процедурите за инвестиционни намерения с включване и на засегнатите общини, централите и мините в списъка на инвеститорите. Проектът беше публикуван във Фейсбук от депутатката от "Възраждане" Искра Михайлова.

Очаквайте продробности!

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
по мафиотски

по мафиотски

04.10.2023 | 06:34

Защо преговорите бяха ТАЙНИ? Кой от кого крие? Власта от народа? Кой ще плаща високите сметки за ток?

Отговори
1 0
Сън....

Сън....

04.10.2023 | 00:17

Лъжец!

Отговори
2 0
rtyrty

rtyrty

03.10.2023 | 23:34

Искате ли нови усещания в SEX? Това е по-добро от всяка виагра и ще изведе сексуалния ви живот на ново ниво. Просто опитайте и никога няма да съжалявате, прочетете го сами ~~~------ https://min.lc/medbg

Отговори
0 0
Ганьо

Ганьо

03.10.2023 | 20:42

Загубихме 3 000000000 евро

Отговори
0 2
Отново държавен идиотизъм

Отново държавен идиотизъм

03.10.2023 | 18:57

Чета и н мога да повярвам - ТЕЦ Марица Изток2 - без ефективни филтри /или каквото и да е/! За такова чудо у нас би следвало всички досегашни министри на енергртиката да бъдат вкарани в затвора! Питам, въпреки че ми е ясно че няма кой да ми отговори - щяха ли да си зтворят очите същите тези министри, ако КЦМ Пловдив имаше същия проблем. И "злият нашенски гений" Мутрата - също в затвора, защото последните 12 години ТОЙ се изявяваше като месия, а това е проблем, който сега трябваше изобщо да не се дискутира. Излиза, че плащаме за емисии и затова - нищо не се предприема. Държавна шизофрения !

Отговори
7 2

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?

Към анкетата