3906

Денков: Ако Украйна използва изпратените от нас ракети, те ще бъдат за защита, а не за нападение

Ако бъдат използвани тези ракети, ще бъдат за защита на хора, това не са нападателни ракети. Това каза премиерът Николай Денков пред журналисти преди официалната премиера на новия филм на проф. Георги Дюлгеров, „Записки по едно предателство“ в Дома на киното в София по повод призива на Русия България да преразгледа решението си да предаде на Киев ракети за зенитни ракетни системи С-300. 

„Тези ракети или части от тях, ако бъдат използвани в Украйна, ще бъдат за защита на градове като Киев, Одеса. Те са за противовъздушна отбрана, а не за нападение“, посочи Денков.

„Мисля, че след всичко, което видяхме през последната година и половина, Русия е последната, която би могла да говори за спазване на международни договори“, коментира премиерът, след като Руската федерална служба по военнотехническото сътрудничество призова страната ни да не предава на Украйна ракети, за да не бъде допуснато нарушение на международното право.

Предаването от България на Украйна на ракети за зенитни ракетни системи С-300 в зоната на бойните действия ще доведе до ескалация на конфликта и до невинни човешки жертви", се казва в днешното изявлението на руската федерална служба. Според службата става дума за поредния опит за грубо нарушение на българското ръководство на международните си задължения в областта на контрола върху оръжията, въпреки нееднократните разяснения на руската страна.

Парламентът днес реши България да предостави допълнителна военна помощ на Украйна, която включва неизправни зенитно-управляеми ракети от типа 5В55Р(К), в управление на Министерството на отбраната, и боеприпаси за автоматично стрелково оръжие c калибър 5.56x45 мм, с отпаднала необходимост за нуждите на Министерство на вътрешните работи. Решението бе гласувано по време на закрито заседание.

Вносители на проекта за решение са Бойко Борисов и Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС, Христо Иванов, Ивайло Мирчев и Кирил Петков от „Продължаваме промяната – Демократична България“, Делян Пеевски от ДПС, информира БГНЕС. 

Премиерът коментира, че решението на ГЕРБ да не подкрепи предложението на ПП-ДБ 24 май да стане национален празник няма да повлияе на цялостната дискусия.

„Няма сериозна драма в това. Това, което притеснява част от хората в Народното събрание, е че когато има спорни теми, те могат да попречат да не се гласуват най-важните въпроси. Най-важните въпроси днес са тези, свързани с правосъдната система. Очевидно е, че темата за националния празник няма да изчезне от само себе си. Темата ще остане, но може би няма да бъде решена в Конституцията“, каза още министър-председателят. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
20 коментара
НАТО

НАТО

28.09.2023 | 16:53

ДЕНКОВ; ИДЕ ИМ КРАЯ НА СГАНТА КОМУНАРСКА.АКО ИМА ВЪЗМОЖНОСТ ОЩЕ ОТ ТУК ИЗСТРЕЛЯЙТЕ ТЕЗИ РАКЕТИ ПО ПУТЛЕРСКИТЕ БАНДИТИ И ГНИДИ КОМУНАРСКИ.

Отговори
2 1
НАТО

НАТО

28.09.2023 | 16:50

ДЕНКОВ; НАМУАЙ ИМ ГО НА МУНЧОРЯСЪЛИТЕ ЧЕКИСТИ

Отговори
2 1
Тия луди ли са

Тия луди ли са

28.09.2023 | 16:29

И нали бяха дефектни??!

Отговори
1 0
Тия луди ли са

Тия луди ли са

28.09.2023 | 16:29

Ракети Ц-300 могат да се използват и за нападения.

Отговори
1 0
Йоско

Йоско

28.09.2023 | 08:26

Това е най-голямото падение в Българската история. Кражби и говорене на глупости. Дефектни ракети! Дадохме почти 3 милиарда за изтребители още 2 за БТР затваряме централи ставаме енергиино зависими. С тези нищо добро не очакваме глад и мизерия хора превърнати отдавна в роби.

Отговори
10 2
пътник

пътник

28.09.2023 | 07:15

Агресорът Путин пак демагогства с "невинните човешки жертви".Наглост!

Отговори
5 8
демагогия

демагогия

28.09.2023 | 06:31

Всяка ракета, когато се изстреля, пада някъде и убива хора! И не се интересува за защита ли е или за нападение! Г-н Академик, вие не защитавате българските интереси!

Отговори
18 5
Долни продажници

Долни продажници

28.09.2023 | 06:26

и родоотстъпници. Всички сте за затвора за предателство срещу интересите на народа. Не залагайте живота на българските войници за чужди интереси. Знайте, че българските майки няма да позволим нашите деца да стават пушечно месо заради продажността и гнилите ви душички.

Отговори
13 5
Сън

Сън

28.09.2023 | 03:45

Ще ги продават за желязо..

Отговори
8 2
Хахаха

Хахаха

28.09.2023 | 01:13

Абе нали тия ракети не бачкат. Как ще ги използват. Някой лъже!!!

Отговори
23 4

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?