49

ДБ и ПП искат уволнението на шефа на Сметната палата да бъде обявено за противоконституционно

“Демократична България” и “Продължаваме промяната” внесоха днес в Конституционния съд жалба срещу решението на Народното събрание, с което бе освободен председателят на Сметната палата Цветан Цветков. На 20 януари на извънредна точка в дневния ред и с гласовете на депутатите от ГЕРБ, ДПС, БСП и “Български възход”. Мандатът на Цветков бе изтекъл, но законът предвижда ясни правила за избор на председател, преди и след като изтече мандатът му. 

“Това е политическа саморазправа с председател на независима институция, овластена да осигурява спазването на правилата за разходването на публичните средства. Председателят на палатата бе освободен изцяло с политически аргументи, в пълно нарушение на Закона за сметната палата и Конституцията на България”, заяви на брифинг в парламента  депутатът от “Демократична България” Надежда Йорданова, един от вносителите на жалбата. 

“Самият проект, внесен от днес за днес, бе подписан символно от председателите на парламентарните групи на ГЕРБ, БСП, ДПС и БВ. Липсваха мотиви на проекта, а представените в зала от лидерката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова аргументи бяха противоречиви и сякаш съставени на момента”, каза депутатът от “Продължаваме промяната”  Никола Минчев.

 

“Това беше политическа гилотина, важно е да помним това днес, когато отбелязваме жертвите на Народния съд, такова политическо мракобесие не бива да позволяваме отново”, добави Надежда Йорданова. А Никола Минчев заяви, че председателят на Сметната палата Цветан Цветков е бил уволнен, защото не се е включил по темата “Нексо”, както са очаквали ГЕРБ и ДПС, а е отстоял независимостта на институцията. 

 

В жалбата до КС се изтъква, че парламентът не може да освободи председателя на Сметната палата Цветан Цветков, когато неговият мандат е изтекъл, без да бъде избран негов наследник, нито може да бъде избрана неговата заместничка Горица Кожарева за изпълняваща длъжността председател, защото тя също е с изтекъл мандат. Освобождаването на председател с изтекъл мандат може да стане само с избора на негов наследник.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
ПП и ДеБъ много работи може да искат,те само това правят-искат,а съвсе

ПП и ДеБъ много работи може да искат,те само това правят-искат,а съвсе

02.02.2023 | 10:49

Съвсем друг е въпросът,че нищо не им се получава,колкото и да реват.Свикнахме им на фалшивото хленчене.Вече никой не им обръща внимание.Никой не допуска фалша и лицемерието им.Да си плямпат глупостите,все тая!Загинаха,сега и заедно-тамън с един удар - в небитието!

Отговори
3 1
Подлоги

Подлоги

01.02.2023 | 17:17

Продължавате да правите дудуци на измекярите от продай България. Много гнусна медия сте. Пожелавам ви всичко най-лошо

Отговори
4 1

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?